Altın & Gümüş

Altın fiyatları rekora gidecek! Üç uzman tek tahminde birleşti

ABD istihdam verileri ve bankacılık sektöründe görülen gelişmeler gram altın fiyatlarını da etkiliyor. 1.100 TL olarak görülen gram altın fiyatı 1.145 seviyelerine yükselirken yatırımcılar da uzmanların yaptığı açıklamaları da merak ediyor. İşte tüm detaylar...1830 dolar seviyelerinde görülen ons altın fiyatı ABD'de istihdam verilerinin açıklanması ile birlikte 1870 seviyelerine kadar tırmadı

ABD'deki tarım dışı istihdam verilerinde görülen verilerin beklentinin üzerinde çıkması ile birlikte ons altın fiyatı da Cuma günü itibariyle yükseliş gösterdi. 1830 dolar seviyelerinde görülen ons altın fiyatı ABD'de istihdam verilerinin açıklanması ile birlikte 1870 seviyelerine kadar tırmadı. Uzun süredir düşüş eğilimi içerisinde olan ons altın fiyatı haftalık bazda %0.7 oranında prim yaparak Pazartesi itibariyle 1145 TL seviyelerine kadar tırmandı. 

Yatırımcılar uzman isimler tarafından yapılan açıklamaları yakından takip ederken İslam Memiş, Mehmet Ali Yıldırımtürk ve Ahmet Deniz Yağbasan altın fiyatları hakkında dikkat çeken tahminler yaptı.

SON 1 AYIN ZİRVESİNİ GÖRDÜ
ABD'nin en büyük bankaları arasında yer alan Silicon Valley’in batması küresel piyasalarda da tedirginliğe yol açtı. Bankacılık alanında dalgalanmalar devam ederken yatırımcılar da güvenli bir liman arayışına girişti. Altın talebinde görülen artış son bir aydaki en yüksek seviyelere ulaşırken ABD tarihin en büyük 2 banka çöküşlerinden biri olarak tarihe adını yazdırdı.

FED KARARLARI BEKLENİYOR

Fed Başkanı Jerome Powell tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamalar kapsamında son ekonomik verilerin beklenenden daha güçlü geldiği aktarıldı. Görülen faiz oranlarının önceden tahmin edilen rakamlardan daha yüksek olduğu belirtildi. Silican Valley ve Signature Bank’ın üst üste batması ise FED faiz kararlarının eskisi kadar cesur olamayacağı ifadeleri ile yorumlandı.

BU RAKAMLAR ALIŞ SEVİYELERİ

Açıklamaları ile sık sık gündemde yer alan altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Haziran ayını işaret ederek rekor rakamların görüleceğini ifade etti. Orta ve uzun vadede altının ons fiyatının 2000 ile 2.250 dolar seviyelerine kadar yükselebileceğini işaret eden Memiş, altının ons fiyatının şimdilerde değerinin altında olduğunu ifade etti. Altın fiyatlarının toparlanma sürecinin hızlı olabileceğini dile getiren İslam Memiş, Haziran ayını işaret ederek rekor seviyelerin görülebileceğinin altını çizdi. İslam Memiş, “Gram altın, Haziran sonrasında 1.450-1.500 liraya kadar yükselebilir. Her sıkışma, her baskılanma daha büyük atakların habercisi. Gram altın, ons gibi değerinin altında. Elinde olan beklemeli, almak isteyen de acele etmeli. Bu seviyeler satış değil, alış seviyeleri.” sözlerini dile getirdi.

PİYASA FİYATLARINI ONS ALTIN BELİRLİYOR

Uzmanlar tarafından yapılan yorumlar dikkat çekerken altın ve para piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, gram altın fiyatlarında dolar ve TL'den ziyade ons Altın fiyatlarının daha belirleyici olduğunun altını çizdi. FED tarafından alınan faiz kararlarının Piyasayı fiyatlandırdığını ifade eden Yıldırımtürk, iç piyasada seçim sürecine odaklı bir seyir izlendiğini dile getirdi. Dolar fiyatlarının TL'ye göre daha stabil olduğunu aktaran uzman isim, gram altın fiyatlarının ons altına hareketle ön planda olduğunu aktardı. Yıldırımtürk, “Vatandaşın dövizden ziyade altına daha çok itibar ettiğini görüyoruz. Gram altın fiyatlarında önümüzdeki dünlerde 1250 TL seviyesinin geçileceğini düşünüyorum.” dedi.

ALTIN FİYATLARINDAKİ SON VİRAJ
ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, 14 Mart 2023 tarihinde açıklanan ABD TÜFE verilerini işaret ederek, Şubat ayında görülen rakamların %5,9 olduğunu ifade etti. Son açıklanan veriler kapsamında beklentinin daha yüksek olduğunu aktaran Yağbasan, bu fiyatların kısa vadede veriler için beklentiyi aşabileceğini aktardı. Ortaya çıkan senaryonun Altın fiyatlarında kısa vadede İyi olmayacağını belirten Yağbasan, orta ve uzun vadede yılın ikinci yarısından itibaren 2000 dolar seviyelerinde rakamların görülebileceğini ifade etti. Yağbasan, “Ons altında 2000 dolar senaryosu destek bulursa, gram altında da 1250-1300 TL bandına doğru bir hareketlilik, yılın ikinci yarısı itibarıyla bizi bekliyor olabilir.” sözlerine dile getirdi.