Altın & Gümüş

Altın rekor üzerine rekor kırıyor! Peki, altındaki yükseliş nereye kadar devam edecek? İşte uzmanından yanıtları...

ABD ekonomisinden gelen son veriler nedeniyle Fed’in faiz artırımlarında frene basacağına ilişkin beklentiler kuvvetlenince altın fiyatları tırmanışa geçti. Ons altın ve gram altın tarihi rekor seviyelerine ulaşırken, yatırımcılar bu trendin daha ne kadar süreceğini merak ediyor.Ons altın son bir yılın zirvesinde hareket ederken, gram altın da tarihi rekor seviyelerini yeniledi

Küresel piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak altın fiyatları uluslararası borsalarda değer kazanmaya devam ederken, gram altın fiyatları da yükseliş trendini sürdürüyor. Ons altın son bir yılın zirvesinde hareket ederken, gram altın da tarihi rekor seviyelerini yeniledi.

 

Piyasalardaki son gelişmeleri değerlendiren Ekonomi Gazetesi’ne değerlendiren stratejist Rıdvan Baştürk, altının seyrine ilişkin beklentilerini açıkladı.

Ekonomi Gazetesi’nden Şenay Zeren’in haberine göre, ABD ekonomisinden gelen zayıf veriler sonrasında altın fiyatlarındaki tırmanış bugün de devam etti. Ons altın bugünkü işlemlerde 2 bin 32 dolara kadar yükselerek son bir yılın en yüksek seviyelerine ulaştı.

ABD'de fabrika siparişlerinin şubat ayında yüzde 0,7 ile beklentilerin üzerinde gerileme kaydetmesi ve açık iş sayısının 2021 yılından bu yana ilk kez 10 milyonun altına gerilemesinin ardından altın fiyatları da hızla yükselişe geçti.  ABD ekonomisinden gelen bu son veriler nedeniyle piyasalarda Fed’in  sıkılaşma adımlarına ara verebileceği beklentisi kuvvetlenirken, dolar endeksi ve ABD tahvil faizleri de düştü. Analistler, ters korelasyon etkisiyle altın fiyatlarının yükseldiğini belirtirken, diğer yandan mayıs ayında yapılacak Fed toplantısında faiz artırımının yapılmayacağına ilişkin fiyatlamalar yapılıyor.

 

Öte yandan Amerika’da imalat dışı endeksi olarak bilinen ISM hizmet endeksi de yüzde 51,2 ile beklentilerin altında kaldı. ISM verisinin ardından 2 bin 32 dolara kadar yükselen ons altın, gelen satışlar sonucu 2 bin 19 dolara kadar düştü. Şimdi gözler yeniden 7 Nisan Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerine çevrilmiş durumda.

GRAM ALTIN REKOR KIRDI

Altın fiyatlarında uluslararası borsalarda yaşanan hareketlilik Kapalıçarşı’ya da yansıdı. Gram altın bin 257 liraya kadar yükselerek son bir yılın en yüksek seviyelerine ulaştı. Baştürk Finansal Danışmanlık kurucusu stratejist Rıdvan Baştürk, ons altının Rusya-Ukrayna savaşın ilk zamanlarında görülen seviyelere yaklaşırken, gram altının ise tarihi rekor seviyesini güncellediğini dile getirdi.

YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?

Fed’in faiz artırımlarının bir yıldır piyasaların ana gündem maddesi olduğunu kaydeden Baştürk, enflasyonun biraz gerilemesi, küresel ekonomilerdeki yavaşlama ve bankacılık sektörüne ilişkin endişeler ile Fed’in artık frene basmasının beklendiğini aktardı. Bu nedenle dolar endeksi ve tahvil getirilerinin aşağı gelirken, ons altının yönünü yukarı çevirdiğini söyleyen Baştürk, önümüzdeki süreçte ons altın için aşağı yönde bir katalizör bulunmadığını ileri sürdü.

Baştürk, altın fiyatlarında düşüşler olsa bile bunun teknik açıdan düzeltme seviyelerinde kalacağını ve her düşüşün de alım fırsatları sunacağını ifade etti. Altının seyrinde kritik faktörün enflasyon gelişmeleri olacağının altını çizen Baştürk, enflasyonun beklentiler üzerinde bir artış göstermesi halinde Fed’in yeniden şahinleşebileceğini, bunun da altın fiyatlarını olumsuz etkileyebileceğini ileri sürdü.