Alper İlki'den dikkat çeken riskli bina açıklaması!
İzmir depremi sonrasında ülke genelindeki deprem riskinin belirlenmesi ve alınacak tedbirlerin saptanması için kurulan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda, Deprem Vakfı’ndan Prof. Dr. Alper İlki, daha önce İstanbul’daki verileri “kaos olmaması” sebebiyle paylaşmayarak gizlediklerini dile getirdi.
İzmir depremi sonrasında ülke genelindeki deprem riskinin belirlenmesi ve alınacak tebdirlerin saptanması için kurulan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda, Deprem Vakfı’ndan Prof. Dr. Alper İlki, daha önce İstanbul’daki verileri “kaos olmaması” sebebiyle paylaşmayarak gizlediklerini dile getirdi.
Afet alanında faaliyette bulunan dernek temsilcilerinin katıldığı komisyon toplantısında, Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper İlki, milletvekillerine bilgi verdi. BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; Türkiye’de yapı stokunun iyileştirilmesi için kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirten İlki, mevcut yapılara müdahale ile göçük ihtimalinin de engellenebileceğine dikkat çekti.
“Yüzde 80, 90 can güvenliği olmayan binalarda oturduğumuz çıkacak, sonra ne yapacağız?”
Dönüşümün ne şekilde yapılacağı konusuyla ilgili de konuşan İlki, “Kampanya yapmamız lazım. Yasal altyapısı nasıl oluşur bilmem ama başka çare yok. Şimdi, mesela, İBB girdi bu işe. Bize göre biraz çılgınca girdi. Biz, ‘Girmeyin, etmeyin’ dedik. Çıkacak tablodan sonra ne yapacaklar? Yüzde 80, 90 can güvenliği olmayan binalarda oturduğumuz çıkacak. Sonra ne yapacağız?” diye konuştu.
MHP Milletvekili Lütfi Kaşıkçı’nın, “Kamuoyu bu gerçeklikle ne kadar yaşayabilir?” sorusunu, “Herhalde hiç yaşayamaz” şeklinde yanıtlayan Prof. İlki, daha önce depreme karşı çalışmaların İstanbul Zeytinburnu’nda ve Fatih’te yapıldığını, bunların ‘kaos olmasın diye’ kamuoyu ile paylaşılmadığını dile getirdi.
169 ölümden 156’sı Türkiye’de
Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği Genel Sekreteri Ayşegül Gündoğan ise komisyonda yaptığı sunumda, bu yıl yaşanan depremlerin altını çizdi. Gündoğan, “Elazığ Sivrice depremi ve İzmir’de başımıza gelen deprem bizim aslında afet yönetimi sorununu tam olarak hala çözemediğimizi hatırlattı” diye konuştu. 6,5 şiddetinin üzerinde yaşanan depremlerde tüm dünyadaki can kaybının 169 olduğunu ve bu kayıpların 156’sının Türkiye’de meydana geldiğini belirten Gündoğan, bu sonucun da detaylıca ele alınması gerektiğini ifade etti.
İstanbul için deprem senaryosu: İki fay birden kırılırsa felaket olur!