Ekonomi

Altın fiyatları gerilemeye başladı! Gram çeyrek yarım ve cumhuriyet altını kaç lira oldu?

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışına gitmesi ons altına düşüş olarak yansıdı. Ons altın son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Gram çeyrek yarım ve cumhuriyet altını kaç lira oldu? İşte detaylar...Altın piyasasında, en düşük 1 milyon 5 bin lira, en yüksek 1 milyon 22 bin 340 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 1,4 azalarak 1 milyon 5 bin liradan tamamladı

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) standart altının kilogramı 1 milyon 5 bin liraya geriledi.

Altın piyasasında, en düşük 1 milyon 5 bin lira, en yüksek 1 milyon 22 bin 340 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 1,4 azalarak 1 milyon 5 bin liradan tamamladı.

KMKTP'de, altında gerçekleşen toplam işlem hacmi 1 milyar 367 milyon 365 bin 857,43 lira, işlem miktarı ise 1.347,87 kilogram oldu.

Tüm metallerdeki toplam işlem hacmi de 1 milyar 490 milyon 682 bin 328,27 lira düzeyinde gerçekleşti.

Altın borsasında en fazla işlem gerçekleştiren kurumlar Ahlatcı Döviz ve Kıymetli Madenler, Ahlatcı Metal Rafineri, Demas Kuyumculuk İhracat İthalat Sanayi ve Ticaret, Goldtrans Hediyelik Eşya Ticaret, Nadir Döviz ve Kıymetli Maden Ticareti şeklinde sıralandı.

 

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı dün akşam Türkiye saati ile 21.00’da açıklandı. Karar öncesi altının ons fiyatı son bir ayın en düşük seviyesi bin 807 dolar seviyelerine kadar geriledi.

İç piyasada ise dolar kurundaki artış sebebiyle gram altın 1039 lira, çeyrek altın 1698 lira, yarım altın 3 bin 397 lira tam altın ise 6 bin 770 liradan işlem görüyor.

Altın ve piyasa uzmanları FED'in faiz kararının beklenenin üzerinde olması nedeniyle doların uluslararası piyasalarda ivme kazandığını böyle ortamlarda elinde altın olanların kısa vadeli değil orta ve uzun vadeli işlem yapmalarının daha mantıklı olacağını ifade etti.

Prof. Dr. Sefer Şener, altındaki hareketlilikle ilgili jeopolitik riskler, arz tarafındaki tedarik sorunlarının ilerleyen aşamada ons altını 1800 doların altına düşmesini engelleyecek bir unsur olduğunu ifade etti.

Şener, altın fiyatlarının seyri ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

Fed’in bu kararı sonucu yatırımcıların ani hareket etmemeleri, orta vadeli düşünmeleri ve orta vadeli duruma göre hareket etmeleri faydalı olacaktır. ABD’deki enflasyon devam ettiği sürece Fed’in faiz artışları devam edecektir. Fed’in faiz artışlarının devam etmesi demek doların sürekli olarak yukarı yönlü hareket etmesi demektir. Dolayısıyla yatırımcılar dolardaki güçlenmeyi ve buna mukabil emtia fiyatlarındaki dalgalanmaları orta vadeli değerlendirmelidirler.

Diğer taraftan da ABD’de hala emisyonun artıyor olması faiz artış oranları yüksek olsa da emtia fiyatlarının da geri çekilmesini engellemektedir. Bir taraftan faiz artışı varken diğer tarafta küresel piyasalarda dolar bolluğunun yaşanması emtia fiyatlarının önümüzdeki dönem içerisinde geri çekilmesini engelleyecek bir unsurdur.

Bundan sonraki süreçte ekonomilerin normalleşmesiyle birlikte büyüme rakamlarının artıyor olması emtia fiyatlarını geri çekilmesini etkileyecektir. Bütün bu nedenle birlikte yatırımcılar mutlak suretle ister emtialarda altın, bakır, buğday gibi emtialarda isterse de kurlarla ilgili ya da faizlerle ilgili tutumlarında mutlak suretle orta ve uzun vadeli perspektifi hesaba katmak zorundadırlar.

 

"İŞLEMLERİ BİR SÜRE ERTELEYİN"

Aşırı oynaklık dönemlerinde sakin kalmak ve işlemleri bir süre ertelemek yatırımcıların lehine olacaktır. Küresel riskler ve emtiaya talep, normalleşme süreci bundan sonra ons altının fiyatında geri çekilmeleri engelleyecek yegane unsurdur. Önümüzdeki dönem içerisinde ons altında yeniden 1900 dolar seviyeleri test edilecektir. Aynı şekilde gerek pariteden dolayı gerekse ons altında aşırı gevşeme yaşanmayacağından dolayı gram altında 1000 TL seviyelerinin altına çekilmeyecektir. Önümüzdeki dönem içerisinde gram altında 1100 seviyelerini görmek mümkün olabilecektir.

'FED'in faiz kararı tüm ülkelerin faizlerini artırır' Küresel piyasalarda son durum

Altın fiyatları gerilemeye başladı! Gram çeyrek yarım ve cumhuriyet altını kaç lira oldu?

Merkez Bankası'nın dolar rezervi gerilemeye devam ediyor! 1 yıldan az kaldı

Avrupa Merkez Bankası yeni enflasyon planını açıkladı: Kriz olacak

Öğrencilere toplu taşıma ücretsiz oldu! Metro metrobüs ve vapurda geçerli olacak

Sabancı Holding'den sürpriz satış kararı! O babrikaları elden çıkaracak

Sağlık çalışanının ek ödeme tavan fiyatı değişiyor! Milyonlarca çalışanın maaşlarında artış olacak

ABD İran'la iş bağlantılı o şirketlere ve isimlere yaptırım kararı aldı

Merkez Bankası konut fiyatlarındaki zam oranını açıkladı! İşte en fazla değer kazanan iller

AK Parti Başkan Yardımcısı Kurtulmuş'tan asgari ücrete ve emekli maaşlarına Temmuz zammı açıklaması

Asgari ücrete Temmuz'da çifte zam açıklaması! Maaşlardaki artış oranı ve yeni maaş miktarı belli oldu