22 / 12 / 2024

Alt gelir grubuna konut yapmak şart!

Alt gelir grubuna konut yapmak şart!

Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ateş, "Alt gelir grubuna konut yapılırsa, piyasa hareketlenir" dedi.



İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, son dönemde üretilen konutların büyük çoğunluğunun orta ve üst gelir grubuna yönelik olduğunu hatırlatarak, 'Piyasadaki durgunluğun bir sebebi de alt gelir grubuna yönelik konut üretiminin yetersizliğidir' dedi.

'Alt gelir grubuna yönelik konut yapın, piyasaların ne kadar hareketlendiğini herkes görecek' diyen Ateş, piyasada durgunluktan şikayet eden oyuncuların alternatif üretmek zorunda olduğuna dikkat çekti. Ateş, alt gelir grubuna yönelik konut üretimi için müteahhitlerin bahane olarak öne sürdüğü arsa sorunuyla ilgili olarak şu öneride bulundu: 'İstanbul'un çok merkezinde konut üretme çabasında olmasınlar. İstanbul'a uzak mesafelerde bakir alanlar var. 5-10 tanesi ya da 20 tanesi biraraya gelsin yeni bir şehir, yeni bir yerleşim alanları, iş sahaları oluştursunlar. İnşaat firmalarının artık kendi arsalarını üretme yönünde de hareket etmeleri lazım. Bunu yapamadıktan sonra da bu işi bıraksınlar. Şehir merkezinde herkes inşaat yapar.  TOKİ  arsa verirse inşaatı herkes yapar. Kat karşılığı inşaatları herkes yapar.'

ÇEKİÇ SESLERİ SUSTU

Büyük inşaat firmalarının durgunluğu aşmak için metrekare olarak küçük ama katma değer olarak yüksek fiyatlı rezidans yapımına yöneldiğini kaydeden Ateş, 1+1'den, 3+1'e kadar değişik seçenekler sunan bu lüks konutların fiyatının 100 bin YTL'ye kadar düştüğünü söyledi.

Bir çok inşaat firmasının sanki piyasada aşırı kriz varmış gibi inşaatları yavaşlattığını ya da yapıma ara verdiğini söyleyen Ateş, 'Dış piyasalardaki mortgage krizi bizde yok. Sadece parti kapatma davası vardı. O da ortadan kalktı. Ama birçok inşaat firması, sat-yap olarak piyasaya girdi, şimdi müşteri bulamıyor. İnsanlar da haklı olarak bitmemiş ev almak istemiyor. Bu nedenle bir çok şantiyede çekiç seslerinin durduğunu gözlemliyoruz' diye konuştu.

'Biz bile kelepire sattık'

Konut fiyatlarında artış olmadığını en lüks bölgeler dahil yüzde 15'lere varan düşüşler olduğunu belirten Ateş, 'Size bir örnek vereyim; Kurtköy'de 2 yıl evvel kâr amacıyla İstanbul Emlakçılar Odası'na aldığımız 6 daire var. 65 bin YTL'den aldık. Piyasa sıkışınca, bir de üyeler aidatları yatırmayınca, 2 daireyi satalım dedik. 3+1, havuzlu sitedeki o daireyi 85 bin YTL'ye sattık ama bu yıl için bizim beklentimiz en az 130 bin YTL idi. Biz emlakçılar odası olarak o fiyata verdik. İyi araştırma yapılırsa, İstanbul'da uygun fiyata gayrimenkul almanın imkanı çok" dedi.

Kiralık ev soran yok gibi

Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, istanbul kira piyasasında ise kolay kolay yer değiştirme, ev kiralama olmadığını belirtti. Ateş, bunun sebebini TOKİ, KİPTAŞ ve özel sektörün ürettiği çok sayıda konuta bağladı. Ateş, insanların çoğunun bu sistemle konut sahibi olduğunu, eski yerleşim bölgelerinden, yeni yerleşim bölgelerine doğru kayışın devam ettiğini kaydetti.

Yeni Şafak


Geri Dön