Altın & Gümüş

Altın fiyatları nereye gidiyor? Altında yükseliş sürecek mi? Uzmanlar yanıtladı

Küresel piyasalardaki belirsizlikler nedeniyle altın fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Peki, bu yükseliş daha ne kadar devam edecek? Küresel piyasalardaki bazı risklere dikkat çeken uzmanlar, altında 2023 tahminlerini açıkladı.Ayrıca ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarında hız keseceği beklentisinin artması ve bu nedenle doların dünyada güç kaybetmesinin yanı sıra Amerikan  tahvil faizlerinin gerilemesi de altın fiyatlarındaki yükselişi destekliyor

Altının ons fiyatı bin 942 dolara kadar yükselerek 22 Nisan tarihinden bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, uzmanlar bu yükselişi küresel ekonomilerdeki resesyon endişelerine ve para politikalarındaki belirsizliğe bağlıyor. Ayrıca ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarında hız keseceği beklentisinin artması ve bu nedenle doların dünyada güç kaybetmesinin yanı sıra Amerikan  tahvil faizlerinin gerilemesi de altın fiyatlarındaki yükselişi destekliyor.

Ekonomim.com’dan Şenay Zeren’in haberine göre, Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 1 Ocak-1 Şubat tarihlerinde toplanacak. Fed’in, faiz kararını 1 Şubat Çarşamba günü Türkiye saati ile 22:00’de açıklaması beklenirken, faiz kararının ardından piyasalara verilecek mesajlar önemli olacak. Haberde, piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında Fed’den bu toplantıda 25 baz puan faiz artırımına gideceğine kesin gözüyle bakıldığı belirtiliyor. Tahminlere göre, Fed önümüzdeki iki toplantıda da 25’er baz puan artırımına giderek daha sonra yıl sonuna kadar faizleri sabit tutacak. Fed’in şahin mesajlardan uzaklaşmasının ise dolara olan talebi azaltırken altın fiyatlarını ise desteklemesi öngörülüyor.

Altın fiyatları ne olacak? İşte tahminler...

ALTIN FİYATLARI NE OLACAK?

Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, Ukrayna savaşının başlaması ile Mart 2022’de 2070 dolar seviyesini test eden altının 1617 dolara kadar düştüğünü hatırlatarak, “Buna neden olan başka bir faktör küresel tahvil faizlerindeki güçlü artıştı. Geçen yıl son çeyrekte bu denge tersine dönerken, hız kesen enflasyonun da etkisiyle küresel tahvil faizleri düşmeye başladı. Altın fiyatları yükseliyor” dedi. Karayazıcı, önümüzdeki 12-18 aylık vadede küresel tahvil faizlerindeki gerilemenin devam edeceğini belirtirken, altın fiyatlarında ise artışın sürmesi muhtemel. Ancak bu parkurun içinde başta ABD çekirdek enflasyon verisinin seyri olmak üzere ara negatif akımlara neden olabilecek riskler varlığını koruyor.

Altın fiyatları ne olacak? İşte tahminler...

FİYAT ARTIŞ HIZI YAVAŞLAYABİLİR

Karayazıcı, ocak ayında altının, başta Çin’in gerçekleştirdiği alımlarla diğer değerli metallerden pozitif yönde ayrıştığını belirtti. Bu durumun da altının önümüzdeki dönemde pozitif akımlarda daha yavaş, olası negatif akımlarda ise daha hissedilir geri çekilmelere sahne olmasına zemin oluşturduğunu kaydeden Karayazıcı, “Yakın bir vadede 2025 dolar, 2023 yılının ikinci yarısında 2200 dolar civarına kadar yükseliş olasılığı daha yüksek. Ancak değerli metaller cephesinde diğer alternatiflerin daha tercih edilebilir hale geldiğini, altının son iki ayda gösterdiği yüzde 20’lik güçlü ralliyi benzer bir şekilde  sürdürmesinin ise zor olacağını öngörüyorum” dedi.

DÜŞÜŞLER ALIM FIRSATI OLACAK

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ ise küresel piyasalarda, dolar endeksindeki gevşeme ve dolar endeksinin 102 puan çevresinde işlem görmesinin, ons altının yükselişini desteklediğini ifade etti. Karadağ, on altının bin 900 dolar seviyesinin üzerinde hareket etmesinin, gram altın fiyatlarının da yükselişini desteklediğini kaydetti. Gram altında yaşanacak olası düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendiren Karadağ, “Yeni pozisyonlanmalar için direnç noktalarından denemenin riskli olabileceğin düşünüyorum. Çünkü gram altında gün içinde düzeltme hareketleri olabiliyor. Gelecek hafta 31 Ocak ile 1 Şubat tarihlerinde ABD Merkez Bankası Fed’in toplantısı, 2 Şubat tarihinde ise Avrupa Merkez Bankası ECB’nin faiz kararı, piyasaların seyrinde belirleyici olacak” diye konuştu.