Altın & Gümüş

Altın 2 bin doların altına geriledi! Altın fiyatları neden düşüyor? Düşüş daha ne kadar devam edecek?

Uluslararası borsalarda 2 bin 50 dolara kadar yükselen altın yeniden düşüş trendine girdi. Ons altın kar satışlarıyla 2 bin dolar sınırının altına gerilerken, gram altın fiyatları da düştü. Peki, altın fiyatları neden düşüyor? Düşüş devam edecek mi? İşte uzmanından bu soruların yanıtları…Talebin artmasının ardından altının ons fiyatı uluslararası borsalarda 2 bin dolarların üzerine çıkarken, son günlerde ise kar realizasyonu ile yeniden 2 bin sınırının altına geriledi

Küresel piyasalardaki belirsizlikler ile birlikte son haftalarda doların zayıflaması üzerine altına yatırım yeniden ön plana çıktı. Talebin artmasının ardından altının ons fiyatı uluslararası borsalarda 2 bin dolarların üzerine çıkarken, son günlerde ise kar realizasyonu ile yeniden 2 bin sınırının altına geriledi.

Yatırımcılar ise altın fiyatlarının neden gerilediğini, önümüzdeki günlerde bu gerilemenin devam edip etmeyeceğini merak ediyor. Hürriyet Gazetesi’nden Zeynel Balcı, altın fiyatlarındaki düşüşün nedenlerini irdelerken, altının son dönemlerin en gözde yatırım araçları arasında yer aldığına da vurgu yaptı.

ALTIN FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ?

Balcı, ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonun hız kesmesine bağlı olarak faiz artırımlarını yavaşlatacağı ve daha sonraki toplantılarda ise faiz artırımlarına son vereceği beklentilerine işaret ederek bütün bu beklentilerin altın fiyatlarını yukarı çektiğini hatırlattı. Fed’in para politikalarına ilişkin beklentilerin yanı sıra ABD ve Avrupa’da yaşanan bankacılık krizi ve sistemik risk endişeleri de altının, ‘güvenli liman’ özelliğini yine ön plana çıkarmıştı.

Altına yatırımın yeniden rağbet görmesinde ABD tahvil faiz oranlarının gevşemesi de etkili oldu. Olumlu beklentiler ile son bir yılın rekorlarını kıran altında son günlerde ise kar satışları ile gerileme yaşandığına işaret eden Zeynel Balcı, bu gelişmeler sonucu ons altının 2 bin 48 dolardan bin 970 dolara indiğine dikkat çekti.

ALTIN FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR?

Balcı, altın fiyatlarındaki gerilemenin algı değişimiyle ilgili olduğunu belirtirken, bunu şöyle açıklıyor:  “ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri güç kazandı. Diğer yandan ABD tahvil faizlerinin yeniden yükselmesi ve dolardaki zayıflamanın durması altın fiyatlarındaki yükselişi zayıflattı.”

ABD ekonomisinde ‘ılımlı resesyon’ söylemlerinin ağırlık kazandığına dikkat çeken Zeynel Balcı, enflasyondaki gerilemenin devam etmesine rağmen Avrupa ve İngiltere’de aynı ölçüde bir geri çekilmenin görülmemesinin önemli olduğunu savundu.

Öte yandan Fed bölge başkanlarından yeniden şahin açıklamalar geliyor. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, enflasyondaki inatçı yükselişe işaret ederken, faiz artırımlarının devam etmesi gerektiği görüşünü paylaştı. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de benzer açıklamalarda bulundu.

KAR SATIŞLARI DEVAM EDEBİLİR

Fed yetkililerinin bir kısmının ABD enflasyonundaki düşüşü bulmadığını dile getiren Balcı, piyasalarda baş aktörün Fed olmasından dolayı fiyatlamaların da ona göre şekillendiğini aktardı. Piyasalardaki genel beklenti ise altında kısa dönemde kar satışları bir süre daha etkili olmaya devam edebilir. Ons altındaki düşüşe bağlı olarak yurt içinde de gram altın fiyatlarında düşüş görülüyor.

Gram altın bin 273 lira seviyesine kadar yükseldikten sonra bin 230 liraya kadar düşüş kaydetti. Balcı, ancak altının ons fiyatındaki geri çekilmeye karşılık dolar TL kurundaki yükselişin devam etmesinin gram altın fiyatlarındaki çıkışın gücünü korumasını sağladığını dile getirdi.