Konut

Alparda, Reddot Design Awards 2010'u kazandı

Alparda, Reddot Design Awards 2010'da ofis dalında tasarım ödülü kazandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Genel Kurul salon mobilyalarını da hazırlayan 43 yıllık ofis mobilyası üreticisi Alparda, Almanya'da 1954'ten bu yana düzenlenen ve en prestijli tasarım ödülü olarak kabul edilen Reddot Design Awards 2010'da ofis dalında tasarım ödülü kazandı.

Alparda Mobilya'nın sahibi Sinan Alparda, "Aziz Sarıyer imzalı ödül kazanan kanepe, 4 bin metrekarelik Reddot Tasarım Müzesi'nde bir yıl boyunca sergilenecek. Bu sergiden 1 milyon dolarlık sipariş almayı hedefliyoruz. Yurtdışı projelerine de hız veriyoruz. Bu yıl Libya'da 15 milyon dolarlık kültür merkezi projemiz var" dedi.

Alparda'nın ofis mobilyaları, mekanların dekorasyonu ve ahşap üretim alanında faaliyet gösterdiğini anlatan Sinan Alparda, şöyle konuştu: "İlk dönemlerde Avrupa'daki yayınlardan ve sergilerden elde ettiğimiz modellerden yararlanarak dışarıya satmaya çalışıyorduk. Bu da başarımızı olumsuz etkiliyordu. Özgün tasarıma ihtiyacımız olduğunu anladık. 1992'de sözleşmesini imzalayarak özgün tasarım projesine yer aldık. 1996 yılında dünya tasarım yıllığına seçildik. O dönemde tasarımının ne anlama geldiğini bilen yoktu. Önce Defne Kozla ardından Aziz Sarıyer ile koleksiyon hazırladık. Bazı ürünlerimizle Almanya'nın Orgatech fuarına katılmamızla ihracat olanaklarımız da genişledi."

İnternetten ihracat yaptı

Orgatech fuarına katıldıktan sonra dünyaca ünlü tasarım web sitesi archiexpo.com'a davet edildiklerini ve ürünlerini orada sergileyerek ihracat yapma imkanına kavuştuklarını ifade eden Alparda, şunları söyledi: "2006 yılında sitede yer aldıktan sonra özellikle Batı Avrupa'dan talep gördük. İspanya, Fransa, Almanya ve İsviçre'ye bu site aracılığıyla ihracat yaptık. Web sitesi aracılığılya direk son tüketiciye ürün veriyoruz. Arada bayi, toptancı veya şube bulunmuyor. Site üzerinden gelen siparişlere göre sözleşmelerimizi hazırlayıp tüketiciye ürünümüzü teslim ediyoruz. Böylece 4 ülkeye 100 bin Euro'nun üzerinde ürün sattık. 2010'da da bu ülkelere ihracatımız devam edecek. İngiltere ve İtalya için görüşmelerimiz devam ediyor. ABD ile de iletişim başladı."
Bu yıl yurtdışında yeni projeleri olacağını belirten Sinan Alparda, "Rusya'da 15 milyon liralık bir otelin dekorasyon projesi ve Libya'da 15 milyon dolarlık kültür merkezi projemiz var. Libya yatırım konusunda çok güncel. Çalışmalarına devam ediyoruz" diye konuştu.

Tatarlar TBMM'yi beğendi, Kazan'da meclis salonu yaptı
TBMM Genel Kurul Salonunun ceylan derisi koltukları nedeniyle gündemde kaldığını ve mobilyayla ilgili bir konunun bu kadar yaygın bilinmesine şaşırdığını kaydeden Sinan Alparda, 1994 yılında yapılan salonun bilinirliklerine katkısını şöyle anlattı: "Genel Kurulun ahşap mobilyalarını Alparda hazırladı. Ahşabın içinden soğuk- sıcak havalandırma sisteminin geçtiği bir proje oldu. Her masada miktofon dinleme ve oylama sistemi cihazlarının yerleştirilmesi için özel bir uygulama yapılmıştı. Meclis salonunu yapmamızın bize getirisi Tataristan'dan oldu. Meclise ziyarete gelen Tataristan heyeti uygulamaları beğenmiş ve bize ulaştı. Bu sayede Tataristan Özerk Cumhuriyeti Kazan Meclis Binası'nın da dekorasyonunu yaptık."
Meltem KARA/Hürriyet