Alstom YHT ihalesine sunacağı Pendolino modelini tanıttı!
Fransız tren üreticisi Alstom, TCDD'nin 90 adetlik yüksek hızlı tren ihalesine sunacağı Pendolino modelini Polonya'da tanıttı. İhaleyi alırsa Türkiye'ye 80 milyon euro daha yatıracak olan şirket, fabrika kurmak için ortak arayışını da sürdürüyor
Alstom'un kozu Pendolino olacak
Fransız tren üreticisi Alstom, TCDD'nin 90 adetlik yüksek hızlı tren ihalesine sunacağı Pendolino modelini Polonya'da tanıttı. İhaleyi alırsa Türkiye'ye 80 milyon euro daha yatıracak olan şirket, fabrika kurmak için ortak arayışını da sürdürüyor
Raylı sistem üretiminde dünya liderlerinden Fransız Alstom, TCDD'nin 90 adetlik yüksek hızlı tren ihalesine birçok ülkede başarı yakaladığı Pendolino modeli ile girecek. Polonya'nın ilk hızlı tren ihalesini de Pendolino ile kazanan şirket, bu iddialı modelini Varşova'da tanıttı. Alstom Global Anahatlar ve Lokomotifler Ürün Direktörü Jaime Borrell, "TCDD'nin ihalesini çok önemsiyoruz. Pendolino modeli ile katılacağımız en büyük ihale olacak. Kazanırsak Türkiye'ye büyük yatırımlar yapacağız" dedi.
Polonya’daki ilk yüksek hızlı tren olacak Alstom’un Pendolino trenleri, geçtiğimiz günlerde işletmeye alındı. Pendolino trenleri, Varşova, Gdansk, Krakow, Katowice ve Wroclaw ana kentlerini birbirine bağlayan ve PKP Intercity tarafından işletilen mevcut hatlar üzerinde çalışacak. PKP Pendolino trenleri yedi araçtan oluşuyor, 402 kisiye kadar yolcu taşıyabiliyor. Araçların tamamı klima, LED ekranlarda yolcu bilgilendirme, her bir yolcu için masa ve prizler, yüksek bagaj kapasitesi ve bisiklet taşıma sistemleriyle donatılmış durumda. Trenin grafik tasarım, renkleri, Alstom’un Tasarım ve Stil merkezinin işbirliği ile Polonyalı tasarımcı maradDesign tarafindan dizayn edildi. İtalyan tasarımcı Giorgetto Giugiaro ise kaza darbe emici sistemi kapsayan aerodinamik ön uç kısmı tasarladı. TCDD'nin 90 trenlik hızlı tren ihalesine de bu modeli ile katılacak olan şirket, bu nedenle Varşova'da düzenlenen açılışta Türk basınını da ağırladı.
Dünya çapında yaklaşık 60 ülkede faaliyet gösteren Alstom Transport, demiryolu araçları, altyapı enformasyon sistemleri, hizmetler ve anahtar teslim çözümler sunuyor. Türkiye’de bugüne kadar yüzden fazla projeye imza atan şirket, Türkiye’yi Ortadoğu ve Afrika pazarları için mühendislik üssü yaptı. Ortadoğu ve Afrika’daki tüm sinyalizasyon ve anahtar teslim sistem projeleri teklif, proje yönetimi, dizayn, satın alma, mühendislik, servis hizmetleri de İstanbul’dan yürütülüyor. Türkiye’nin bölge merkezi yapılmasıyla son iki yılda bu pazarda önemli yatırımlar yapıldı. 200'e yakın yeni istihdam yaratıldı. Alstom, Türkiye'de fabrika kurmak için şirket arayışlarını da sürdürüyor.
Bakım-onarım hizmetinde iddialı
Türkiye'deki diğer raylı sistem projelerinin yanı sıra 2015'te TCDD'nin hızlı tren ihalesine yoğunlaştıklarını belirten Alstom Global Raylı Sitem Proje Yöneticisi Jaime Borrell, bu konuda umutlu olduklarını vurguladı. Alstom'un rakiplere fark yarattığı üç alan olduğunu vurgulayan, Borrell, şöyle konuştu: "Her zaman müşteriye çok yakın olmaya çalışıyoruz. Polonya ile 17 yıldır ilişkilerimiz var. İtalya'da 30 senedir varlığımız sürüyor. Biz sadece ürünü satıp geri çekilmiyoruz. Müşteriye sürekli yakın kalmayı tercih ediyoruz. Projeyi düşünürken bütün kullanım süresini göz önünde bulundurarak bir sunum yapıyoruz ve çözüm üretiyoruz. Trenin kullanılacağı bütün süre boyunca bakımı ve bununla ilgili olan bütün harcamaları da içine alan bir fiyat ve mantıklı bir harcama politikası izliyoruz. Hızlı trenlerle çok uzun süredir ilgileniyoruz. O nedenle şunu biliyoruz ki, bunun kullanıcıları için önemli olan sadece alış fiyatı değil de bütün onun arkasından gelen 40 senelik kullanım süreci de önemli. Bütün bu kullanım süresi boyunca düşük bir kullanım bedeli verebiliyoruz. Son kullanıcı için olabilecek en rahat en uygun treni projelemeye çalışıyoruz. bizim ana amacımız trene binen kişilerin oradan aldıkları mennuniyetin en yüksek seviyede olması, yaşadıkları deneyimden mutluluk duymaları."
Pazara özel tasarım yapılıyor
TCDD ihalesinin Pendolino modeli için için tek parçadaki en büyük ihale olacağına dikkat çeken Borrell, "İhaleyi aldığımızda trenlerin çok büyük kısmını Türkiye'de üreteceğiz. Şu anda her geçen gün kullandığımız parçalar birbiri ile daha uyumlu olmaya başlıyor. Dolayısıyla yeni bir ihaleye katılırken oradaki pazarı ve oradaki bizden istenen şartlara göre bir kompozisyon yapıyoruz. Bakım- onarım konusunda da iddialıyız" şeklinde konuştu.
14 ülkede Pendolino trenleri işletiliyor
Alstom yetkilileri Pendolino trenlerinin özelliklerini şu şekilde özetledi: "250 km/saat’e kadar hızlarda seyir için tasarlanan ve hem yüksek hızlı hem de konvansiyonel hatlar için optimize edilen Pendolino, dünya çapında 14 ülkede işletilmek üzere satıldı. Halen yedi Avrupa ülkesinin sınırından geçiyor. Bu tren yelpazesi, mükemmel yolcu konforu ve kesintisiz uluslararası seyahat imkanı sağlamak için tasarlandı. Modülerlik ve esneklik başarının anahtarı. Pendolino, iç yerleşim düzeninden araç sayısına , voltaj güç kaynağına, tren genişliğine, hat gabarisine ve süspansiyona kadar tam anlamıyla ihtiyaca gore biçimlendirilebilir. Pendolino ayrıca 45° ve-45°C’ye kadar aşırı iklim koşullarında işletim için de konfigüre edilebilir."
Polonya'da şartları karşılayan tek firma oldu
Polonya'da hizmete alınan trenler, 2011 yılında PKP Intercity ile imzalanan 20 adet yüksek hızlı tren temini, 17 yıla kadar filonun komple bakımı ve Varşova’da yeni bir bakım depo sahasının yapımıni kapsayan 665 milyon euro bedelli sözleşmeyi kapsıyor. Alstom Transport Avrupa Kıdemli Başkan Yardımcısı Andreas Knitter, “Bu trenlerin işletmeye alınmasıyla Alstom, dünyada en çok satan yüksek hızlı trenlerden birisi olan Pendolino’nun başarısını pekiştirdi" dedi. DÜNYA'ya konuşan PKP Yöneticisi Marcin Celejewski. hızlı tren ihalesine onlarca firmanın başvuruda bulunduğunu belirterek, "Alstom ihalede Siemens, Bombardier gibi güçlü rakiplerle yarıştı. Ama kazanan Alstom oldu. Sadece Alstom'un vermiş olduğu sonuç bizim için cazip oldu. Fakat ihalenin sonuna gelene kadar tek tek bu firmalar elendi. Seçim aşamasına geldiğimizde bir tek Alstom kaldı ihalede" diye konuştu.
Dünya