Ekonomi

Altın da değil dolar da! O yatırım araçları enflasyona kafa tuttu! Getirisi bir yılda yüzde 29 oldu!

Altın ve dolar bilinen en ünlü yatırım araçlarındandır. Ancak o yatırım araçları enflasyona bile kafa tuttu. İşte detaylar!Ülkede enflasyonun daha uzun süre yüksek seviyede kalabileceği konuşuluyorken, bir de yaşanan bankacılık krizi yatırımcıların paniklemesine neden oldu

Tüm dünyanın yakından izlediği ABD’de enflasyon beklendiği gibi gitmiyor. Ülkede enflasyonun daha uzun süre yüksek seviyede kalabileceği konuşuluyorken, bir de yaşanan bankacılık krizi yatırımcıların paniklemesine neden oldu. Ancak bu ortamda bile bazı yatırım araçları bana mısın demiyor ve kar sağlıyor.

İşte ayrıntılar…

Dolardan kaçmaya çalışan güvenli liman olarak gördüğü altına yönelmiş olsa da diğer alternatif yatırım araçları da araştırılıyor. Altın ve dolara karşı sanat eserleri, saatler bunların yanında da mobilyalar bile yatırım aracı haline geldi. Getirisi de bir yılda yüzde 30’a kadar dayandı.

Enflasyon şu anda da tüm dünyada sorun halinde. Bilhassa dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de Fed’in adımlarına bile enflasyonun daha uzun yıllar yüksek kalacağı düşünülüyor. Son olarak da ABD bankacılık sektöründe üç dev bankanın iflas açıklaması ve sonrasın da Avrupa’nın en büyüklerinden biri olan Credit Suisse’in hisselerinde yaşanan çöküş yatırımcıları başka arayışlara soktu.

Yatırımcılar dolar varlıklardan yavaş yavaş uzaklaşırken tekrardan güvenli liman altına yöneldi ancak bazıları ise yüksek enflasyonist ortama karşı çok daha başka yerlere yatırım yapmayı tercih etmektedir. Bu çerçevede uzun süre yüksek kalması beklenen enflasyonist bir ortamda yatırımcıların hangi alanlara yatırım yapması gerektiği araştırılıyor.

SANATA YATIRIM YÜZDE 29 KAZANDIRIYOR!

Knight Frank tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma sonucuna göre, lüks tutku yatırımlarının altın, dolar ve borsaya rakip olduğunu da gözler önüne serdi. Sanat, arabalar, saatler, mücevher ve hatta mobilya gibi fiziki ürünler birer yatırım aracına dönüştü.

2022 yılında sanat ürünlerindeki fiyat artışı yüzde 29 oldu. Bu tür yatırım fırsatları eskiden sadece aşırı zenginler için mevcut olsa bile artık bireysel yatırımcılar da değerli eserlerin hisselerini satın alma veya sanat fonlarına yatırım yapma seçeneklerine sahip bulunmaktadır. Yapılan araştırmada otomobile yapılan yatırımın da 12 ayda yüzde 25 getiri olduğu bildirildi. Saat fiyatlarının ortalama yüzde 18 arttığı, el çantaları, pahalı şaraplar ve özellikle koleksiyon paralarının da beklenenden çok getirisi olduğu dile getirildi.