Sektörel

Altensis Teknopark İstanbul ile tanışıyor!

Türkiye çevre dostu ileri teknoloji bölgesiyle tanışıyor… Çevre dostu yeşil binalar konusunda vizyoner danışmanlık şirketi Altensis, hem çevrecilik hem de Türk ekonomisi ve teknolojisinin gelişimi konusunda bir başarıya daha imza attı.

Türkiye çevre dostu ileri teknoloji bölgesiyle tanışıyor… Çevre dostu yeşil binalar konusunda vizyoner danışmanlık şirketi Altensis, hem çevrecilik hem de Türk ekonomisi ve teknolojisinin gelişimi konusunda bir başarıya daha imza attı. İleri teknoloji alanında milyarlarca dolarlık katma değer üretmesi beklenen Teknopark İstanbul, bu hedefe Altensis rehberliğinde çevre dostu teknolojilerle ulaşacak. Projede sağlanan enerji tasarrufuyla birlikte kaynaklar operasyonel giderlere değil yatırımlara harcanabilecek. 


Türkiye çevre dostu ileri teknoloji bölgesi ile tanışıyor… Halen 85 firmaya ev sahipliği yapan Teknopark İstanbul, Altensis rehberliğinde yeşil bina sertifikasına kavuştu. Çevre dostu özellikleri nedeniyle enerjide tasarruf eden Teknopark’ta kaynaklar operasyonel giderlere değil yatırımlara harcanabilecek.


İstanbul Kurtköy’de Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile İstanbul Ticaret Odası ana ortaklığında kurulan teknoloji kuluçka merkezi Teknopark İstanbul’un ikinci etabı da hayata geçiyor. Halen 85 firma ile 35 yeni girişimciye ev sahipliği yapmakta olan Teknopark İstanbul projesi, yeni girişim fikirlerine ev sahipliği yaparak dünyaya açılmalarına fırsat verecek.


Düşük İşletme ve Enerji Gideri 


Aynı zamanda Türkiye’yi çevre dostu teknoloji merkezi kavramıyla tanıştıracak olan proje Altensis’in danışmanlığında, yeşil bina anlayışı nedeniyle LEED Gold sertifikasını aldı. 


Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, çevre dostu bina kriterleri esas alınarak tasarlanan Teknopark İstanbul’un, düşük işletme, enerji ve operasyon giderlerine sahip olacağını söyledi. Emre Ilıcalı “Böylece yeşil Teknopark’ta düşen giderler ve enerjiden tasarruf edilmesi ile birlikte teknolojiye daha fazla kaynak ayrılmasının ve daha fazla yatırım yapılmasının önü açılacak” dedi. 


Projenin LEED danışmanlık ve proje yönetimi hizmetlerini yürüten Altensis’in Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, TEKNOPARK ISTANBUL’un hepsini kapsayan LEED Master Site yönetimini de yine kendilerinin yapacağını söyledi.


Emre Ilıcalı, projenin Ar Ge ve kuluçka merkezi binalarının çevreye olumsuz etkilerini önleyecek, karbon emisyonlarını azaltacak, ayrıca işletim giderlerini azaltarak, operasyonel maliyetleri en aza indirecek şekilde inşa edildiğini açıkladı.


Kimlere Ev Sahipliği Yapıyor?


Teknopark İstanbul, “Havacılık ve Uzay, Sağlık Bilimleri, Savunma Sanayii, Enerji, Denizcilik, İleri Elektronik, İleri Malzemeler, Endüstriyel Yazılım” odak teknoloji alanlarında Ar-Ge faaliyeti yürüten firmalara ev sahipliği yapıyor. 


Teknopark İstanbul’dan yapılan açıklamada, ulusal inovasyon ekosistemine katkıda bulunarak ülkemiz için kritik teknolojilerde kurulacak Ar-Ge ve Mükemmeliyet Merkezlerinin adresi olmasının da amaçlandığı belirtildi ve bu kapsamda İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu ve İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK) girişimlerine doğrudan destek verildiği duyuruldu.

Tamamlandığında toplam 950 bin metrekare kapalı alana ulaşacak Teknopark İstanbul'da 10 yılın sonunda 30 bin kişi istihdam edilecek. Ar-Ge konusunda 1000'in üzerinde yerli ve yabancı kuruluş çalışacak. Ayrıca Türkiye'nin en büyük ve en nitelikli Kuluçka Merkezi de burada bulunacak. 16 bin metrekarelik Kuluçka Merkezi'nde, girişimci fikirler kendi ayaklarının üzerinde durana kadar geliştirilecek. Ardından şirketleşme sürecine geçilecek ve oluşan projeler piyasa rekabetine açılacak.   

YEŞİL TEKNOPARK’IN ÖZELLİKLERİ: Kendi Kendine Yeten Bir Bina

 

Yerleşke içine bisiklet yolları yerleştirilerek, bireysel araç kullanımını azaltmak hedeflendi.

Otoparklarda elektrikli araç kullanımı için alt yapı sağlandı.

Çatı ve teras bahçeleri ısı adası etkisini azaltırken, çalışanlara açık alan olarak hizmet edecek.

Peyzaj tasarımında bölgenin iklimine uygun, az su tüketen bitkilerle su tüketiminde % 50’ye varan tasarruf sağlandı. 

Az su tüketen verimli batarya ve rezervuarlar kullanılarak su tüketiminde %30 tasarruf edildi.

Binadaki gereksiz enerji harcaması engellendi.

Ar-Ge binalarının alt yapısı ilerde kendi kendine yetebilecek şekilde planlandı.

Güneş kollektörleri ile sıcak su temini, fotovoltaj paneller ile elektrik üretimi sağlandı.

İnşaat malzemelerinde çevre dostu, geri dönüşümlü, yerel malzeme kullanıldı.

Yakın mesafesinde metro istasyonu ve otobüs durağı konumlandırılması planlanarak, toplu taşıma teşvik edildi.