Turizm

Alternatif turizm tesisi sayısı 2016'da 56'ya yükseldi!

Antalya'da alternatif turizm hizmeti veren Şah İnn Paradise Genel Müdürü Yusuf Yücel, geçtiğimiz sene 5 olan alternatif tesisin bu yıl 56'ya yükseldiğini ve rekabetin daha ciddileştiğini belirtti.

1990'lı yılların başından itibaren turizmde deniz, kum, güneş üçlemesinin dışına çıkıldı ve alternatif olarak sağlık, kongre, spor, kültür ve inanç turizmine yönelmeler başladı. Bugün gelinen noktada misafirlerin taleplerine göre hizmet veren alternatif turizm seçeneklerine de ilgi giderek artıyor. Antalya'da alternatif turizm oteli olarak hizmet veren Şah İnn Paradise'ın sezon açılışı toplantısı gerçekleşti. Toplantıda yeni sezon hazırlıklarıyla ilgili bilgi veren Şah İnn Paradise Genel Müdürü Yusuf Yücel, Antalya bölgesinde kendi sınıfında oteller bulunduğunu, ancak farklılık oluşturanların ön plana çıktığını söyledi. Şah İnn Paradise'nın gerçek Türk kültürünü yaşatan ve markalaştıran bir yatırım olduğunu belirten Yücel, şöyle konuştu:"Şah İnn Paradise'ın konseptini oluştururken, Türk kültürünü ve değerlerini dikkate aldık. Bizim bir kimliğimiz var. Binlerce senede oluşan aile, mutfak, yemek, ilişki, misafirperverlik değerlerimiz var. Sunduğumuz hizmette her şeyiyle Türk kültürü ön planda. Bu yönümüzle farklılaştığımızı düşünüyoruz. Türk misafirperverliğini onuncu sezonda da markalaştırmaya devam edeceğiz" dedi.


Önyargıları aşmak gerekiyor

Alternatif turizmin yanlış algılandığına dikkat çeken Yücel, "Gelip kalmayan, bilmeyen insanlarda bir önyargı oluşuyor. Gelip görseler daha iyi anlayabilecekler. Alkol olmadığı için bay-bayan ayrı yüzdüğü için yanlış algılanabiliyor. Ama bütün aktivitelerimiz beraber; eğlencelerimiz, su sporlarımız, tekne turlarımız, yemeklerimiz hep birlikte olan aktiviteler" dedi. Kamer Holding olarak, turizmde büyüme hedefleri olduğunu da belirten Yücel, "Akdeniz bölgesinde yeni tesisler için arayışımız devam etmektedir. Uygun olması durumunda yatırımcılığa da işletmeciliğe de sıcak bakıyoruz" diye ekledi. Dünya daki ve Türkiye'deki ekonomik darlığa dikkat çeken Yücel, "Türkiye'de olan patlamalar ve dış ülkeler ile yaşanan sorunlar sonucunda genel olarak turizm sektörü ağır etkilendi. Avrupa Birliği vatandaşlarını Yunanistan ve İspanya'ya gitmeleri için teşvikler ediyor. Türkiye turizminde Rus turistin yüzde 90'ını, Avrupalı turistlerin de yüzde 30'unu kaybetti. Ama alternatif tatil farklı bir konsept olduğu için kayıplar yüzde 20 oranında olmasını öngörüyoruz" dedi. Yücel'in tahminine göre, bu yıl 4 buçuk milyon Rus turist gelmeyecek, 3 buçuk milyar dolarlık döviz kaybı olacak.


Alternatif tesis sayısı artıyor

Ekonominin bu durum da olduğu halde çok etkilenmediklerini belirten Yücel, "2015'te 30 milyon lira ciro yapmıştık ve 400 kişiye yakın istihdam sağlıyorduk. Bu yılki çalışmalarımızın sonucunda 25 milyon lira ciro hedefini 320 kişilik personelimiz ile yapmayı öngörüyoruz" diye konuştu. Geçtiğimiz sene 5 olan alternatif tesisin bu yıl 56'ya yükseldiğini ve rekabetin daha ciddileştiğini belirten Yücel, "Misafirlerimiz artık kaliteyi istedikleri şekilde bulmak istiyor ve bu da rekabeti getiriyor. Alternatif tatil köylerinin artacağı yönünde düşünüyoruz ve 2020 yılında alternatif turizm dünya genelinde 200 milyar dolarlık bir pay kaplanması düşünülüyor" dedi.


Dünya