Ekonomi

Altın alacaklar bu oyuna dikkat!

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, ütüleme işleminden geçirilerek satışa sunulan takı setleriyle ilgili tüketicileri uyardı. Yazıcı konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi.Yazıcı, yıpranan ve zarar gören setlerin, "ütüleme" denilen bir işlemden geçirilerek yeniymiş gibi satıldığına dikkat çekti

Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Ali Yazıcı, gerdanlık, bilezik, küpe ve yüzükten oluşan Trabzon setinin kent ekonomisi için önemli bir değer olduğunu ve başka bir yerde üretilmediğini belirterek ikinci el satışına karşı olduklarını bildirdi.Yazıcı, yıpranan ve zarar gören setlerin, "ütüleme" denilen bir işlemden geçirilerek yeniymiş gibi satıldığına dikkat çekti. Türkiye genelinde 6 ilde Trabzon hasır takı setinin ikinci el olarak satıldığı tespit ettiklerini ve konuyu yargıya taşımaya hazırlandıklarını söyledi.

Vergi kaybı ve haksız rekabet

 

Tüketicilerin ikinci el ürün aldıkları hakkında bilgilendirilmediğine işaret eden Yazıcı, "Piyasadan düşük fiyatla hasır takı seti satın alanlar, ikinci el ürün alıp almadıklarıma dikkat etmeli" dedi. Temizleme işleminden geçirilerek satılan hasır setlerde sorun yaşanabileceğine işaret eden Yazıcı, ürünün kalitesi hakkında olumsuz ve haksız bir  imaj oluşmasının da konunun bir başka boyutu  olduğuna işaret eden Yazıcı, "Tüketici kullanılmış ürünü aldığından haberdar değil. Sorun yaşayınca Trabzon hasır bileziği kötüleniyor. Haliyle yarışamayacağımız bir pazarla da karşı karşıya kalıyoruz" dedi. Yazıcı, ikinci el ürün satan kuyumcuların fatura kesmediğine, vergi kaybına ve haksız rekabete neden olduğuna işaret etti.

Gramı bin 107 lira

 

Anadolu Ajansı'na konuyla ilgili açıklama yapan Yazıcı, makine kullanılmadan tamamen elde üretilen hasır setlerin fiyatlarının örüldüğü altın tellerin ayarı, gramajı ve şekline göre değişiklik gösterdiğini söyledi. Hasır bileziğin gramının bugünlerde bin 107 lira civarında olduğunu belirten Yazıcı, bu rakamın bin lira ya da bin 30 lira civarında olması durumunda tüketicinin ikinci el ile karşı karşıya olduğunu anlaması gerektiğini belirtti.