Kent Haberleri

Altın ve dolar kritik karar sonrası böyle olacak! Saatler kala ekonomistler peş peşe açıkladı! Nefesler tutuldu

Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim 2022 faiz kararı açıklanacak. Karardan piyasaların etkilenmesi beklenirken, altın ve dolar ne olacak? sorusunun yanıtı ekonomistlerden geldi. Ağustos ve Eylül ayında yüzde 12 seviyesine çekilen faizler için bu ayki beklenti ise 100 baz puan daha düşürülmesi yönünde

Merkez Bankası faiz kararı ile ilgili son dakika açıklamaları merakla takip ediliyor. Ağustos ve Eylül ayında yüzde 12 seviyesine çekilen faizler için bu ayki beklenti ise 100 baz puan daha düşürülmesi yönünde.

Merkez Bankası faiz kararı ile yatırımcılar altın ve dolar/TL fiyatları ile ilgili araştırmalarını artırdı.  Peki kritik karar altın ve dolar fiyatlarını nasıl etkileyecek? Altın düşer mi, yükselir mi? 

 

Kritik kararın açıklanmasına saadede saatler kaldıi nefesler tutuldu. Milyonlarca kişi Merkez Bankası faiz kararının açıklanmasını bekliyor.

Vatandaşlar,  “Merkez Bankası faiz kararı ne olur, beklenti ne yönde?, Merkez Bankası kararı sonrası altın ve dolar ne olacak? Altın yükselecek mi? Dolar ne olur? sorularının yanıtları merak edilip araştırılmaya başlanadı.  İşte Merkez Bankası faiz kararı ve piyasalara yönelik son dakika gelişmeler...

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE OLUR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek haneli faiz açıklamasının ardından piyasalar Merkez Bankası’nın bu yılı tek haneli faizle kapatmasını bekliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hemen her açıklamasında faizlerdeki düşüşün devam edeceğini dile getirerek politika faizinin yıl sonunda tek haneye indireceğinin sinyalini verirken, bu ayki toplantıda 100 baz puanlık indirimin olacağı beklentisi oldukça yüksek görünüyor.

 

MERKEZ BANKASI FAİZ TAHMİNLERİ

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin hepsi, politika faizinin yüzde 12'den yüzde 11'e indirileceğini tahmin ediyor. 

Ekonomistlere göre yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentileri  yüzde 9 olması yönünde. Reuters anketine katılan 20 ekonomistin 13’ü Merkez Bankası'nın bu ay politika faizini 100 baz puan indirmesini bekliyor.

Ankete katılan kurumlardan  biri haftalık repo faizinin 50 baz puan indirilerek yüzde 11.50’ye çekileceğini tahmin ederken altı kurumsa sabit bırakılacağı yönünde öngörülerde bulundu.

KRİTİK KARAR SONRASI ALTIN VE DOLAR

Faiz kararı ile beraber altın ve dolar fiyatlarının ne yönde hareket edeceği merak ediliyor. Ekonomistler yüksek oranlı faiz indirimi durumunda dolar/TL’nin yeni zirvesini görmesini bekliyor.

Dün gün içerisinde 18,68 TL’ye kadar yükselmesinin ardından 18,60’ın altında kapanış yapan dolar kurunun beklenti üzeri bir faiz indirimi yapılması halinde etkilerinin gram altın fiyatlarına da yansıyacağı belirtiliyor. Ons altındaki sert kaybın devam etmesi durumunda ise altın fiyatlarında düşüşler devam edecek.

 

ALTIN FİYATLARI DİBE VURDU

Dolar baskısıyla hafta başındaki 1670 seviyesinde de tutunamayan ons altın kayıplarına devam ediyor.

ABD Merkez Bankası Fed Kasım ayı FOMC toplantısı öncesinde dolar güçlü kaldığı için altının yükseliş ivmesi de azaldı.

Ons altın tarafında günlük kayıp yüzde 1,5’i buldu. Ons altın fiyatı 1.630 doların altına inerek 22 Eylül sonrası en düşük seviyeye geriledi.

Dün dolar kurundaki hareketliliğe rağmen ons altındaki gerilemeyle yurt içinde altın fiyatları hızlı bir düşüş kaydetti. Gram altın ise yüzde 1,5’ten fazla kayba uğrayarak 972 liraya kadar geriledi ve Ekim ayının en düşük seviyesine ulaştı. 

Altında 9 sene sonra bir ilk yaşanıyor! İsviçre'den Türkiye'ye altın ihracatı rekor kırdı
Kıyıda köşede doları olanlar hemen bakın! 4 saat sonra dolar bu kadar olacak
Yastık altındaki altınlarımızı bozduralım mı? Net cevap şimdi belli oldu! Bakmayan çok pişman olacak