Ekonomi

Altın Değerinde Düşüş: Yatırımcılar Endişeli!

Altın, bankacılık krizine dair endişelerin hafiflemesiyle birlikte geçici olarak 2 bin dolar seviyesini aştı ancak daha sonra tekrar geri çekilerek bu seviyenin altına düştü. Bankacılık sektöründe tam bir çöküş korkuları hafiflerken, Çarşamba günü Fed'in faiz kararı takip edilecek

Küresel piyasalarda risk iştahı artarken, güvenli limanlar ise geriledi.

Bankacılık sektöründe tam bir çöküş korkuları hafiflerken, Çarşamba günü Fed'in faiz kararı takip edilecek.

Altın, yeni haftanın ilk işlem gününde 2.000 doları test etti; ancak risk iştahındaki artışla birlikte ikinci işlem gününde 1.971 dolara kadar geriledi. Aynı zamanda gram altın da Pazartesi günü rekor kırdıktan sonra 1.210 TL seviyelerinde işlem gördü.

Yatırımcılar, Fed'in yaklaşık yüzde 70 olasılıkla 25 baz puanlık bir faiz artışı yapacağını düşünüyor.

ABD'de bankacılık krizi yaşanmadan önce, birkaç bölgesel bankanın iflas etmesi ve Credit Suisse'in sorunları nedeniyle, 50 baz puanlık bir faiz artışı beklentisi öne çıkmıştı. Ancak bu gelişmeler sonrasında, daha düşük bir faiz artışı hatta Fed'in artışı durdurabileceği beklentileri de dile getirilmeye başlanmıştı.

Pazartesi günü, değerli metal bankacılık krizinin yol açtığı güvenli varlık talebi artışıyla birlikte ons başına 2 bin doların üzerine kısa bir süre çıktı. Geçtiğimiz hafta altın da yüzde 6,5'lik bir artış göstererek, 2020 Mart ayından bu yana en büyük haftalık yükselişini kaydetti.

Pandemi sırasında yaşanan parasal genişleme, değerli metallerin değer kazanmasına neden oldu. Ancak Fed'in yüksek enflasyonu kontrol altına almak için agresif faiz artışlarına gitmesi sonrasında bu metallerin değerinde gerileme görüldü.

2023'ün başlarında enflasyonun düşüşe geçtiğine dair veriler, değerli metallerin yeniden değer kazanmasını sağladı. Ancak bu yükseliş, Fed'in enflasyonla mücadelesinin henüz sona ermediği yönündeki açıklamalarıyla kısa sürede sona erdi.

Halkbank ve Vakıfbank'tan peş peşe sermaye artırım kararı!
Evren Devrim Zelyut'tan yatırımcılara nefes aldıracak hamle! Dolarda ve borsada yabancı planı!
Bankacılık Dünyasının Kâbusu: ABD Tarihinde En Büyük 10 Banka Çöküşü!