Kent Haberleri

Almanya’dan Türkiye’deki annelere çocuk başı ayda 85 ile 251 Euro arasında maaş bağlanıyor! Detaylar tek tek açıklandı! 

Almanya tarafından, ülkesinde çocuk yapmış olan ve Türkiye’ye yerleşenlere, 'çocuk başı ayda 85 ile 251 euro' arasında değişen rakamlarda maaş bağlanıyor. İşte detaylar... Türkiye'nin gündeminde seçim öncesi ‘500 dolarlık asgari ücret’ sözü yer alırken, Almanya, ülkesinde çocuk yapmış ve sonra Türkiye'ye yerleşmiş aileleri aylığa bağlamak için harekete geçti

Almanya’da çocuk doğuran Türk anneler veya çocuk sahibi Türk babalar, Türkiye'ye dönmüş olsa bile, ‘Çocuk yetiştirme süreleri’ sebebiyle emekli maaşına bağlanabilecek.

Türkiye'nin gündeminde seçim öncesi ‘500 dolarlık asgari ücret’ sözü yer alırken, Almanya, ülkesinde çocuk yapmış ve sonra Türkiye'ye yerleşmiş aileleri aylığa bağlamak için harekete geçti. 

Bu konu şimdiye kadar tam bilinmiyordu ve özellikle SGK üzerinden zor takip ediliyordu. Son güncellemelerin ardından konu ile ilgili detaylar netleşti. 

Almanya’dan Türkiye’deki annelere çocuk başı ayda 85 ile 251 Euro arasında maaş bağlanıyor! Detaylar tek tek açıklandı!

Sözcü Gazetesi'nden Ali Gülen'in haberine göre; Almanya, ülkesinde çocuk yapmış ve sonra Türkiye'ye yerleşmiş ailelere ortalama 500 ile 600 Euro arasında maaş bağlayacak. 

Almanya'da 1 Temmuz 2022 tarihinde maaş bağlama oranları yenilendi. Buna göre, Almanya'da yaşamış, orada çocuk sahibi olmuş ve ardından Türkiye'ye dönmüş bir çift ya da eş (özellikle de anne), emeklilik kasasına bir formla başvuru yapması durumunda, her bir çocuk başına emekli aylığı alabilecek.

1 Temmuz 2023 tarihinde yeniden değerlendirilecek olan sistemin işleyişine ilişkin ayrıntılar belli oldu. 

Almanya'da doğan her bir çocuk için, emeklilik sistemi kapsamında puan işleniyor. Yani bir çocuk yetiştirme süresinin bir aylığı 0,0833 şeklinde hesaplanıyor. 1 senede bu 1 puan ödeme noktası getiriyor. Çocuk yetiştirme süreleri 10 yaşına kadar  hesap ediliyor. 

Bunun sonucunda, 1 Ocak 1992 tarihinden önce doğmuş oan her bir çocuk için, ebeveynlerin emeklilik hesaplarına, 2.5 seneye kadar çocuk yetiştirme kredisi alınıyor. 92 yılından sonra ise süre üç katına çıkıyor.

ALMANYA ÇOCUK BAŞI NE KADAR MAAŞ VERİYOR? 

Hesaplama vatandaş değil, kurum tarafından gerçekleştiriliyor. 1992 yılında sonra doğan her çocuk için anne- babanın emeklilik sistemine 3'er senelik prim ödenmiş gibi işlem yapılıyor.

Yani bir Türk anne Almanya’da 1992 yılından sonra 4 çocuk doğurmuşsa, 12 yıl çalışmışlığı varmış gibi oluyor. 

1992 yılından önce  doğan çocuk başına 85 euro, 1992'den sonra doğan ilk çocuk için 171 euro, ikinci çocuk için 251 euro ödeme yapılıyor. Bu da en azından 422 Euro maaş anlamına geliyor. Çocukların üçü de, 1992 yılından sonra doğmuş ise emekli maaşı 600 Euro'yu geçiyor. Çünkü, 92'den sonra doğan her çocuk başına 36 aylık prim ödenmiş gibi işlem uygulanıyor. 

Almanya’dan Türkiye’deki annelere çocuk başı ayda 85 ile 251 Euro arasında maaş bağlanıyor! Detaylar tek tek açıklandı!

NE ZAMAN BAŞVURU YAPILABİLİR?

Türkiye'ye yerleşmiş gurbetçiler, V0800 Formu ismindeki formu doldurarak, Almanya'da kayıtlı oldukları emeklilik kasasına (Rentenversicherung) başvuru yapabiliyor. Bu başvuruda geriye dönük 10 yıllık ‘Çocuk yetiştirme emeklilik payı’ da istenebiliyor. Başvuru, Türkiye'de emekli olurken veya emekli yaşına gelinince gerçekleştirilebiliyor.

Başvuru formuyla beraber, çocukların doğum belgelerinin de yollanması gerekli. Almanya'da çocuk yetiştirme süreleri sebebiyle maaş bağlanması için, Almanya'da çalışmış olunması gerekmiyor. Ebevynler olarak hak etmiş olunuyor. 

Babalar da bu aylığı alabiliyor fakat annenin onayı gerekli oluyor. Aynı şekilde annenin bu parayı tamamen alabilmesi için de, babanın onaylaması gerekli. Babanın oay vermemesi halinde anne ancak yarısını alabiliyor. 

Bu sebeple, ‘Anne emekliliği’ denilen bu sistemde özellikle babanın, anneye tam aylık için feragat ettiğini belirtmesi gerekli oluyor. Bu şekilde tam maaş alınıyor. 

Eşlerden birinin vefat etmiş olması durumunda; kalan eş, bunu belgeleyerek ‘Çocuk yetiştirme sürelerinden kalan emeklilik hakkını’ alabiliyor. 

Çocuk yetiştirme sürelerinin, emeklilik sistemi kapsamında hesabı doğumun ardından başlıyor ve çocuğun 10 yaşına gelmesiyle kesiliyor.

Türkiye'den, çocuk yetiştirme emekliliği için başvuru yapanlara paraları, oradan SGK aracılığıyla bildirilecek bir banka hesabına yollanıyor. Kişi Almanya'ya gelmiş ve yeniden yerleşmişse, orada bulunan hesaba yollanıyor. 

EŞLERDEN BİRİ VEFAT ETMİŞSE NE OLUYOR?

Bu nedenle, ‘Anne emekliliği’ denilen bu sistemde özellikle babanın, anneye tam aylık için feragat ettiğini bildirmesi gerekiyor. Böylece tam aylık bağlanıyor. Eşlerden biri vefat etmişse kalan eş, bunu belgeleyerek ‘Çocuk yetiştirme sürelerinden kalan emeklilik hakkını’ alabiliyor. Çocuk yetiştirme sürelerinin, emeklilik sistemi açısından hesabı doğumla başlıyor ve çocuğun 10 yaşına gelmesiyle kesiliyor.

BOŞLUKLAR TAMAMLANABİLİR

Almanya'da çalışma süreleri emekliliğe yetmeyenler de, bu sistemi kullanarak emekli olabiliyor. Örneğin Almanya'da üç yıllık çalışma süreleri olan bir baba, orada dört çocuğu doğmuş ise, bu süreleri de saydırarak 15 yıllık mecburi hizmet süresini tamamlayabiliyor. Tabii annenin rızası gerekiyor. Anne hiç çalışmamış olsa bile, bu süreler üzerine verildiğinde, yine aylık alma hakkı elde ediyor. Bu da, eyaletler arasında fark olsa da yaklaşık 500 euroyu bulabiliyor.

2019 YILINDAN SONRA EMEKLİ OLANLAR

Çok önemli nokta, hakkın ancak başvuru yoluyla alınabileceğidir. Türkiye'ye yerleşmiş ebeveynler, emeklilik yaşına geldiği halde başvuruyu yapmamışsa, bu parayı alamıyor. Kimse de uyarmadığı için bir çoğu hak kaybına uğruyor. Yaş sınırı olmadığı için gecikmeden de olsa başvuru yapmakta yarar var. 2019'dan sonra emekli olanlarda da, bu süreler çeşitli şekillerde, tamamlayıcı aylığı artırıcı süreler gibi kullanılabiliyor.

Çocuk yetiştirme süreleri aylığı, çalışma süreleri gibi otomatikman emeklilik primi olarak kaydedilmiyor. Ancak başvuru halinde hesaplanıyor. Türkler bunu unuttuğu ya da bilmediği için milyonlarca euroluk para şu anda Alman kasalarında duruyor.

BAŞKA KİMLER BU HAKTAN FAYDALANABİLİR?

Anne ve baba çocuk yetiştirme sürelerinin kendi aralarında dağılımını da yapabiliyor. Örneğin, tam aylık için 2 yıllık eksik süresi olan baba 2 yılını, eğer 12 yıllık süre hakkı varsa, anne de 10 yılını alıyor. Böylece anneye 10 yıllık karşılığı meblağ bağlanıyor. Biyolojik ebeveynlere ek olarak, diğer kişiler de çocuk yetiştirme parası alabiliyor. Evlat edinen üvey -koruyucu ebeveynler, büyükanne ve büyükbaba veya çocukla aynı evde yaşayıp ona “koruyucu ebeveynlik” yaptığını kanıtlayan akrabalardan oluşuyor.

TOKİ'den aylık 2 bin TL taksitle konut fırsatı! Resmen tek tek açıklanan bu başvuru tarihlerini sakın kaçırmayın!

Dul ve yetim aylığı, evde bakım ve aile destek alanlara bayram ikramiyesi ödenecek mi?

Emeklilere maaş promosyonu şoku! En yüksek emekli promosyonu tam bu kadar oldu! Şimdi bu rakamlara göz atın! 

Dolar 2 gün sonra bu kadar olacak! Elinde dolar olanlar için rakam verildi! Herkes hazır olsun!