Altın & Gümüş

Altın kahini İslam Memiş'ten bir gruba flaş altın uyarısı: Acilen bunu yapın

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş, katıldığı televizyon programında altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Memiş, yeni evlenecek çiftlere ve onların ailelerine de çok önemli bir uyarıda bulundu. Gram altın 1000 TL üstünü gördü

Türkiye'de altın fiyatları yükselmeye devam ediyor. Gram altın 1000 TL üstünü gördü. Bu seviyenin daha yukarı gidip gitmeyeceği merak ediliyor. Para piyasaları uzmanı İslam Memiş de yeni evlenmeye hazırlanan çiftlere çok önemli uyarılarda bulundu. 
 

Fox’ta ekranlara gelen Ekonomi Arası programına katılan İslam Memiş, altın yatırımcılarına kritik uyarılar yaptı. Evlenecek çiftleri uyaran Memiş, altı

Sözlerine dolarla ilgili başlayan Memiş şunları söyledi:

“ABD’de tarım dışı istihdam verileri gelecek. Veri olumlu gelirse dolar endeksinde toparlanma olur ve bu da emtia fiyatlarını olumsuz etkiler. Kötü veri gelirse emtia fiyatları toparlanır, dolar endeksi gerilemeye devam eder. Ancak bunun yurt içi piyasalarda dolar TL kuruna bir etkisini görmeyiz. TL karşısında döviz kurlarının ve emtiaların oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum. İçerdeki yükselişler biraz daha suni ve baskılanıyor, belirsizlik var. Uluslararası piyasalarda dolar değer kaybediyor, içeride bir müdahale gerçekleşirse bu sefer aşağı yönlü bir trend de gerçekleşebilir. Bıçak sırtında bir fiyat risk almaya gerek yok. Dolarla ilgilenen yatırımcıya dolar karşısında değer kaybeden diğer yabancı para birimlerini değerlendirebilirler en azından. Pariteler oldukça düşük. Euro dolar paritesi 1.17 seviyesinden 1.02 seviyesine kadar sert bir şekilde değer kaybetti. Sterlin dolar paritesi 1.37 seviyesinden 1.22 seviyesine kadar geriledi. Dolar karşısında sert bir şekilde gerilemiş euro ve sterlinin daha avantajlı olduğunu düşünüyorum.”

nın getirisi ve kazancını açıkladı.

Altın ons bazında gereğinden fazla değersiz. Bu hafta daha çok manipülasyona dayalı bir fiyatlama görüyorum. Özellikle Çin Tayvan gerilimiyle tekrar 1800 dolar seviyesini hedef alan bir ons altın var karşımızda ama teknik olarak bir düzeltme yapması gerekiyor. Altın fiyatları son 1 yılda baskılandı ve gerçek değeri bu değil. 

Dünya enflasyonla mücadele ediyor. Enflasyon patlamış durumda. Jeopolitik riskler halen var. Altın tarafında bir beslenme var, burada merkez bankaları tarafından bilerek ve isteyerek manipüle edildiğini düşünüyorum. Gerçek değerinde değil şu anda. Doları ön planda tutuyorlar. Dolar endeksinin 88 seviyesinden 109 seviyesine yükselmesi, dolar güçlü bir para birimi ama sınırsız bir şekilde para basıyorlar, şimdi sert bir biçimde faiz artırıyorlar. Piyasanın ayarlarıyla ciddi biçimde oynadılar. Bu da dengesizliğe neden oldu. Teknik olarak resesyona girildi ama bunu kabullenmiyorlar. Geçen yıl da enflasyon geçici diyorlardı ama aradan 6 ay geçti ve enflasyon artmaya devam etti bu sefer yanıldık, geçici değilmiş dediler. 3-4 ay sonra teknik olarak resesyonu kabul etmek zorunda kalacaklar. Bunlar tabii ki sözlü manipülasyona giriyor.

 

"EVLENECEK ÇİFTLER ALTIN SATMAMALI, ALTIN ALMALILAR"

Evlenecek çiftler altını her fırsatta almalı. Gram bazında hiç zarar ettirmiyor. Geçen yıl bu zamanlar 487 – 490 lira seviyesindeydi. Bugün 1030 lira seviyesini konuşuyoruz. Yıla 785 lira seviyesinden başladı. 7 ay önce böyleydi, şimdi böyle. Son 20 yılda yüzde 6 bin 290 kazandırdı. Gram altın her zaman yükselir. Kısa vadeli gerilemeler olabilir ama uzun vadeye baktığımızda hemen artar. Evlenecek çiftler düğüne kadar altını biriktirmeli, düğünden sonra da ilk yapacakları iş altınları satmamaları olmalı. Çünkü yıllık bazda baktığımızda yüzde 70 ile 100 arasında bir getirisi var.