Altın & Gümüş

Altın ve dolarda ‘18 gün’ uyarısı! Altın ve dolara yatırım yapanlar elini çabuk tutsun!

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımlarına ilişkin önümüzdeki günlerde izleyeceği strateji altının kaderini belirleyecek. Ekonomist Tunç Şatıroğlu, 21-22 Mart tarihlerinde Fed’in yapacağı toplantıya dikkat çekerek altın ve dolara yatırım yapanları uyardı.Yüksek enflasyondan korunmak isteyenler daha güvenilir liman olması nedeniyle altını tercih ediyor ancak hem yerel hem de global piyasalardaki gelişmeler altın fiyatlarında dalgalanmalara yol açarak bazen yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratıyor

Altın geleneksel yatırım araçlarından birisi. Yüksek enflasyondan korunmak isteyenler daha güvenilir liman olması nedeniyle altını tercih ediyor ancak hem yerel hem de global piyasalardaki gelişmeler altın fiyatlarında dalgalanmalara yol açarak bazen yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratıyor.

TCMB’nin 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından altın fiyatlarında hareketlilik başlarken, ABD Merkez Bankası Fed’in yüksek enflasyon endişesi nedeniyle faiz artırımlarına devam edeceğine ilişkin mesajları altın fiyatlarını baskılıyor. Bu nedenle ons altın fiyatları gerilerken, Kapalıçarşı’da altının gramı da bin 116 liraya kadar düştü. Peki altın ve dolar önümüzdeki günlerde nasıl bir seyir izleyecek? Ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu, altın ve dolara yatırım yapanlara seslenerek bazı uyarılarda bulundu.

ALTIN ÇOK DÜŞÜK SEVİYELERDE

 Karar Gazetesi’nin haberine göre, ekonomist Tunç Şatıroğlu, altın fiyatlarının makro açıdan çok düşük seviyelerde olduğuna işaret ederek enflasyon ve faizler açısından kritik öneme sahip olan ABD para arzına dikkat çekti. Para arzında yüzde 38’lik artış olduğunu belirten Şatıroğlu, “2018 yılından bugüne ülkedeki enflasyon artışı yüzde 20 civarında. Bu artışlar Amerika’da birçok şeyin de fiyatını artırıyor. Altın fiyatları para arzı kadar değerlenseydi altının onsunun 2 bin 200 dolara ulaşması gerekirdi” dedi.

FAİZ ARTIŞLARI BİR YERDE DURACAK

Şatıroğlu, ABD Merkez Bankası Fed’in önümüzdeki süreçte faiz artırımlarında bir yerden sonra durması gerektiğini ve daha fazla faiz artıramayacağını ileri sürdü. ABD’nin ödediği faizin 852 milyar dolara çıktığını ve giderek daha fazla borçlandığını kaydeden Şatıroğlu, bu yüzden ABD Merkez Bankası’nın çok fazla faiz artıramayacağını iddia etti. Fed’in bir süre sonra faizi indirmek zorunda kalacağını öne süren Tunç Şatıroğlu, faizlerin inmesi halinde ise altın fiyatlarının yükselişe geçeceğini öngördü.

ELİNDE ALTIN VE DOLAR OLANLAR DİKKAT!

Ekonomist Tunç Şatıroğlu doların seyri açısından 21 Mart’a dikkat çekti. Şatıroğlu, ABD Merkez Bankası Fed’in 21-22 Mart tarihlerinde gerçekleştireceği toplantıyı hatırlatarak toplantıdan çıkacak kararların önemine işaret etti. Altın fiyatlarının henüz daha dibi görmediğini söyleyen ekonomist Tunç Şatıroğlu, önümüzdeki günlerde altında düşüşün devam edeceğini, ons altın fiyatlarının bin 790 dolar seviyelerine kadar gerileyeceği tahmininde bulundu.