Altın & Gümüş

Altın bozduracaklar panik yapmayın! Ünlü ekonomist gram altının 1000 TL olacağı tarihi açıkladı!

Altın bozduracaklar sakın panik yapmayın! Ünlü Ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener gram altının 1000 TL olacağı tarihi duyurdu! İşte bütün ayrınrıları...7 oranında azalma yaşadı

Amerika Birleşik Devletleri'nde teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq endeksi dün yüzde 4.7 oranında azalma yaşadı. Düşüş oranı, Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük şirketlerinin çoğunun bulunduğu S&P 500 endeksinde yüzde 4'ü, Dow Jones endeksinde yüzde 3.5'i aştı. Amerika Birleşik Devletleri borsalarında 2020'den beri bir günde bu kadar sert bir düşüş yaşanmamıştı.

Asya borsalarında da benzer bir trend gözlemlendi. Bugün Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2.3, Japonya'nın gösterge endeksi Nikkei ise yüzde 1.8 azalma yaşadı.

Peki, ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener bu konu hakkında ne dedi? İşte bütün ayrıntılar...

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener, "Altın fiyatları ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 baz puanlık faiz artışı sonrası 1800 doların altını görmüştü. Aynı zamanda Fed’in bundan sonraki süreçte yeni toplantılarda da faiz artıracağı beklentisi aslında altın fiyatlarının 1950-1960 dolar seviyelerinden 1800 dolara gerilemesine neden oldu." dedi.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ons altında meydana gelen gerilemenin sebebini açıklayan Prof. Dr. Sefer Şener, "Ons altında gerilemenin sebebi Fed’in faiz artıracağı beklentisiydi. Rusya, Ukrayna savaşının devam ediyor olması kısmi de olsa ons altının 1800 doların altına inmesini engelledi. Daha sonraki süreçte Fed’in 50 baz puanlık faiz artışı, dolar endeksinin 105 seviyelerine ulaşmasına neden oldu. Bu doların hem gelişmiş ülke para birimleri karşısında hem de gelişen ülke para birimleri karşısında değerini hızlı bir şekilde artırmasına yol açtı. Bu artış Türkiye piyasalarında dolar/TL kurunu da hızlı şekilde yukarı taşıdı." şeklinde konuştu.

Dolar kurunun artışının altında yatan gizli nedenin ABD’deki faiz artışının artışının ardından doların tüm dünya hükmediyor olmasından kaynaklandığını vurgulayan Sefer Şener konuşmasına şu şekilde devam etti: 

"Aslında şu anda Türkiye’deki dolar kurundaki artışın ana nedeni ABD’deki faiz artışı sonrası doların tüm dünyada güçleniyor olmasıdır. Ancak sadece dolar endeksine bu durumu bağlamak da yeterli değildir. Aynı zamanda içerideki dinamikler, büyüme rakamları, bütçe açığı ve cari açıkla ilgili gelen rakamlar önümüzdeki süreç içerisinde de TCMB’den bir faiz artırımı beklenmemesi yeniden dolar/TL kurunu yukarı seviyelere taşıdı.

Aslında yıllık düzeyde Türkiye’de son açıklanan 69.9’luk enflasyon rakamlarına göre dolar kurunun normal olduğunu söylemek mümkündür. Bir taraftan dolar endeksi güçlenip diğer tarafta Türkiye’de enflasyon rakamları hala yukarı giderken dolar/TL’nin yükselmesi normal gözükmektedir.

Enflasyon ve dolar endeksine rağmen gelecek enflasyon verileri açısından dolar/TL kurunun tıpkı 20 Aralık 2021 tarihinden bu yana olduğu gibi daha stabil olması ekonominin lehine olacaktır. Diğer taraftan ons bazında altın 1800 dolar seviyelerine gelmesine rağmen. Dolar/TL kurundan dolayı gram altının fiyatı 900 TL’nin altına gevşememiştir.

Son olarak 1800’lü seviyelerden 1830 dolara gelmesi gram olarak altının yeniden 940 liraya gelmesine sebep olmuştur. Küresel piyasalarda altın çok büyük değer kazanmamasına rağmen dolar kurunun yukarı taşınması gram altının en büyük belirleyicisidir."

Peki, gram altın ne zaman 1000 TL olacak? İşte bütün ayrıntılar...

GRAM ALTIN 1000 LİRA MI OLACAK?

Gram altında yeniden 1000 TL olmasının dolar endeksinin bundan sonraki süreçte nasıl şekilleneceği ile alakalı olduğunu söyleyen Şener, yeniden dolar/TL kurunun yukarı çıkması halinde gram altının 1000 Türk Lirası'nı da aşacağına dikkat çekti. Prof. Dr. Sefer Şener şu sözleri söyleyerek açıklamasını sonlandırdı:

"Çok muhtemeldir ki ABD’de 50 baz puanlık faiz artışı bekleniyor. Fed’den faiz artışlarının devamı beklendiği sürece ons olarak altının 1950 dolar seviyelerinin üzerine çıkması kısa vadede mümkün gözükmemektedir. Ancak Rusya, Ukrayna savaşıyla ilgili gerilimin tırmanması altının ons fiyatını 1950 doların üzerine taşıyabilecektir. Bu durumda da gram altın 1000 lirayı aşacaktır."

Editörün Notu: Bu haber 19 Mayıs 2022 tarihinde saat 16.16'da yazıldı. An itibariyle dolar kuru 15 lira 97 kuruş, euro 16 lira 80 kuruş, altının gramı ise 951 lira 76 kuruş değerindedir.   

1 gram bile altını olanlar dikkat! Altın fiyatlarında son dakika! Gram, çeyrek, cumhuriyet altını ne kadar?

Gümüş fiyatları yükselecek mi? 2022 gümüşün yılı mı olacak? Ünlü analistten flaş tahmin!

Dolar almayı düşünenler hiç vakit kaybetmeyin! Yetkili isim ağzından kaçırdı