Genel

Alt ve orta gelir grubuna konut yapılacak!

TOKİ hızlı fiyat artışının olduğu şehirlere yoğunlaşacak. Her ilde en az bir şehir ormanı oluşturulması projesi ile her il ve ilçenin en azından bir meydanının olması gibi şehirlerin canlılığını artıran projeler hayata geçirilecek...

1-'Güçlü ekonomi' vurgusu yapılan 62. Hükümet Programı'nda, kamunun 350 milyar dolar yatırım yapması öngörüldü


2-Adil gelir paylaşımı yönündeki politikalar sürecek. Yoksulluk ve fakirlikle mücadele edilecek. Kişi başı gelir 25 bin $'a çıkacak


3-İstikrarlı ve sürdürülebilir büyüme sağlanacak. Enerjide dışa bağımlılık azaltılacak. İşsizlik yüzde 5'e indirilecek


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 62'inci Hükümet Programı'nda 2023 vizyonu korunurken, "yeni Türkiye yeni ekonomi ile büyüyecek" denildi. "Güçlü ekonomi" vurgusu yapılan programda, dört yılda 350 milyar dolarlık yatırım harcaması öngörüldü. Kalkınma ve refah odaklı programda, mali disiplin, katma değerli istihdam, Ar-Ge nitelikli genç nesiller, artacak tasarrufların doğru alanlara yönlendirilmesi öncelikler arasında sıralandı. Kendi konutunu yapanlara destek sağlanmasının yanı sıra 2023'de insan dostu marka şehirler ön plana çıkacak. Hükümet Programı'nda Türkiye'yi 2 trilyon dolarlık milli gelire ulaştıracak ekonominin yol haritasına ilişkin şu başlıklar yer aldı: 


İSTİKRARLI BÜYÜMEYE DEVAM 

İstikrarlı ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak, istihdamı artırmak, cari açığı kontrol altında tutmak, mali dengeleri sağlamlaştırmak, fiyat istikrarını sağlamak ve korumak temel hedef olacak. Cari açığı düşürmeye yönelik yapısal tedbirler alınmaya devam edecek. Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak nükleer santralların kullanılmasına yönelik çalışmalar kararlılıkla sürdürülecek. 


ÜRETİME KREDİ DESTEĞİ 

Üretimin ve ihracatın artırılması için uygun finansman sağlamaya yönelik çabalar devam edecek. Özel sektörü teşvik edecek, önünü açacak politikalar sürdürülecek. Girişimcilik geliştirilecek, küçük işletmeler desteklenecek. 2014-2018 dönemini kapsayan Onuncu Kalkınma Planı döneminde 250 milyar dolar kamu yatırım harcaması yapılması planlanıyor. Kamu Özel İşbirliği projeler için de yaklaşık 100 milyar dolar harcanmasını, böylece kamu yatırımları için harcanacak tutarın 350 milyar doları aşması öngörülüyor. 


YOKSULLUKLA MÜCADELE 

Adil gelir paylaşımı yönündeki politikalar sürdürülecek. GSYH'nın 2023'te 2 trilyon dolara, kişi başına gelirin 25 bin dolara yükseltilmesi hedefleniyor. Yurtiçi tasarruflar artırılacak. Yoksulluk, fakirlikle mücadele sürecek. 


2023'ÜN STRATEJİK HEDEFLERİ 


- Tarımsal ürün ihracatı 40 milyar dolara çıkacak. 

- 2023 yılında 750 uçaklık dev bir filo ile havalimanlarından yararlanan yolcu sayısı 350 milyona, havaalanlarının yıllık toplam yolcu kapasitesi de 400 milyona çıkarılacak. 4 Maden üretimi, 2023 yılında 20 milyar dolar olarak hedefleniyor.

- İşsizlik 2023'te yüzde 5 seviyesine indirilecek. 

- 2015'te gümrük işlemlerinin yüzde 70'i 1 dakikada yapılacak. 

- Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri tutarı 2018'de 50 milyar dolara çıkarılacak.

- İstanbul en önemli 10 finans merkezinden biri olacak. 

- 2023 perspektifinde 50 milyon turist ve 50 milyar doları aşan turizm geliri öngörülüyor.

- TL ile borçlanma teşvik edilecek. 

- 2014'te cari açığın yüzde 6 düzeyine gerilemesi bekleniyor. 

- Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payı 2023 yılında yüzde 3 olacak.


SİGORTA PRİM PAYI DEVLETTEN


Kadınların çalışma hayatına katılımını artırmak amacıyla, çocuk bakımevleri ve kreş hizmetleri için teşvik uygulamaları güçlendirilecek. Gençlerin, kadınların ve mesleki eğitim alan işsizlerin istihdamı halinde 54 aya kadar işveren sigorta prim payının devletçe karşılanması uygulaması sürecek.


MERKEZ BANKASI "BAĞIMSIZ" VURGUSU


Enflasyon hedeflemesi temel para politikası rejimi olmaya devam ederken hükümet programında dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması sürdürüleceğine dikkat çekildi. Programda, "Merkez Bankası fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir" denildi. Faizsiz bankacılığın geliştirilmesi için kamu sahipliğinde katılım bankalarının kurulmasına yönelik çalışmalar sürecek. Özel sektör ve hane halkının borçlanmalarında TL'yi tercih etmesi teşvik edilecek.


TÜM YAŞLILARA SOSYAL HİZMET


Gelecek yılın sonuna kadar aylık 65 doların altında bir gelirle yaşamak zorunda olan vatandaş kalmayacak. Tüm yaşlılarımıza evlerinden ve sosyal çevrelerinden ayrılmadan yaşamlarını sürdürebilecekleri sosyal ve ekonomik şartları oluşturmak temel hedef olarak belirlendi. Yaşlı, engelli ve yoksul vatandaşlara yönelik hizmetlerin kalitesi artacak.


ALT VE ORTA GELİR GRUBUNA KONUT


Alt ve orta gelir grubunun konut ihtiyacının karşılanmasına öncelik verilecek. TOKİ hızlı fiyat artışının olduğu şehirlere yoğunlaşacak. Her ilde en az bir şehir ormanı oluşturulması projesi ile her il ve ilçenin en azından bir meydanının olması gibi şehirlerin canlılığını artıran projeler hayata geçirilecek. Yoğun hatlarda raylı sistem yaygınlaştırılacak. Kırsal kalkınma için verilen 2 milyar TL destek artırılacak.


MEGA PROJELER TAMAMLANACAK


Ulaşım, eğitim, sağlık, enerji, savunmada başlatılan büyük projeler tamamlanacak. Marmaray'dan sonra, Boğazın altından 2'inci kez bağlayacak olan Avrasya Tüneli'ni, İstanbul-İzmir otoyolunu Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne bağlayacak ve İstanbul'un giriş ve çıkışlarını da rahatlatacak mevcut otoyola paralel yeni bir otoyol inşaatını tamamlayacak. Sakarya'dan Kocaeli'ne, Kocaeli 'den İstanbul'a, İstanbul'dan Kınalı'ya, Kınalı'dan yeni inşa edeceğimiz Çanakkale Boğaz Köprüsü ile Balıkesir'e uzanan otoyolları hayata geçirilecek.


6.5 MİLYON KİŞİYE İŞ KAPISI AÇILDI


İş gücüne katılım oranı geçen yıl yüzde 50.8'e yükseldi. 2002'de 19.2 milyon olan toplam istihdam 25.5 milyona çıktı. Böylece AK Parti iktidarı döneminde 6.3 milyon kişiye iş kapısı açıldı. Amaç işsizliği kalıcı şekilde azaltarak 2023 yılında yüzde 5 seviyesine indirmek. Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan hükümet programında enerji sektöründeki yatırımlara da dikkat çekildi.


Hazal Ateş/Sabah