Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası bugün başlıyor!
Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için başvurular bugün itibari ile başlıyor. Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için başvurular Ziraat Bankası tarafından kabul ediliyor..
Yastık altında bulunan ve 100 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin edilen altını ekonomiye kazandırmayı amaçlayan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı bugün itibari ile başlıyor.
Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için başvurular Ziraat Bankası’na yapılabiliyor.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, Hazine Müsteşarlığı'nca bugünden itibaren 4 ayrı ihraç programı çerçevesinde, 81 ilde, 245 ilçede ve aracı tek banka olarak Ziraat Bankası'nın 331 şubesinde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için talep toplama işlemleri gerçekleşecek.
Adım adım altına dayalı kira sertifikası uygulaması
1.) Altınlarla Ziraat Bankasına başvurulması.
2.) Bankaya verilen altınların ekspertizinin yapılması.
3.) Değerleri tespit edilen altının karşılığında sertifika veya tahvil verilmesi
4.) Vade süresince vatandaşın altın cinsinden bir getiri kazanması. (Yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli yüzde 1.20, yıllık yüzde 2.40 oranında getiri)
5.) Tahvilin istenilen zamanda tekrar altına dönüştürülebilmesi.
6.) Ara dönemde de ek getiri sağlanması.
Hangi altınlar geçerli, hangi altınlar geçerli değil?
22 ve 24 ayar Cumhuriyet ziynet ve sikke altınlar, darphane altınları, külçe altınlar ve 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar kabul edilebilecek.
Ancak üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ile Reşat Altınlar kabul edilmeyecek. Bankaların altın mevduat hesaplarında kaydı bulunan altınlar da başvuruya konu olmayacak.
Vergisi yok
Kararname ile Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen altına dayalı devlet tahvil iç borçlanma senetleri ile varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen altına dayalı kira sertifikalarından elde edilen kazançlara vergi muafiyeti getirilmiş olup, kira sertifikalarından ve altına dayalı tahvillerden elde edilen gelirler de artık vergilendirilmeyecek.
Daha önce yüzde sıfır vergi, hisse senetleri, hisse senedine dayalı VİOP işlemleri ve varantlar ile hisse senedi yoğun fonların katılma belgelerinden elde edilen kazançlar için uygulanıyordu. Bu kararla birlikte altın tahvili ve altın kira sertifikaları da bunlara eklenmiş oldu.
Hazine’nin altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası satışları 6 Ekim'e kadar devam edecek.
Altına dayalı kira sertifikası hangi illerde uygulanacak?
8 soruda altına dayalı kira sertifikası!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com