29 / 04 / 2024

Almanya’da konut projelerindeki iptal oranı yüzde 22,2’yi buldu!

Almanya’da konut projelerindeki iptal oranı yüzde 22,2’yi buldu!

Almanya'da kredi faizleri ve maliyetlerdeki artış nedeniyle başlayan konut inşaatlarındaki iptal oranı ekim ayında yüzde 22,2'ye çıktı.



Almanya’da kredi faizleri ve maliyetlerdeki artış nedeniyle başlayan konut inşaatlarındaki iptal dalgası zirveyi gördü.

Ekonomi Araştırma Enstitüsünün (Ifo), inşaat şirketlerinin projelerine yönelik ekim ayı anketine göre, şirketlerin yüzde 22,2’si projelerinin iptal edildiğini ifade etti. İlgili oran eylülde de yüzde 21,4 olmuştu.

Ifo, söz konusu açıklamasında, hızla artan inşaat maliyetleri ve önemli ölçüde artan faiz oranları yüzünden 2022 başında karlı olan pek çok projenin şu anda mali olarak uygulanabilir olmadığı aktardı.

Ankete göre, ekim ayında şirketlerin 48,7'si sipariş eksikliği yaşadı. 1 yıl önce bu oran yüzde 18,7 seviyesindeydi.

Şirketlerin beklentilerini ölçen barometresi ise eksi 63,9 seviyesiyle “olağanüstü düşük” orana ulaştı.

Almanya’da konut projelerindeki iptal oranı yüzde 22,2’yi buldu!

10 ŞİRKETTEN 1’İ MALİ SIKINTI YAŞIYOR

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuya dair yaptığı açıklamada, “Daha fazla projenin yüksek faiz oranları ve artan inşaat fiyatları yüzünden başarısız olmasıyla durum gün geçtikçe daha da kötüleşiyor. Konut inşaatında yeni işler son derece düşük seyrediyor ve şirketlerin birikmiş siparişleri azalıyor” dedi.

Konut inşaatında faaliyet gösteren şirketlerin yarısına yakını sipariş eksikliği yaşadığı ve bu sayının her ay yükseldiğini vurgulayan Wohlrabe, “Bu durum birçok şirketi tehdit ediyor. 10 şirketten 1’i zaten ekonomik sorun yaşadığını bildirdi. Şirketler zor zamanlara hazırlanırken konut inşaatı alanının görünümü belirsiz olmayı sürdürüyor” şeklinde konuştu.

Almanya’da konut projelerindeki iptal oranı yüzde 22,2’yi buldu!

İNŞAAT KRİZİ ALMAN EKONOMİSİNİ ZORLUYOR

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek enflasyona karşı yükselen faiz oranlarıyla mücadele ediyor. Bu durum da inşaat ve diğer alanlarındaki yatırımları daha pahalı hale getirerek ekonomide problemlere neden oluyor.

Özellikle malzeme maliyetleri de önemli ölçüde yükseldiği için, bu durum pek çok projeyi inşaatçılar için kârsız duruma getiriyor.

Uzmanlara göre, bu, özellikle büyük kentlerde uygun fiyatlı evlerin gelecek senelerde de yetersiz kalmasına neden olacak ve “kiralık daire” bulamama sosyal problemi büyüyecek.

Bu arada, inşaat sektöründeki kriz Alman ekonomisini de zorluyor.

Almanya ekonomisi yılın üçüncü zayıf satın alma gücü ve artan faiz oranları yüzünden önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 oranında daralmıştı. Pek çok ekonomiste göre yılın son çeyreğinde mali büyüme yeniden gerileyecek ve bu da Avrupa’nın en büyük ekonomisini resesyona sokacak.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Aidat ödemeyen kiracı tahliye edilebilir mi?

Bakan Özhaseki’den konut müjdesi! 46 bin konut yıl sonuna kadar hazır olacak!

Konut sahipleri dikkat! Bunu yapan kiracısını evden çıkaramayacak!


Geri Dön