Ekonomi

Altın fiyatları yükselmeye başladı peki 2023'te dolar duracak, altın yürüyecek mi? Euro, dolar ve altında neler olacak?

Fed'in faiz artırımını yavaşlatması ve 2023 yılında durdurması ihtimali üzerine altın fiyatlarında başlayan yükseliş 2023 yılı boyunca devam edecek mi? Euro ve dolarda neler olacak? İşte beklentiler..86 dolardan 1804

Faiz artırımlarında sona yaklaşıldığı ihtimali ekim enflasyonu ile fiyatlanmaya başlandığını belirten Habertürk Yazarı Abdurrahman Yıldırım, ABD faiz artırımlarının sonuna yaklaşılmasının altın fiyatlarını yaklaşık 100 dolar artırarak onsu 1706.86 dolardan 1804.93 dolara taşıdığını kaydetti.

 Altın fiyatlarındaki artışın yüzde 5.4’ü bulduğunu kaydeden Yıldırım, 3 Kasım’daki 1616.18 dolarlık dip düzeyinden itibaren altının onsu bir ayda yüzde 11.3 oranında arttığını ifade etti.

Doların hız kestiği, altının yükseldiği ve genelde emtianın değerleneceği bir durum 2023 yılında sürer mi? sorusunu yanıtlayan Yıldırım, JP Morgan Citigroup ve BlackRock'ın tahminlerine göre 2023'de Amerikan ekonomisinin resesyona düşme ihtimali oldukça yüksek olduğuna işaret etti. Yaşanacak resesyonun çok sert olmasının beklenmediğini de kaydeden Yıldırım,  Bank of America'nın ise endekslerin 2023 yılı boyunca genel olarak yatay seyredeceğini ancak altın fiyatlarının yüzde 20 yükselmesini beklediğini dile getirdi. Banka doların değer yitirmesini beklerken dolarla işlem gören pek çok hammaddenin de fiyatlarında yükseliş bekliyor.

Piyasalarda henüz fiyatlanmamış olan bazı gelişmeleri sıralayan Yıldırım bunların, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın bitmesi, ekonomilerde yumuşak iniş ihtimali, faiz artışlarının yavaşlaması hatta durması,  küçülmeyen, sabit bilanço rakamları, yeniden yükselişe geçen enflasyon olduğunu kaydetti.

2022 yılında pek çok faktörün etkisiyle güçlenen doların değerlenmesinin sonunun gelmiş olabileceğini kaydeden Yıldırım, Fed'in faizi ancak 1 puan daha artıracağını sonra ise durma ve geçiş döneminin başlayacağını belirtti. Yıldırım, Fed başkanı bundan sonra da şahin konuşsa bile şahin davranış göstermediği sürece doların yönünün aşağı olacağını belirtti.

Yıldırım, euronun ise Avrupa'daki enflasyona göre hareket edeceğini belirtti. ECB'nin faiz artırımında alması gereken daha uzun bir yol olduğunu kaydeden Yıldırım, dolar aleyhine ve euro lehine bir trend oluşacağını ifade etti.

Doların gerilemesinin altının önünü açtığını kaydeden Yıldırım, altının dolarla fiyatlandığını ve aralarında ters bir korelasyon olduğunu hatırlattı.Faiz artırımının yavaşlayıp durması ve resesyon nedeniyle borsalarda dan belirli oranlarda para çıkışı olacağını ve bunun da paranın altına yönelmesini beraberinde getireceğini aktardı. Yıldırıma göre, faizlerin 2023 yılı boyunca yüksek kalacak olması, altındaki yükseliş üzerinde de sınırlandırıcı bir etki yaratacak.

Altın fiyatları yükselmeye devam edecek mi? Herkes bu sorunun yanıtını arıyor! Altın Kahini İslam Memiş hemen açıkladı!

Altın bugün ne kadar? 4 Aralık 2022 gram altın kaç TL? İşte altındaki son durum

Altın fiyatları resmen fırladı! Tüm zamanların en yüksek rakamı şimdi göründü! Acil bakın! 3 Aralık 2022 altın fiyatları