Ekonomi

Altın kahini İslam Memiş'ten 'bankalar kendi arasında anlaştı' iddiası!

İslam Memiş, bankaların kendi aralarında altın, döviz ve gümüş gibi emtia işlemlerinde makas aralığı konusunda anlaşmış durumda olduklarını bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.Fiziki gümüş yatırımı ve yatırımcısının da ekonomiye kazandırılması gerektiğini kaydeden Memiş, ayrıca sigortasız olduğu için gelirini ispatlayamayan ama borçlandığı durumda taksidini ödeyebilecek kişiler için de bir düzenleme yapılaması gerektiğini ifade etti

İslam Memiş, bankaların kendi aralarında altın, döviz ve gümüş gibi emtia işlemlerinde makas aralığı konusunda anlaşmış durumda olduklarını bu konuda bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Fiziki gümüş yatırımı ve yatırımcısının da ekonomiye kazandırılması gerektiğini kaydeden Memiş, ayrıca sigortasız olduğu için gelirini ispatlayamayan ama borçlandığı durumda taksidini ödeyebilecek kişiler için de bir düzenleme yapılaması gerektiğini ifade etti.

tv100 sitesindeki yazısında 2022 yılında finansla piyasalarda bir çok düzenlemenin yapıldığına işaret eden İslam Memiş, 2023'de yeni düzenlemeler yapılmasını  yapılması gerektiğini ifade etti. TCMB, BDKK, SPK, Ticaret ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tek çatı altında toplanmasının, küresel ekonomik krize karşı beraber mücadele etmeleri açısından oldukça faydalı ve önemli olduğunu kaydeden Memiş, 2023 yılı için tamamlanması gereken eksikler olduğunu söyledi.

Bankaların makas aralığının giderilmesi yönünde bir düzenlenmeye ihtiyaç olduğu bu makas farkının tüketici açısından son derece rahatsız edici hale geldiğini dile getiren Memiş, "2022’de bankaların altın, gümüş ve döviz alım satımında uyguladıkları makas aralıkları rahatsız edici boyuta geldi. Tüketiciler rahatsız, şikayetlerini dile getirseler de onları duymayan büyük bir sermaye var karşılarında" ifadesini kullandı. Bu makas farkı nedeniyle tüketicileri farklı bankalar kullanmaları yönünde uyardığını kaydeden Memiş, altın, gümüş, döviz işlemleri için farklı banka alternatifleri olması gerektiğini belirtti. Memiş, bankaların makas aralığı konusunda anlaşmış gibi göründüğünü dile getirdi.

Altına dayalı darphane sertifikaları ile altın konusunda çok güzel bir alternatif geldiğini kaydeden Memiş, liralaşma konusunda alınan tedbirler doğru görülse de döviz veya emtia alım-satımı yapan herkesin bu işlemi kâr amaçlı yapmadığını; ticari işlemlerde de alım veya satım yapıldığını ya da  KKM’ye geçerken, ev ya da araç satın alındığında, ticari mal alımında bozdurmak zorunda kalabildiğini bu tip durumlarda kurun farklı olması gerektiğini ifade etti. Memiş, bu işlemlerin fiziki olarak yapılmasının nedeninin de makas aralığı olduğunu savundu ve bir düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.

Gümüş sisteme dahil edilmeli

 

Türkiye’de binlerce gümüş yatırımcısı olduğunu, fiziki veya sanal olarak da tonlarca gümüş olduğunu kaydeden Memiş, "Gümüş bir varlık, gümüş yatırımcısı da bir yatırımcıdır. Ancak ne gümüş sisteme dahil ediliyor ne de gümüş yatırımcısına alternatifler sunuyor. Bu çok yanlış bir politika. Ekonomiye kazandırılacak milyon TL atıl bir şekilde kenarda bekliyor. Elimizde güçlü bir sermayenin kullanılmaması eksikliktir" ifadesini kullandı.

Sigortasız bireysel çalışanlar

Sigortasız olarak bireysel çalışan grubun da gelirlerini ispatlayamadıkları için ekonomi dışında kaldıklarını bu kişilerin de sisteme dahil edilmesini sağlayacak bir düzenleme yapılması gerektiğini kaydeden Memiş, yastık altında fiziki birikimleri olan hurdacı, ayakkabı boyacısı, seyyarlar veya ev temizliği yapan gündelik çalışanların borçlandıklarında rahatlıkla taksitlerini ödeyecek durumda olduklarını kaydetti.