Ekonomi

Altı yatırım aracından üçü kaybettirdi, tasarruf sahiplerini zor bir dönem bekliyor

Kasım alında yıllık bazda en fazla hisse senedi kazandırdı. Ancak borsa para piyasasından gelecek likiditeyi kaldırabilecek büyüklükte değil. Peki bu alternatifsizlik ortamında tasarruf sahipleri ne yapacak? Hangi araçlar sığınak olacak?5 oldu

TÜİK’in verilerine göre hisse senetlerinin kasım ayındaki reel getirisi yüzde 18.5 oldu. Euro ve külçe altında yüzde 1’e yakın getiri sağlarken 6 yatırım aracından üçü yatırımcısına kaybettirdi. Kasım ayında negatif getirisi olan yatırım araçları devlet iç borçlanma senedi, mevduat faizi ve dolar oldu. Yıllık bazda da kazandıran tek yatırım aracı yüzde 46.7 ile hisse senetleri olurken diğer 5 yatırım aracında yüzde 5.6 ile yüzde 38 arasında değişen oranlarda reel kayıplar meydana geldi. Kasım ayında finansal yatırım araçlarının reel getirisini değerlendiren Habertürk Gazetesi Yazarı Abdurrahman Yıldırım, yatırım araçlarının aylık ve yıllık getirilerini değerlendirdi. Buna göre doların yıllık kaybının yüzde 5.6, külçe altının yüzde 10.4, euronun değer kaybı ise yüzde 15.5 düzeyinde gerçekleşti.

DİSB ve mevduat kaybettirdi

Devlet iç borçlanma senetleri yüzde 23, yıllık mevduat faizleri ise reel olarak yüzde 38.1 oranında kaybettirdi. Bankada mevduat tutan yatırımcının parasının alım gücünün yüzde 38 düştüğünü ifade eden Yıldırım, büyük bir servet kaybı veya transferi yaşandığını kaydetti. TL mevduat yapanın elinin yandığını dile getiren Yıldırım, KKM hesaplarının misyonunu tamamladığını, kur kazancının kalmadığını faiz kazancının ise çok düşük olduğunu ifade etti.

Dolar kuru seçime kadar tutulacak

 

Dolar kurunun seçimlere kadar tutulacağı beklentisinin yaygın olduğunu belirten Yıldırım, bu konudaki hazırlıkların da tamamlandığını, Merkez Bankası'nın rezervlerinin arttığını, faiz indirimlerinin de tamamlandığını belirtti.  KKM ve döviz hesaplarına ilginin azalmaya başladığını ifade eden Yıldırım paranın pozisyon değiştirdiğini ancak gittiği yerin net olarak görülmediğini kısmen borsaya gitmekle birlikte  borsanın para piyasasından gelecek likiditeye yataklık edecek büyüklükte olmadığını ifade etti.

Küçük sığınaklar var ama yetersiz

Hisse senetlerine dayalı yatırım fonları, portföy yönetimi, toplu yatırım araçları, bireysel emeklilik fonlarının da küçük sığınaklar şeklinde birer alternatif olduğunu ifade eden Yıldırım, gayrimenkulün paraya bir sığınak olduğunu ancak onun da belli bir doygunluğa eriştiğini kaydetti. Yurtiçi talepte geri çekilme olduğunu bu nedenle konut satışlarının düştüğünü ancak sınırlı da olsa yabancı talebi nedeniyle fiyatların yükselişinin sürdüğünü kaydetti. Konut dışı gayrimenkulün cazibesinin halen sürdüğünü dile getiren Yıldırım, para ve tasarruf sahipleri için alternatifsiz zor bir dönem olduğunu, enflasyondaki düşle birlikte ama nominal getirilerin de düşeceğini ve buna bağlı reel kayıpların da artacağını ifade etti.