Ekonomi

Altın, gümüş, petrol, buğday fiyatlarında son dakika! Emtia piyasasında pozitif seyir başladı mı?

Emtia piyasasında geçtiğimiz hafta enflasyon ve resesyon endişelerine karşın risk algısının biraz yumuşamasıyla pozitif bir seyir kaydedildi. Geçtiğimiz hafta Brent petrol yüzde 15, kurşun yüzde 10,6, alüminyum yüzde 7,5, şeker yüzde 5,7 yükseldi. İşte emtia piyasasındaki son durum...  Haftanın ilk yarısında Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) yayımladığı raporda ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva'nın konuşmasında, gelişmiş ülke merkez bankalarının "ultra şahin" tutumlarının küresel ekonomiye zarar verebileceği ve ihtiyatlı olunmasına ilişkin telkinler, risk algısını sınırlı da olarak yumuşattı

Yükselen resesyon uyarıları ve zayıf ekonomik verilerin, merkez bankalarını "şahin" para politikaları konusunda gevşemeye yönlendirebileceği beklentileri gündeme geldi. 

Haftanın ilk yarısında Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) yayımladığı raporda ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva'nın konuşmasında, gelişmiş ülke merkez bankalarının "ultra şahin" tutumlarının küresel ekonomiye zarar verebileceği ve ihtiyatlı olunmasına ilişkin telkinler, risk algısını sınırlı da olarak yumuşattı. 

 

Söz konusu gelişmelerle emtia piyasasında geçtiğimiz  hafta enflasyon ve resesyon endişelerine karşın risk algısının biraz yumuşamasıyla pozitif bir seyir kaydedildi. 

Peki emtia piyasasında son durum ne? Altın, gümüş, petrol, buğday fiyatları nasıl değişti? İşte emtia piyasalarındaki son durum...

Altının ons fiyatı, yükseliş eğilimini üst üste ikinci haftaya taşıdı ve haftalık bazda yüzde 2,1 yükselişle 1.695 dolara yükseldi.  ABD'de ISM imalat endeksinin 50,9 ile 2020 Mayıs'tan bu güne en düşük seviyesini görmesinden sonra altındaki yükseliş ivme kazandı. 

Gümüş yüzde 5,8, paladyum yüzde 1,3 ve platin yüzde yükseliş kaydetti. Güvenli limanlara talebin artmasıyla gümüş fiyatları yükselirken, Güney Afrika'da paladyum arzının aksayabileceğine ilişkin endişeler paladyum fiyatlarını da yükseltti. 

BRENT PETROLDE YÜZDE 15 ARTIŞ

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, günlük petrol üretimini Kasım'dan itibaren 2 milyon varil düşürme kararı alması da risk iştahındaki düşüşe destek oldu. Karar sonrasında  ABD Başkanı Joe Biden, gelecek ay stratejik petrol rezervinden 10 milyon varil petrolü daha piyasaya salma talimatında bulundu.

Söz konusu gelişmelerle Brent petrol geçtiğimiz hafta yüzde 15 yükseldi. Bu durum, 2022 Şubat'tan bu güne en güçlü haftalık artışı işaret etti. 

New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz geçtiğimiz hjafta yüzde 0,3 geriledi. 

Tezgah üstü piyasada, bakır fiyatlarında yatay bir seyir kaydedilirken, kurşun yüzde 10,6, alüminyum yüzde 7,5, nikel yüzde 5,3 ve çinko yüzde 1,6 yükseliş kaydetti. 

Çin'in emtia sevkiyatlarının 4. çeyrekte artacağı ile ilgili öngörüleri özellikle metal fiyatlarında olumlu etki etti. 

Avrupa'da enerji krizi bölgenin sanayi kapasitesine zarar verirken, Avrupa'da çinko izabe tesislerinin kapatılmasıyla çinko arzı ile ilgili endişeler yükseliyor. Çinko ve alüminyum, Londra Metal Borsası'nın Rus firmaları için açıkladığı yeni yaptırımlarla da arttı.

TARIM EMTİALARI KARIŞIK SEYRETTİ 

Geçtiğimiz hafta tarım emtialarında karışık bir seyir gerçekleşti.  New York Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 4,2 ve pirinç yüzde 2 gerilerken; mısır yüzde 0,8 ve soya fasulyesi yüzde 0,1 artış kaydetti. 

Pamuk yüzde 1,5 ve kahve yüzde 1,9 değer kaybı yaşarken; kakao yüzde 1,9 ve şeker yüzde 5,7 arttı. 

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, tarım emtialarındaki düşüşle ilgili olarak, "Dolar endeksinin yeniden yükselmesiyle birlikte emtia fiyatlarında satış baskısı artıyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri artırması ile ekonomik büyüme endişeleri artıyor" açıklamasında bulundu ve mısırın haftayı yükselişle kapattığına dikkat çekti. 

Ergezen, Avrupa'da devam eden sıcaklıkların piyasayı tedirgin etmeyi sürdürdüğünü vurgularken; petrol fiyatlarındaki toparlanmanın da mısır fiyatlarına destek olduğunu belirtti. 

Şekerde yaşanan artışla ilgili de konuşan Ergezen, "Petrol fiyatlarındaki toparlanma, şekere de yansıdı. Şeker kamışı, etanol üretimi için kullanılan ham maddelerden biri. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki değişim, üreticilerin şeker veya etanol üretimini tercih etmesine neden oluyor" ifadelerini kullandı ve Brezilya'daki kurak havanın üretim endişelerine neden olduğunu aktardı. 

Gram altın 34 TL birden düştü! Yükselişe geçen gram altında tansiyon yükseliyor! Yatırımcılar kırmızı alarm çabuk bakın

Petrol fiyatları haftanın ilk günü geriledi! Akaryakıt fiyatları düşecek mi? 

Asgari ücret 10 bin lira mı oluyor? Tek tek rakam verdiler! 2023 asgari ücrette son gelişme…