Ekonomi

Altın fiyatları uçuşa geçti! İşte son dakika rakamları

Altın fiyatları uluslararası piyasada  yükselişe geçti. Sert bir hareketle son 8 ayın zirvesine çıkan altının ons fiyatı geçtiğimiz hafta 1920 dolara yükselmişti. Altının ons fiyatı bu gece yaşanan sert fiyat artışıyla 1930 doların üzerine çıktı.Son 8 ayın zirvesine çıkan altın fiyatlarının yükselişinde merkez bankalarının fiziki altın alımının ve ABD borsalarında madencilik hisselerinin değer kazanmasının etkisi olduğu belirtiliyor

Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1930 doları aştı. Son 8 ayın zirvesine çıkan altın fiyatlarının yükselişinde merkez bankalarının fiziki altın alımının ve ABD borsalarında madencilik hisselerinin değer kazanmasının etkisi olduğu belirtiliyor.

2023 yılı için altın fiyatlarıyla ilgili çok çeşitli tahminler var. Ancak altın fiyatlarının ortalama 2000-2500 dolar seviyesine kadar çıkacağı yönündeki tahminler ağırlık kazanıyor. Altın fiyatlarının yükselmesinde Çin'in covid tedbirlerini artırması ve fiziki altın talebini artırmasının etkili olması bekleniyor. Öte yandan zayıf dolar ve Fed'in agresif tutumunun yumuşayacağı beklentileri de altın fiyatlarını destekliyor.

GRAM ALTIN FİYATI DA YÜKSELDİ

Gram altın fiyatı 1150 liradan 1167 liraya yükseldi.  Uluslararası piyasalardaki yükseliş Tahtakale'ye de yansıdı. An itibariyle dolar 18.79, altının ons fiyatı 1931 dolar, Gram Altın: 1167 lira gümüş 14.46 liradan işlem görüyor. Altın fiyatları yurt için piyasada bugüne yükselişle başlamıştı. Önceki günü 1150 liradan tamamlayan gram altın sabah saatlerinde gram altın 1154 liradan işlem görüyordu. Gram altının Tahtakale'deki güncel fiyatı ise 1167 lira oldu.

ÇİN ETKİSİ

Analistler Çin'in pandemi kısıtlamalarını kaldırmasıyla ve yeniden toparlanacağı beklentisiyle altın fiyatlarında ciddi oranda yükselişler bekliyor. Analistlere göre doları zayıflatan nedenler, altın için ters etki gösterecek ve altın fiyatlarının yükselişinin önünde hiç bir engel kalmayacak. Altın bir süredir yükselişini sürdürüyor. Altının ons fiyatı geçtiğimiz haftalarda 1861 dolardan 1920 dolara yükselterek yüzde 2.9 değer kazanmıştı. Altın fiyatlarının yükselmesinde merkez bankalarının yaptığı fiziki alımın da etkisi var. Rusya ve Çin merkez bankaları altın talebinde başı çekerken geçtiğimiz haftalarda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yaptığı alım da dikkat çekmişti. Uzmanlar özellikle Çin ve Rusya merkez bankasının altın talebinin Amerikan dolarının rezevr para etkisini giderme amacı taşıdığı ifade ediliyor.