Alsancak Stadı’ndaki yıkım çalışmalarında son durum ne?
İzmir’de, Kurtuluş Savaşı sonrası Yunanistan’a taşınan Panianios Kulübü’nün 1910’da kullanmaya başladığı ve 2014 yılı Ağustos ayında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle maçlara kapatılan Alsancak Stadı’ndaki yıkım çalışmalarında sona gelindi.
İzmir’de kurulan, Kurtuluş Savaşı sonrası Yunanistan’a taşınan Panianios Kulübü’nün 1910’da kullanmaya başladığı Alsancak Stadı’nda tribünler ilk kez 1929’da inşa edildi. Mimar Harbi Hotan tarafından 1971’de son şekli verilen emektar tesis, 2005 Dünya Üniversite Oyunları öncesi makyajlandı. Yıkım kararı alınmadan önce İzmir kulüpleri, kendi bütçelerinden yaklaşık 700 bin TL harcayarak zemini yeniletti. Stadın kente yapılması planlanan iki yeni stat karşılığında, 2 Mayıs 2012 tarihinde imzalanan protokol ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan Maliye Bakanlığı’na, ticari alan yaratma amacıyla devredilmesine tepki gösteren İzmirliler projeyi durdurdu.
2014 yılı Ağustos ayında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle maçlara kapatılan Alsancak Stadı’nın yıkımı için ihaleye çıkıldı. Tribünlerin ve yola bakan cephedeki idari binanın yıkımı için ihaleyi kazanan firmaya ait iş makineleri stattaki yıkım çalışmalarında sona geldi. Hafriyat çalışmaları da tamamlanmak üzere. Çekişmeli, heyecanlı maçlara sahne olan emektar stadın adı, trafik yön levhalarında ise hala duruyor. Çalışmaların tamamlanmasından sonra yapılacak ihaleyle açık ve kapalı tribün yeniden inşa edilecek, ön cephedeki idari binanın yerine ise duvar örülmesi planlanıyor. Tesisin elektrik altyapısı değişirken, aydınlatma direkleri ve zemin ise korunacak.
Hürriyet