Altın & Gümüş

Altın fiyatları uçacak! İslam Memiş, gram altın ve gümüşe yatırım yapacağı tarihi açıkladı

Altın fiyatlarında son dakika gelişmesi. Yurt içinde dolar/TL kurundaki hızlı yükselişe rağmen ons altın fiyatları düşüşünü takip eden gram altın da 1015 liraya kadar düştü. Gram altın içinse Piyasa Uzmanı İslam Memiş, 1 Eylül tarihinin altını çizdi.Bu gelişmelerle dolar endeksi 108 üzerine çıkarak 15 Temmuz sonrası en yüksek seviyede

Piyasalar, ABD enflasyon verisindeki gerileme ve Merkez Bankası Fed yetkililerinden gelen şahin mesajlarla Eylül ayında 75 baz puan olasılığını yeniden fiyatlandı. Bu gelişmelerle dolar endeksi 108 üzerine çıkarak 15 Temmuz sonrası en yüksek seviyede. Altın fiyatları ise 1.750 dolara gerileyerek Ağustos ayının en düşük seviyesini gördü. Piyasada gözler şimdi ise Fed Başkanı Jerome Powell’ın önümüzdeki hafta Jackson Hole sempozyumunda yapacağı konuşmaya döndü.

ENFLASYONU DÜŞÜRME KONUSUNDA HEMFİKİRLER
Son iki toplantıda 75’er baz puanlık faiz artışı yapan Fed, faiz konusunda agresif davranmakta. Fed yetkilileri enflasyonu düşürme konusunda hemfikir, fakat faiz artışının hızında çoğu üye şahin olsa da bazı üyeler verilere göre yavaş ilerlenebileceği tahminini yürüttü.

“St. Louis Fed Başkanı Bullard, enflasyonu düşürmek için faiz artışları devam etmeli” derken, San Francisco Fed Başkanı Daly, “50 ya da 75 baz puan verilere göre belirlenmeli” ifadelerine yer verdi.

Minneapolis Fed Başkanı Kashkari de, “Enflasyon en büyük sorun ve en kısa zamanda düşürülmeli” derken, Kansas City Fed Başkanı George ise faiz artışının şart olduğunu savunarak, “Ancak oranlar verilere göre değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.

Altının hangi yönde seyredeceği merak edilirken, altın rakamlarının yükselip yükselmeyeceğine dair banka devinden açıklama yapıldı.

ANZ: ALTIN SAĞLAM DESTEK BULACAK
ANZ Bank ekonomistleri, spot altın fiyatlarının 1.700 dolar seviyesinde bir taban bulmasını beklemekte. Bu bağlamda analistler, “Agresif Fed faiz artırımları ve güçlenen dolar altın fiyatını aşağı çekmekte. Bununla birlikte, yapışkan enflasyona karşı artan faizler nedeniyle artan durgunluk korkularının, bazı güvenli akışlarına yol vermesi olası.”

 

Gram altın ise küresel altın piyasalarındaki düşüşten etkilenerek dün 1015 liraya kadar düştü. Altının gram fiyatına ilişkin tahminde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise, “Ağustos ayının sonuna kadar gram altını 1.012 lira ile 1.050 lira aralığında takip edeceğim. Altında ve gümüşte hem gram hem de ons bazında hızlı yükselişler beklemekteyim. 1 Eylül itibari ile yükselişi altın ve gümüş tarafında beklemekteyim" dedi.