Ekonomi

Altın ve döviz rezervlerinde dikkat çeken düşüş!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervlerinde yaşanan düşüş dikkat çekti. Elde edilen bilgilere göre, Merkez Bankası rezervlerinde 12 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 9 milyar 5 milyon dolar azalarak 105 milyar 127 milyon dolara kadar düştü. Bu kapsamda, 12 Mayıs itibarıyla brüt döviz rezervleri, 7 milyar 597 milyon dolar azalış ile beraber 60 milyar 815 milyon dolara kadar indi

Merkez Bankasınca Haftalık Para ve Banka İstatistikleri paylaşıldı. Bu kapsamda, 12 Mayıs itibarıyla brüt döviz rezervleri, 7 milyar 597 milyon dolar azalış ile beraber 60 milyar 815 milyon dolara kadar indi. Brüt döviz rezervleri, 5 Mayıs 2023 tarihinde 68 milyar 412 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

 

ALTIN REZERVLERİ DE AZALIŞTA

Bu süreçte, Merkez Bankası’ndaki altın rezervleri de 1 milyar 408 milyon dolar düşüşle beraber 45 milyar 720 milyon dolardan 44 milyar 312 milyon dolara kadar düştü.

Durum böyle olunca, toplam rezervler, 12 Mayıs haftasında bir önceki haftaya nazaran 9 milyar 5 milyon dolar azalış ile birlikte 114 milyar 132 milyon dolardan 105 milyar 127 milyon dolara kadar düşmüş oldu.

İşte detaylar...

İSTANBUL’UN HER İLÇESİNDE AYRI KUR FARKI

Öte yandan, İstanbul'da yer alan döviz bürolarındaki alış ve satış fiyatlarındaki fark gözlerden kaçmadı. Ayrı ilçelerde bulunan döviz bürolarında dahi fiyat farklarının olduğu gözlemlendi. Fiyat farklarının turistik bölgelerde daha sık olduğu görüldü. Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Natalya Ketenci, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Yatırımcılar arasında panik meydana geliyor. Türkiye'de birkaç kez yaşadık. Döviz arttığı zaman vatandaşlar ve yatırımcılar panikliyor. Döviz daha fazla yükselecek diye satın almaya başlıyor" ifadelerini kullandı.

 

İLÇEDEN İLÇEYE KUR FARKLILIK GÖSTERİYOR

İstanbul'da bazı döviz bürolarının son zamanlardaki güncel kur değerleri ve birbirleri arasındaki fiyat değişimi gözlerden kaçmadı. Beyoğlu, Fatih ve Beşiktaş ilçelerinde yer alan farklı döviz bürolarında benzer saat aralıklarında doların satış fiyatı arasında 50 kuruş, alış fiyatı arasında ise 40 kuruşluk farklar oluştuğu gözlemlendi. Fiyat farklarının turistik bölgelerde daha sık yaşandığı görüldü. Prof. Dr. Ketenci, son zamanlarda serbest döviz piyasasında meydana gelen farklı fiyat uygulamalarını “Demek ki yeterince kontrol mekanizmamız” sözleriyle yorumladı.

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: ‘Stratejimiz tüm unsurlarıyla uygulanmaya devam edecek’

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! Emekli maaşları ne zaman hesaplara yatacak?

Fed Başkanı Powell: ‘Enflasyonu düşürememek hem acıyı uzatacak hem de sosyal maliyeti artıracak’