Altın & Gümüş

Altın alacaklar dikkat! 7 Aralık'ta piyasaya sürülecekti, alanlar zengin olacak! İşte fiyatı

Altına yatırım yapmak isteyen vatandaşlar 7 Aralık'ta piyasaya sürülmesi beklenen "Reşat 5'li" altınını bekliyor. Fiyatı da merak edilen reşat altını hakkındaki detaylar belli oldu. Buna göre altının ne kadar satılacağı bilgisi paylaşıldı. İşte konuyla ilgili tüm detaylar... Gram altında istenilen fiyatlar oluşmaya başlarken, uzun zamandır beklenen reşat 5'li altınının yeniden piyasaya sürüleceğine ilişkin haber heyecan yarattı

Altın fiyatlarında yaşanan yükselişin ardından vatandaşlar da altına yeniden yönelim gösterdi. Gram altında istenilen fiyatlar oluşmaya başlarken, uzun zamandır beklenen reşat 5'li altınının yeniden piyasaya sürüleceğine ilişkin haber heyecan yarattı. Reşat 5'li altının fiyatı hakkında da dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. 
 

İstanbul Kuyumcular Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, Oda Yönetimi'nin Darphane ve Damga Matbaası Üst Yönetimi ile yaptığı çalışmalar sonucunda Reşat Lira'dan sonra Reşat Beşli de Darphane tarafından orijinal kalıplarında üretiliyor.

Darphane, Reşat Beşli'leri 7 Aralık'tan itibaren piyasaya sürmeye başlayacak. Kuyumcular, Reşat Beşli altını taleplerini randevu almadan külçe altını karşılığında Darphane'den teslim alabilecek.

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, şunları kaydetti:

"Reşat altınlarına özellikle Anadolu'dan büyük talep var. Reşat Lira'nın ardından Reşat Beşli'nin de orijinal kalıplarıyla yeniden üretilmesi hem piyasadaki olumsuzlukların önüne geçecek, hem de Reşat altınlarıyla ilgili talep noktasında önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyoruz. Tüm sektör adına Darphane yetkililerine bu talebimizle ilgili yakın ilgileri ve olumlu yaklaşımları nedeniyle teşekkür ediyoruz. Hayırlı olsun."

FİYATINA İLİŞKİN DETAYLAR DA BELLİ OLDU

Buna göre piyasaya sürülmesi beklenen reşat 5'linin fiyatına ilişkin detaylar da belli oldu. Altının 39 bin TL civarından satılması bekleniyor. 

REŞAT ALTIN NEDİR?

Çeşitli renk ve boyutta olan altınların bir türü de reşat altındır. Farklı boyut ve ağırlıklarda üretilir. Genelde tam altın ya da Cumhuriyet altını ile karıştırılır. Ancak Cumhuriyet altını ile arasında birçok fark bulunur. Aralarındaki tek ortak özellik ikisinin de 22 ayar olmasıdır.

Osmanlı padişahlarından Sultan Beşinci Mehmet Reşat'ın tahta çıkışının onuncu yılı anısına bastırıldığı günden bu yana kullanılan bir altın türüdür. Üzerinde Osmanlı tuğrası bulunur. Cumhuriyet altınında ise Mustafa Kemal Atatürk'ün kabartması vardır. Ayrıca reşat altın, her yerde kolayca bulunabilen bir tür olmadığı için fiyatı daha yüksektir.

Farklı model, boyut ve ağırlıklar arasında hangi amaçla kullanılacağına göre tercih yapılır.

Küçük reşat altınlar daha çok yatırım için kullanılsa da hediye vermek için de alınır. Kulplu modelleri de bulunur. Diğerlerinden farkı defne yaprağı ve devlet arması olmasıdır. Beşi bir yerde olarak bilinen reşat altın da hem hediyelik hem de yatırım amaçlı alınabilir.

Düğünlerde gelin ve damada takılabileceği gibi zincirin ucunda kullanılarak kolye de yapılabilir. Bu anlamda da şık bir aksesuara dönüşür. Maddi değeri yüksek olduğu gibi nesilden nesile aktarılan manevi bir değeri de vardır.