Ekonomi

Altın almayı düşünenlere korkutan uyarı! Piyasada sahte ve düşük ayarlı altın satılıyor

Piyasada son dönemde altına olan talep ve yükselen fiyatlar nedeniyle kuyumcular alıcıları uyardı. Piyasada sahte ve düşük ayarlı altın satılıyor. Çeyrek, gram altın ve bilezikte ayar düşürülüyor. 8 ayarı 14 diye satan var. Pırlanta adı altında sentetik CVD satılıyor. Piyasada çeyrek altın bin 502 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 137 liradan satılıyor

 Altının gram fiyatı, 916 lira seviyesinde işlem görüyor. Piyasada çeyrek altın bin 502 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 137 liradan satılıyor. Altına olan talep ve artan fiyatlar piyasada bazı sahtekarları harekete geçirdi. Kuyumcular uyardı: Ata altını darphane haricinde kaçak yollardan düşük ayarlı basılıyor. Çeyrek altın, gram altın ve bilezikte ayar düşürülüyor. 8 ayarı 14 diye satan var. Pırlanta adı altında sentetik CVD satılıyor. Sentetik pırlantayı kuyumcu dahi anlayamıyor.

Önemli yatırım araçlarından biri olan ve üretimi Darphane’nin tekelinde olan Ata (Cumhuriyet) altını kaçak yollardan üretilip, piyasaya sunulmaya başladı.
 

TOPTAN 5 BİN 900 LİRADAN SATILIYOR

Ata altını devlet tekelinde olan milli para niteliğinde. Bunun tavsiye edilen bir satış fiyatı var. O fiyatların altında satılıyorsa şüpheye düşmek gerek. Ata altını kuyumculara darphane tarafından belli bir para karşılığı veriliyor. Toptancı belli bir kar marjı koyuyor. Sonrasında kuyumcular belli bir kar marjı daha koyarak tavsiye edilen fiyatlara satıyor ancak son günlerde piyasada tavsiye edilen fiyatın altında Ata altını satan var. Ata altını toptancıda 6 bin lira ancak 5 bin 900 liraya satan oluyor. Hatta 5 bin 850 liradan satan var. Bu altınlar ikinci baskı denilen sahte baskı Ata altınları. Yani ayarları düşük. Bir kilo bastığı zaman 83 gram satanın karı olarak kalıyro. Bu işi yapanlar da günde 10 kilo basabiliyorlar. Yani 830 gr altın ikinci baskı düşük ayar Ata altını satanların cebinde kalıyor.

 

 

ZÜMRÜT DİYE GETİRDİKLERİ TAŞ BOYA ÇIKTI

Piyasada pırlanta adı altında sentetik pırlanta denilen CVD isimli ürünün çokça satıldığı da ortaya çıktı. CVD denilen malzemeyi laboratuvarda test ettirmedikten sonra kuyumcular dahi sahte malı anlamıyor.  İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, söz konusu sahtecilik yöntemiyle ilgili şu bilgiyi aktardı:

Türkiye’de pırlantaları test eden 3 tane büyük Gemaloji labaratuvarı var. Bunlardan biri de İzmir’de. Piyasada sahte pırlanta oldukça fazla. CVD denilen bir taş var. Laboratuvar ortamında oluşturuluyor. Bu taşla gerçek pırlantayı ayırmak mümkün değil. Ancak laboratuvarda anlaşılır. Hatta öyle ki kuyumcular dahi vitrinlerindeki malın pırlanta olup olmadığını bilmiyor. Her pırlanta pırlanta değil. Dün zümrüt diye 4-5 tane taş getirdiler. Laboratuvarda inceledik, hepsi boyama çıktı.

https://emlakkulisi.com/altin-fiyatlari-hafta-sonu-ne-oldu-iste-10-nisan-2022-altin-fiyatlari-/700960