23 / 11 / 2024

Alper Alptekin: Tokat'ta kentsel dönüşüm şart!

Alper Alptekin: Tokat'ta kentsel dönüşüm şart!

Uzun süredir konut sektöründe Tokat'ta faaliyet gösteren Mali Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alptekin çarpıcı açıklamalarda bulundu:




Uzun süredir konut sektöründe Tokat'ta faaliyet gösteren Mali Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alptekin çarpıcı açıklamalarda bulundu:


Uzun yıllardır konut sektöründe Tokat'a hizmet veren Mali Grup, kentsel dönüşümde de rol model olacak. Tokat Belediyesinin kentsel dönüşüm için belirledi Yazıcıoğlu ve Gezirlik arasında ki alanda dönüşümün startını veren Mali Grup Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alptekin, özel açıklamalar yaptı. Konut yapımında güvenilir ve hız olmamız vatandaşlarımızın bize olan inancını artırdı diyen Alptekin, " Kentsel dönüşümün sosyolojik ayağı da çok önemli. Bizim yapmak istediğimiz kentsel dönüşüm, işin sosyolojisini de düşünerek, halkı düşünerek yapmak istediğimiz kentsel dönüşüm" dedi.


Röportajımızda, Alper Alptekin ile Tokat'ın kentsel dönüşüme geçişine, Tokat'ın ekonomisine, Tokat'ın yerel yönetimine, Tokat'ın sıkıntılarına dair sohbet ederek yatırımcının gözünden Tokat'ı dinledik.

İşte Mali Gurup Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alptekin'in açıklamaları;

 

"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN SOSYOLOJİK AYAĞI ÇOK ÖNEMLİ"

Kentsel dönüşümün büyük şehirlerde yanlış uygulandığını söyleyen Mali Grup Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alptekin "Biz kentsel dönüşümü yaparken, binayı yıkalım aynı binayı yerine yapalım demiyoruz. Türkiye bugüne kadar kentsel dönüşümü böyle yaptı. Ankara'da İstanbul'da eski binayı müteahhit aldı burayı yıktı yerine bina yaptılar. Bina aynı yine dikine uzadı, yeşil alan yok, otopark yok. Kentsel dönüşüm ilk baştaki mantığından saptı. Tokat'ta da kentsel dönüşümün tam olarak uygulandığı yerde Kardeşlerin yaptırdığı terdi, onlar bir mahalleyi organize edip 60 tane falan evi yıkıp oradan bir oluşum oluşturdular. Cumartesi günü buraya Belediyenin daveti ve bizimde girişimimizle Doç. Dr. Betül Duman gelecek. Bu hocamız İstanbul'da ki kentsel dönüşümün mimarlarından. Türkiye'de ki tek kentsel dönüşüm kitabının da yazarı. Kentsel dönüşüm bina değil sosyolojik bir vaka aslında. Yani insanları yatay binalardan çıkartıp da üst binalara koyduğunuz zaman insanlar alışkanlıklarını değiştiriyorlar. İleriki zamanlarda buralarda huzursuzluklar olabilir. Bunun sosyolojik ayağı da önemli. Bizim yapmak istediğimiz kentsel dönüşüm, işin sosyolojisini de düşünerek halkı düşünerek yapmak istediğimiz kentsel dönüşüm. Mahalle kültürünü birlikte yaşamayı aynı yerde verebilmek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızda bu konuda hassas kesinlikle o yörenin dokusunu uygun olması lazım. Biz bu anlamda kamelyalar koyup çayı alan o kamelyalara gelmesi gerekiyor. Çocuğunu futbol sahasında oynarken ev hanımlarının çocuğunu izlemesi gerekiyor. Bu işin esas teması bu. Devlet kentsel dönüşüm mantığını değiştirmeye başladı artık. Bina yok yerine bina yap mantığını iptal ediyor. Bina sadece gece gelip yatacağın bir alan olmayacak. Komşuluk yapılan çocuklarının bir birine emanet edeceği bir yer olması gerekiyor. Kentsel dönüşüm bunun için fırsat" dedi.

 

“ESKİ BİNALARDA ALLAH'A EMANET YAŞANMIŞ"

Alptekin, yıkılan binaları gördükçe şaşırdığını belirterek "Vahim bir konudan bahsedecek olursak şuan yıktığımız binaların durumu. İş makinesi dokunduğu an bina çöküyor. İş makinesi kırıcıyla vururken bina yıkılmadan yan tarafa çöktü yani binalarımızın durumu bu. 4 katlı bir binadan çıkan hafriyat moloz artı 3 kamyon, olması gereken zaten beton armeyi kıramazsın kamyonda havaleli yük olması lazım duvarlar bütün olur burada kum gibi çakıl gibi oluyor duvarlar. Yani 10 kamyon moloz olması gerekirken 3 kamyon yeterli oluyor. Metre küp malzeme aynı ama içi boş malzeme, malzeme ufalanıyor. Bu bir cinayet esasında. Bizim millet kurban olduğumu Allah tarafından korunan bir millet. Allah'a emanet yaşıyoruz, Tokat gibi bir yerde böyle bir binalar imkansız burası birinci derece de deprem bölgesi, gerçekten sözde değil, özde Yeni Hayat yapıyoruz" şeklinde konuştu.

 

"TOKAT DEPREM BÖLGESİ O YÜZDEN DÖNÜŞÜM ŞART"

 

Kentsel dönüşümün depreme karşı bir önlem olduğunu vurgulayan Alper Alptekin "Şuan biz 400 konuta başlıyoruz Allah nasip ederse 2. etap 150 konutluk bölgenin karotları alındı. Akabinde bir 180 konutluk yerimiz daha var, şuan 750 konutluk bir kentsel dönüşüm için şantiyelerimiz kurmaya başladık. Biz başlıyoruz da halkımız ne derece istiyor onu da araştırmak lazım can mı? Mal mı? Desek halkımız malını daha çok seviyor. Adamın evi başına göçecek ama adam diyor ki 75 metrekare dairesi var 110 metrekareden aşağı istemem diyor. Buda kentsel dönüşümün ruhunu aykırı. Devlet diyor ki binana bina al binaları yenileyelim. Devlette aslında milli külfetten kurtuluyor. Van depremini hatırlayın devlet oraya 30 bine yakın konut yaptı. Bugün malumunuz 17 Ağustos böylelikle 17 ağustos depremini de unutmamak lazım. Koca koca şehirler gitti ekonomi çöktü binlerce insanımız hayatını kaybetti. 1999 da deprem oldu 2001 yılında da kriz oldu. devlet vatandaşını dışarıda bırakamaz ev yapmak zorunda kaynak sıkıntısı olunca da kriz meydana geldi. Kentsel dönüşüm vatandaşlık bir şey değil sadece devletin bekası içinde önemli. Ama bizim vatandaş ne yapıyor? Hiç bir şey yaptığı yok 75 metrekare dairesi var ne yapayım ben daireyi ölürsem de burada öleyim diyor" ifadelerini kullandı.

 

MERDİVEN ALTI MÜTEAHHİTLERE DİKKAT

Vatandaşların müteahhit görünümlü kişilere kanmamaları gerektiğini söyleyen Alptekin "Diyoruz ki 75 metrekare dairene 90 metre kare daire verilim lüks olacak diyoruz ileride değeri de artacak. Tamam diyor anlaşmaya tam varacakken vatandaşın biri Tokatlılardan biri çıkıp geliyor. Amca teyze ben üzerine birde 10 bin TL para vereyim bizim etrafımızda öyle anlaşmalar verip üzerine para verip ama anlaşamayan adamalar var. Bizden önce anlaşmayı yapıp daha işe başlayamayan adamlar var. Bunlar işte yapmıyorlar bize gelip benim elimde sözleşme var bu sözleşmeyi size devredelim. Sen bana bir daire ver bende bu sözleşmeyi size vereyim. Sen yap dediğimiz de yapamam bir daire verdiğinizde size bırakacağım. Kaç lira para harcamış adam sıfır lira ne istiyor adam benden 200 tl değerinde daire istiyor. Mağdur kim uyanık vatandaşımız. Bunlar yaşanan şeyler. Bize de geldiler bunlar müteahhit değil zaten Tokat'ın müteahhitleri kaliteli arkadaşlar. Bunlar çiçekçi, böcekçi, kuyumcu meslekle alakası olmayan insanlar. Bunlar birilerine kancayı atıyor. Merpen altı müteahhitler. RES ve GES'ler yapılırken herkes gitti lisanslarını aldı sonra gerçek yatırımcıya parayla sattılar bunlarda aynısı işte. Bizim burada da bin bir türlü bahaneyle işe de başlayamıyor mal sahibi de sözleşme imzalamış bir şey diyemiyor. En son bir arkadaş geldi bir daire isteyerek başladı en son 75 bin TL ye düştü" söylemlerinde bulundu.



Tokat Haber


Geri Dön