Altın & Gümüş

Altın için fırsat tarihi! İslam Memiş kazanmanın şifresini verdi

Altın fiyatlarında hareketli bir dönem yaklaşıyor. Altın uzman İslam Memiş "çok az kaldı" diyerek ABD’nin altın fiyatlarını etkileyecek planını duyurdu. İşte tüm detaylar...Finans Analisti İslam Memiş ABD Merkez Bankası Fed’in altın fiyatlarını yakından ilgilendiren planını duyurdu

ABD’de nisan ayı enflasyon verilerinin beklentilerin altında gelmesi dolarda değer kaybına neden olurken altın fiyatlarını yükseltti. Finans Analisti İslam Memiş ABD Merkez Bankası Fed’in altın fiyatlarını yakından ilgilendiren planını duyurdu.

ABD ekonomisi borç tavan krizi ve resesyon endişeleriyle yoluna devam ederken TÜFE verileri beklentilerin altında kaldı. Hem ons hem de gram altın sert bir yükseliş gördü. Finans Analisti İslam Memiş FED’in ise sadece altını değil dolar fiyatlarını da etkileyecek hamlesini tek tek açıkladı.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, altının gram fiyatı, dünkü yükselişin ardından güne düşüşle başladı. Gram fiyatı ekranlarda 1.273 lira seviyesinde işlem görüyor.

Dün, altının ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,13 azalışla 1.276 liradan tamamladı.

Çeyrek altın 2.090 lira, Cumhuriyet altını da 8.470 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı dün yüzde 0,23 düşüşle 2.030 dolardan kapanmasının ardından şu sıralarda yüzde 0,2 azalışla 2.025 dolardan alıcı buluyor.

Analistler, dünya genelinde resesyon endişelerinin tekrar gündeme gelmesiyle varlık fiyatlarında yön arayışının etkili olduğunu belirtti.

İslam Memiş TV100’deki köşe yazısında tüm piyasaları değerlendirerek şunları kaydetti:

Yatırımcılar, Fed’in Mayıs toplantısında 25 bp faiz artırımı sonrasında nasıl bir piyasa oluşacağını merak ediyordu. Fed ve ECB, piyasaların 25 bp faiz artırım beklentisini karşıladı ama beklenilen aksiyon oluşmadı. Yatırım araçlarında keskin bir yön kırılımı olmadı. Enstrümanlarda aynı bant aralıkları hâlâ geçerli. Peki şimdi ne planlanıyor? Tabii ki ikinci baskılanma planlandı! Yani, piyasayı kontrol altına alan merkez bankaları bir ay daha baskılama sürecine devam edecekler. Özellikle Fed, 3-4 hafta sonra dolar karşısındaki her şeye son bir tokat vurmayı planlıyor. Bu planla birlikle dolar endeksi (dxy) 103,50’ye yükselir, ons altın (xau/usd) 1.910 dolar, ons gümüş (xag/usd) 23,80 dolar, EUR/USD paritesi 1,0850, Bitcoin 25 bin dolar seviyelerine geriler. Neden bu baskılanmayı sürdürüyorlar? Çünkü yaz tatili için zaman kazanmayı planlıyorlar.Mayıs-Haziran baskılanırsa yaz tatiline girmek onlar için daha rahatlatıcı olacak. Neden yaz rehaveti istiyorlar? Resesyon kaçınılmaz, enflasyonun dönüşü engellenemez.

Toparlayacak olursam:

1-) 3-4 hafta sonra dolar karşısında her şeyi destek seviyelerine çekecekler
2-) Haziran sonuna kadar baskılamayı sürdürecekler
3-) Haziran sonuna kadar küresel piyasalardan bir şey beklememek gerek