Ekonomi

Altın ve kripto paralardaki eş zamanlı yükselişin ardında ne var?

Dolar endeksindeki düşüş piyasalarda risk iştahını geri getirdi. Petrol, bakır ve altın fiyatları yükseliş trendine girerken kripto paralara yönelik talep de dikkat çekti.

Fed'in etkisinin yanı sıra iklim değişikliğinden kaynaklı olarak beklenen enerji krizinin yaşanmaması, durgunluk beklentisinin yumuşaması piyasaların ve varlıkların değerinin artmasında etkili oldu.

Habertürk Yazarı Abdurrahman Yıldırım, dolar, altın, borsa ve kripto piyasalarındaki gelişmeleri değerlendirdiği yazısında dolar endeksindeki gerilemeye, altın ve kripto paralardaki yükselişe dikkat çekerek, piyasalarda risk iştahının geri geldiğini kaydetti.

FED YAVAŞLAYIP BEKLEMEYE GEÇECEK

Piyasaların öncelikle takip ettiği Fed politikalarında Fed yetkililerinin 1 Şubat'ta yapacağı toplantıda 25 baz puanlık artışın üstünün öngörülmediğini kaydeden Yıldırım, 22 Mart toplantısında ise 50 baz puanlık artırım ardından Fed'in beklemeye geçeceğini ifade etti. Fed'in piyasalardaki coşkuyu durdurmak konusunda elinin Aralık ayına oranla daha zayıf olduğunu ifade eden Yıldırım, risk alma iştahıyla birlikte Dolar Endeksi'nin yüzde 1.6 değer yitirdiğine işaret etti. Fed'in yavaşlamasıyla birlikte doların yıl genelinde zayıflığını sürdüreceğini kaydeden Yıldırım, zayıflayan doların ABD dışı borsa endeksleri ve varlıkların fiyatlarında olumlu etkilere yol açacağını ifade etti.

ALTIN VE KRİPTODA ÇİN ETKİSİ

Çin'in pandemi kısıtlamalarını kaldırmasıyla ve yeniden toparlanacağı beklentisiyle petrolün ateşinin yükselmeye başladığını dile getiren Yıldırım,petrol fiyatlarının yüzde 8.9 arttığını belirtti.Durgunluk ihtimalinin azalmasıyla bakır fiyatlarının da son bir haftada yüzde 7.4 arttığına dikkat çeken Yıldırım,son dönemde kripto paralarında sert bir yükseliş trendine girdiğini, geçen hafta yüzde 15.6 prim yapan Galaxy Kripto Endeksi'nin yıl sonuna göre artışının da yüzde 22.6'yı bulduğunu ifade etti.İflasların arka arkaya gelmesine ve regülasyon beklentisinde olan kripto varlıklara yönelik talebin risk iştahının geri geldiğinin de önemli bir göstergesi olduğunu belirtti.

ALTIN HEM FED HEM ÇİN ETKİSİYLE YÜKSELİYOR

Doları zayıflatan nedenlerin altını ise adeta uçuşa geçirdiğine dikkat çeken Yıldırım,Fed'in faiz artırımlarını kısa keseceği beklentinin altının önünü açtığını, altının ons fiyatının 1861 dolardan 1920 dolara yükselterek yüzde 2.9 değer kazandığını aktardı.Altının yükselişinin devam edeceğinin altını çizen Yıldırım,Çin'in altın talebinin artacağı beklentisinin de altın fiyatlarını artırdığını ifade etti. 

ENERJİ KRİZİ YOK AMA GIDA KRİZİ OLABİLİR

Kuraklık etkisi nedeniyle Avrupa'da beklenen enerji krizinin yaşanmamasının durgunluk beklentilerini de yumuşattığına işaret eden Yıldırım, kuraklığın ve yağış azlığının piyasalara olan olumlu etkisinin yaz aylarında gıda kıtlığı ve gıda enflasyonu olarak kendisini göstereceğine de vurgu yaptı.