Alsancak Stadı'nın arazi devri talebine onay geldi mi?
Alsancak Stadı'nı yenilemek için başlatılan çalışmalar kapsamında arazi devri talebine "önce projeyi görelim" diyen İzmir Büyükşehir'e proje yollandı. Aradan 100 gün geçti cevap veren olmadı
Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2014 yılında kapatıldıktan sonra 21 Temmuz 2015'te yıkılan Alsancak Stadı'nın yeniden inşası için başlatılan çalışmalar, gönderilen talep yazısına rağmen 3 bin metrekarelik arazisini devretmeyen İzmir Büyükşehir Belediyesinin tutumu yüzünden sekteye uğruyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Alsancak Stadı'nı yenilemek için başlattığı çalışma kapsamında devir talebinde bulunduğu Büyükşehir Belediyesi'nden "Önce projeyi görelim" cevabı aldı. AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, 1 Kasım seçimlerinin hemen öncesinde bir televizyon kanalının canlı yayınında stat projesini açıkladı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü de Büyükşehir Belediyesi'ne stat projesini ve bir üst yazı ile arazi devri talebini iletti. Ancak aradan 100 günü aşkın süre geçmesine rağmen Büyükşehir Belediyesi, konuya ilişkin olumlu ya da olumsuz bildirimde bulunmadı. Böyle olunca Alsancak Stadı'nın inşaatına hala başlanamadı.
KOCAOĞLU STAT İSTİYORDU
Daha önce yapılan başvuruya "Önce projeyi görelim" cevabını veren Büyükşehir Belediyesi'nin proje gönderildikten sonra da kayıtsız bir tutum içine girmesi akıllara Göztepe ve Karşıyaka statlarının inşası aşamasında yaşanan sorunları getirdi. Daha önce Alsancak Stadı'nın yerine yeni bir stat yapılmasını istediğini açıkça ifade eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun şimdi bu projeye de bir gerekçe bularak karşı çıkmasından endişe ediliyor. Aziz Kocaoğlu, projelerin açıklanması ve ihalelerin tamamlanmasının ardından Karşıya ve Göztepe statlarınının yapılmasına karşı olduğunu açıklamıştı. Karşıyakalı ve Göztepeli taraftarların "stadımızı istiyoruz" şeklinde kararlı bir tutum sergilemelerinin ardından Kocaoğlu geri adım atmış, Karşıyaka Stadı'nın inşaatına başlanmıştı. Göztepeli taraftarların ihalesi tamamlanan ve yer teslimi de yapılan Gürsel Aksel Stadı'nın seyirci kapasitesinin 15 binden 21 bine yükseltilmesi yönündeki talebi Bakanlık tarafından kabul edilmiş, proje tadil edilince Büyükşehir Belediyesi'ne ait arazinin de inşaata dahil edilmesi zaruret haline gelmişti. Büyükşehir Belediyesi başta bin 400 metrekarelik söz konusu arazinin de stat inşaatına dahil edilmesine "yalnızca stat ve otopark inşası" kaydı şartıyla muvafakat verilmesini uygun buldu. Diğer yapılar için projeyi bütünüyle inceledikten sonra bir karar verilebileceğini açıkladı. Göztepeli taraftarlar duruma büyük tepki gösterince Büyükşehir Belediyesi arazi tahsisine onay vermek durumunda kaldı. Bu süreç inşaatın gecikmesine yol açtı.
Sabah Egeli
Bu haber İzmir Alsancak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) tarafından depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2014 yılının Ağustos ayında şok bir kararla maçlara kapatılan, ardından Temmuz 2015'te başlayan çalışmalar neticisinde yaklaşık 3 ayda tamamen yıkılan Alsancak Stadı, bir kez daha kaderine terkedildi
Yüz yılı aşkın tarihiyle İzmir'in futbol mabedi olan emektar tesisten geriye yarım yamalak bakımı yapılan çim zemin dışında hiçbir şey kalmazken, çevresi bariyerlerle çevrilen ve sokak köpeklerinin barınma alanı haline gelen araziye inşa edilecek yeni statla ilgili olarak tek bir somut adım atılmadı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 1 Kasım seçimleri öncesi katıldığı bir televizyon programında 12 bin seyirci kapasiteli olmasını planladıkları yeni statla ilgili projenin hazır olduğunu, startı vermek için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin söz konusu araziyedeki 4239 metrekarelik hissesini GSGM'ye devretmesini beklediklerini açıkladı. Bu açıklamanın hemen ertesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, "Önce projeyi görelim" cümlesiyle yeni bir sessizlik dönemi başlarken, aradan geçen 2 aylık süreçte taraflardan ses soluk çıkmadı, İzmir kulüpleri de çevre illerde statta maçlarını oynamaya başladı.