Genel

Altan Elmas: Blokları yanyana dizerek kent kurulmaz!

Kentsel dönüşüm dendiğinde, eski ve sağlıksız yapı stoğunun yenilenmesini anladığını dile getiren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, buna paralel olarak altyapı iyileştirilmesini de dönüş çalışmalarına kattı

Kentsel dönüşüm dendiğinde, eski ve sağlıksız yapı stoğunun yenilenmesini anladığını dile getiren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, buna paralel olarak altyapı iyileştirilmesini de dönüş çalışmalarına kattı.

Bu konuda ˜yapılmaması gerekenler" ve şehrin ruhunu öldürecekler listesinde ilk sıraya ˜uydu şehir" uygulamasını gösteren Elmas, œşžehrin merkezlerinde yer alan yapıları yıkıp yerine 15-20 katlı blokları yan yana dikip, etrafını duvarlarla çevirmek doğru bir dönüşüm değildir. Kentin yüzyıllar içinde oluşan doğal dengesi dikkate alınmalı ve mikro ölçekli düzenlemeler yapılmalı. Bu kentsel doku Kağıthane"de başka bir şeyken Tarlabaşı"nda ya da Balat"ta başka bir şeydir diye konuştu.
Kentin alt merkezlerinin çok büyük olmamak üzere dönüşüm alanı ilan edilmesini tavsiye eden Elmas, œKentsel dokuya uygun ve bir miktar da parsellerin birleşmesini teşvik edecek şekilde yaygınlığını artırarak dönüştürebiliriz diye konuştu.

Kentsel dönüşümün başlangıç noktası olarak caddeleri, binaları, sosyal donatı alanları, yer altı otoparkları, binaların aralarına serpiştirilmiş nitelikli ve nefes alan yeşil alanları gösteren Elmas, œÖzel müteşebbisin dinamizmini planlamayan bir kentsel dönüşüm, kamunun hantal yapısına kurban gidebilir. Kentler eninde sonunda dönüşür ama bunun zamanlaması önemli. Bizim İstanbul"da ne kadar zamanımız var Yüzlerce gayrimenkul geliştiricisinin geliştirme, dizayn yetisi ve dinamizminin kentsel dönüşüme katkısı sağlanmalıdır dedi.
Elmas, özetle kentsel dönüşümü kamunun planlayıcı, düzenleyici ve kontrol edici rolünü öne alıp yapım ve geliştirme süreçlerini özel sektöre yaptırmayı öngören bir yaklaşım olarak değerlendirerek sözlerini bitirdi.

Altan Elmas"ın dönüşüm reçetesi:
1-  Kentin alt merkezleri çok büyük olmamak üzere, dönüşüm alanıilan edilmeli, bir miktar parsellerin birleşmesini teşvik edilmeli.
2-  Gayrimenkul geliştiricisinin geliştirme, dizayn yetisi ve dinamizminin kentsel dönüşüme katkısı sağlanmalıdır.
3-  Kamunun planlayıcı, düzenleyici ve kontrol edici rolünü öne alınmalı. Yapım ve geliştirme süreçlerini özel sektör takip etmeli.