Kent Haberleri

Alper Bektaş: Trabzon Mobilya Şehri projesini hayata geçirmek istiyoruz!

Alper Bektaş Trabzon Mobilya Şehri, Özel Endüstri Meslek Lisesi ve Sunta Fabrikası projelerini sektör olarak hayata geçirmek istediklerini belirtti. İhracatta mobilya sektörünün pay alması için çalıştıklarını vurguladı.


Trabzon'da güçlü bir altyapısı bulunan mobilya sektörünün yeniden canlandırılması ve ihracatta yönlendirilmesi çalışmalarına adım atıldı.

 

7 . Grup Mobilya Halı Aksesuar Avize Meslek Komitesi  Meclis Üyesi Alper Bektaş Trabzon Mobilya Şehri, Özel Endüstri Meslek Lisesi ve Sunta Fabrikası projelerini sektör olarak hayata geçirmek istediklerini belirtti. İhracatta mobilya sektörünün pay alması için çalıştıklarını vurguladı.

 

MOBİLYA ŞEHRİ PROJESİ

 

Bektaş,  İzmir'de başarılı bir örneği bulunan mobilya şehri MOBEXSO'nun benzerinin Trabzon'da kurulması için faaliyetlere başladıklarını söyledi. sektör üyeleri ile MOBEXSO'yu ziyaret ettiklerini aktaran Bektaş," 100 dönüm arazi içerisinde yaklaşık 70 mağaza. Tabanda 450 metrekare ve toplamda dört kattan oluşuyor. Alt kat otopark ve orta kısım alış-veriş bölümü olarak düzenlendi. Her iki arka planı da lojistik destek için kullanılıyor.Yük asansörü ile  buradaki ürünler 4 kata çıkartılıyor."dedi.

 

Trabzon'da da böyle bir mobilya şehri yapımı konusunda gayret gösterdiklerini ifade eden Bektaş, bu anlamda oda başkanımız, Yönetim Kurulumuz ve Meclisimizin de desteğine ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

 

100 DÖNÜM ARAZİ ARANIYOR

 

Mobilya ile ilgili Trabzon'da ihracat kapasitesinin çok zayıf olduğuna dikkat çeken Bektaş,  "Aynı zamanda üretim kapasitemizde çok zayıf. Bu mobilya şehri projesi ile Trabzon'u bir mobilya cazibe merkezi yapmak için  şeklinde sektördeki firmalarla konuyu değerlendiriyoruz. Çalışma yürütüyoruz. Arazi ile ilgili araştırma yapıyoruz. Yaklaşık 100 dönüm bir arazi arıyoruz. bulduğumuz bir kaç arazi var. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar ile de görüştük.  TOKİ'den destek alınması konusunu araştırdık. "dedi.

 

TRABZON DA KİRALAR MOBİLYA ŞEHRİ PROJESİNİ CAZİP KILIYOR

 

Trabzon'da kiraların yüksek oluşunun mobilya şehri projesinin çıkışını oluşturduğunu dikkat çeken Bektaş, " Bugün ikin metrekare bir mağaza aradığınızda örnek olarak Şana mevkiinde yaklaşık 25- 40 bin Tl bir aylık kira söz konusudur. Yaklaşık bir milyon Tl mağaza başına mağaza başına bir maliyet var. Böyle bir alanı satın almak isteseniz 4-5 milyon TL gibi bir rakam var. Sektördeki firmalar ile görüştüğümüzde mobilya şehri projesinin yapılmasında hem fikir olduğunu gördük. Ortak bir yapıda oluşması gerekiyor. Kamu, sivil toplum katkısı da gerekiyor.  Samsun'dan bu tarafa böyle bir mobilya şehri yok. Gürcistan ve Rusya pazarına yakın olmamız bu şekilde bir mobilya şehri oluşmasına faydalı olacağı kanaatindeyiz. " şeklinde konuştu.

 

ÖZEL ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ ELEMAN SORUNANA ÇÖZÜM SAĞLAR

 

Meslek komitesinin en önemli sorunlarından bir tanesinin eleman konusu olduğunu kaydeden Bektaş, sektördeki bütün firmaların en temel sorununun istihdam edecek eleman bulamamak olduğunu  dile getirdi. Bektaş, " Mobilya sektöründe usta, montaj, pazarlama elemanı bulamıyoruz. İstihdam konusunda Trabzon ve Doğu Karadeniz'e yönelik bir anket çalışması yapacağız. Bu anket ile mobilyacı sayısını, sektörde istihdam edilen eleman sayısı, firmaların ihtiyaçlarını tespit ederek çalışmalarımıza proje bazında yürütmeyi planlıyoruz."

 

Türkiye'de Özel Endüstri Meslek Lisesi uygulamasının mobilya sektörüne istihdam sağlamasında önemli bir işlevi olabileceği görüşünü paylaşan Bektaş,  " Özel Endüstri Eğitim Meslek Liseleri Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde yapılabiliyor. Şehir içinde yapımı için gerekli izinlerin alınması için girişimlerimiz var. Devletin öğrenci başına yaklaşık 5 bin TL desteği var. Bölüme göre bu artabiliyor. Önümüzdeki günlerde Enka'nın İzmit 'deki Özel Endüstri Meslek Lisesi okulunu inceleyeceğiz."

 

Neden bu projeye ihtiyaç duyulduğu konusunda da açıklamalarda bulunan Bektaş," İnegöl'den getirtmek istediğim bir döşemeci ustası yaklaşık 5 bin TL maaş istiyor. Gençler iyi bir ustadan eğitim alırsa gelişir. Hünerleri ve becerileri artar."

 

Trabzon Endüstri meslek Lisesi'ni ziyaret ettiklerini, döşeme ve koltuk bölümü bulunmadığını, döşeme olmadan mobilyacılığın gelişemeyeceğini kaydeden Bektaş, " Trabzon'da çok ciddi bir döşemeci sorunu var. İnegöl'ün sektördeki çıkışı koltuk ile olmuş. Bu hali ile giderse mobilya sektörünün Trabzon'da başarılı olacağını düşünmüyorum. Muhakkak gençlerimizi iyi yetiştirmemiz gerekiyor."

 

SUNTA FABRİKASI FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI YAPTIRILACAK

 

Bir diğer konunun da sun fabrikası olduğunu, en yakın fabrikanın Terme'de bulunduğunu, ham madde sıkıntısı olmadığını belirten Bektaş bölgede bur sunta fabrikasının kurulması girişimlerini başlattıklarını belirtti. Bektaş, "Pazar ve satış sıkıntımız yok. Günlük on kamyon üretebilecek bir sunta fabrikasının pazarı hazırdır. Bununla ilgili kalkınma ajansımızı ziyaret ettik. Fizibilite yapılmasına ihtiyaç var. Sayın Başkanımız Hacısalihoğlu'da sunta fabrikasının ne kadar fizibil olup olmayacağını oda tarafından fizibiletisini çıkartılmasında destek verecektir. Karlı mı değil mi bir araştırma yapmak istiyoruz. "

 

BANKALAR İLE MAAŞ ANLAŞMASI YAPIN

 

Bektaş, mobilya sektöründe faaliyette bulunan işletmelere bilgilendirme toplantıları gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bankalarla maaş anlaşması yapılması önerilerinde bulunulduğunu, örnek olarak  yaklaşık 60 çalışanı olan bir işletmenin bankadan  20-25 bin TL bir ödeme aldığını, bu konudan işletmelerin yararlanmasını istedi



Bursa Hayat