Sektörel

Alper Göker: Satış geriledi, stok arttı ama inşaat sektörü gelecekten umutlu!

AKG Statü şirketinin kurucu ortağı Alper Göker, satışlarda yaşanan daralmanın sektör açısından sorunlara yol açabileceğini, tüm şirketlerin pazarlama ve finans stratejilerini yeniden masaya yatırmaları gerektiğini belirtti.

Yeni konut stokunun 25 bini aştığı Ankara’da,  satışlardaki durgunluğun aşılması için projelerin konum değerine, hedef kitlenin ihtiyaç ve hayallerine hitap edecek iletişim stratejileri uygulanması öneriliyor. 

Konut satışlarında seçim öncesi yaşanan durgunluk, resmi rakamlara da yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı  konut satış istatistiklerine göre, 2013 yılının Ocak ve Şubat  aylarında Başkent’te 22  bin 496 konut satılırken, 2014 yılının ilk iki ayında bu rakam yüzde 14 gerileyerek 19 bin 527’ye düştü. Bu sayının 12 bin 127’sini ikinci el konut satışları oluştururken, sıfır konut satışı 7 bin 400 adet de kaldı. 

Büyük konut projeleri ve ticaret merkezlerine yönelik satış, iş geliştirme, proje yönetimi, kiralama alanlarında faaliyet gösteren AKG Statü şirketinin kurucu ortağı Alper Göker, Ankara’da konut stoku artarken, satışlarda yaşanan daralmanın sektör açısından sorunlara yol açabileceğini, tüm şirketlerin pazarlama ve finans stratejilerini yeniden masaya yatırmaları gerektiğini belirtti.

Şu anki satış rakamlarının geçmiş yılları arattığını kaydeden Göker,  “Ankara’da satışına başlanan yeni konut stoku 25 bine ulaştı. Stokun erime süreci de uzadı. Ancak, bu durumun geçici olduğuna inanıyorum. Türkiye’nin genç nüfusu, inşaat sektörünün  en önemli dinamiğidir. Bu genç nüfusun barınma ihtiyacı, yani konuta olan ihtiyaç sektörün sigortasıdır. İnşaat sektörü oyuncuları, bugün yaşanan sorunları, yenilikçi kampanyalar ile aşabilir’’  dedi.

Konut projeleri planlanırken karma karakteristik formatlardan çok, birbirine yakın metrekareli  formlarda üretilmesinin satış hızını pozitif yönde etkileyebileceğini savunan Göker, ‘’Her bütçeye uygun alternatif sunma hedefiyle aynı binada hem 1+1, hem 5+1 konut üretiliyor. Aileler yalnız yaşayanların olduğu binalarda oturmaktan, yalnız yaşayanlar da ailelerin oturduğu binalarda yaşamaktan kaçınıyor. Binalar ya 1+1 ve 2+1 gibi yalnız yaşayanlara ya da 3+1 ve üzerindeki büyüklükte üretilerek ailelere hitap etmeli'' ifadelerini kullandı.

Konut büyüklükleri ve hedef kitlesi ne olursa olsun inşaatı devam eden ve stokta bekleyen konutların temel sorununun fazlası ile birbirlerine benzemeleri olduğunu kaydeden Göker, şunları söyledi:

‘’Konut müşterisi birbirine benzeyen formlardan birini seçmekten hoşlanmıyor. Her ailenin ya da her bireyin yaşam alanı ile ilgili farklı heyecan ve hayalleri var, ihtiyaçları birbirinden fazlası ile farklı. Bu yüzden yeni konut projelerinde basmakalıp görsellik yerine değişken seçenekler sunulmasını öneriyoruz.  Konut kişiye natamam satılmalıdır. Kişi ortak kullanım alanları ve sosyal kısımları tamamlanmış olan proje içerisinde evini kendi hayal gücü ile tamamlamalı. Böylelikle aynı konut projesi içerisinde her ev farklı bir dünyaya açılıyor, salonlar, mutfaklar ya da banyolar ev sahibinin hayal gücü ile şekil kazanıyor. ‘’

Konut alımlarında nihai kararın kadınlar tarafından verildiğinin altını çizen Göker, ‘’Kadınlar, konutu natamam alıp, hayallerindeki evi gerçekleştirme fikrine çok sıcak yaklaşıyor. Bu fikir ile proje geliştiren inşaat şirketleri de satışta çok daha hızlı sonuçlar alıyor. Yakın zamanda kimlikli inşaat projelerinde bu satış stratejisinin  standartlaşacağını düşünüyorum’’ diye konuştu. 

Yenilikçi konut projelerinin aynı zamanda farklı işletme çözümleri ile de desteklenmesi gerektiğini belirten Göker, concierge hizmetlerinin yanı sıra güvenlik, teknik destek birimi, temizlik ve çevre düzenlemesi gibi hayatı kolaylaştıracak pek çok çözümün projede yer alması gerektiğine işaret etti. 

Konut projelerinin müşteri ile ilk temasının kurulduğu satış ofislerine ve bu ofislerde görev alan portföy danışmanlarının önemine değinen Göker, oluşturulacak olan görsel dilin ve danışmanlar aracılığı ile aktarılan proje bilgisinin sadelik ve bütünlükten uzaklaşılmadan oluşturulması gerektiğini vurguladı. 

-Hedef kitleye finansal çözüm -

Ticaret merkezleri ile konut üretenlerin, daha proje aşamasında satış ve pazarlama stratejilerini belirlemeleri gerektiğini vurgulayan Göker,  şöyle devam etti:

“İyi bir pazarlama stratejisiyle yola çıkılırsa başarıyı yakalamak daha kolay olur. Yatırımcının satışları hızlandırmak için projesini hedef kitleye doğru anlatması gerekiyor. Birbirine benzeyen projeler gibi birbirini taklit eden ve gerçeği yansıtmayan satış vaatlerinden de uzak durulmalı. Kolay ve hızlı satış için hedef kitlenin finansal soru işaretleri de imkanlar içerisinde profesyonelce çözüme kavuşturulmalı. Henüz proje aşamasında profesyonel iş geliştirme ve proje yönetimi üzerine faaliyet gösteren bir şirket ile masaya oturmak, doğru hedef kitleyi belirlemek, doğru pazarlama politikaları ile hareket etmek, satış hızı ve faydasını maksimum seviyeye çıkaracaktır." 

Şirketi AKG Statü hakkında da bilgi veren Alper Göker,  iş geliştirme, proje yönetimi ve kiralama alanlarında faaliyet gösterdiklerini belirtti. İnşaat sektöründe Ankara'nın güçlü şirketleriyle aynı masaya oturmaya başladıklarını kaydeden Göker, hedeflerinin markalaşacak inşaat projelerinde üretici ve tüketicinin menfaatlerini ortak paydada buluşturmak olduğunu sözlerine ekledi.