Ekonomi

Altın ve platin borsaların geleceğini mi etkiliyor?

Borsada doğru zamanlama, kayıpların sınırlandırılması ve getirilerin artırılması açısından oldukça önemli. Borsa yazarı Mark Hulbert, akademik araştırmaya dayalı bir borsa tahmin modeline değindi. Ancak yatırımcılar merakla endekslerin gelecekte nasıl bir performans göstereceğini izliyor

Küresel borsalar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bir ay sonra düzeltme bölgesinden çıktı. Ancak yatırımcılar merakla endekslerin gelecekte nasıl bir performans göstereceğini izliyor. Borsagundemcom'un derlediği bilgilere göre, bu belirsiz dönemde piyasaların geleceğine dair ipuçları yakalamaya çalışan yatırımcıların birçok farklı piyasa verisini dikkate alması gerekebilir.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert'in derlediği bilgilere göre altın ve platin gibi metallerin fiyatlarını takip eden bir yatırım modeli, önümüzdeki 12 ayda borsaların sınırlı da olsa olumlu bir performans göstereceğini iddia ediyor. Borsa yazarı, bu beklentilerin yatırımcıların tahmin ettiğinden daha iyi haberler olduğuna dikkat çekiyor:
 

“Hisse senetlerinin 12 aylık potansiyelinin 2021'in başlarında olduğu kadar umut verici olmasının iyi bir haber olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, aslına bakılırsa çoğu hisse senedi o zamandan beri zorluklarla mücadele etti. Nispeten az sayıdaki büyük sermayeli hisse senetlerinin bulunduğu S&P 500 Endeksi daha yükseğe taşıdı ve Russell 2000 Endeksi ise söz konusu altın platin oranıyla ilgili tahminin yayınlandığı 2021 başında durduğu yerden yüzde 9,2 daha düşük. Nasdaq Endeksi sadece yüzde 1,8 yükseldi, Russell Mikro Sermaye Endeksi ise yüzde 14,7 düştü.”

Altın-platin oranının piyasa hareketlerini tahmin edebileceğine dair ilk keşif, Journal of Financial Economics'te 2019 yılında yapılan bir araştırmaya kadar uzanıyor. Araştırmada, yükselen altın-platin oranının takip eden 12 ay boyunca daha yüksek borsa getirilerini tahmin ettiği görüldü. “Altın, Platin ve Hisse Senedi Getiri Beklentileri” başlıklı çalışma bir dönem Cornell Üniversitesi’nde çalışan finans profesörü Darien Huang ve Güney Kaliforniya Üniversitesi Finans Profesörü Mete Kılıç tarafından kaleme alınmış.

Araştırma, son 20 yılda altın ve platinin birbirine oranına işaret ediyor. Bu oran, 2008 Küresel Mali Krizi öncesinde ve sırasında düşmektedir. Ardından, 2008'den beri aynı oran istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Hulbert, söz konusu verilerin borsaların seyrini tahmin etme potansiyeline sahip olduğunu kabul etti.

Bununla birlikte, Covid pandemisinin son iki yılında, altın-platin oranı oldukça oynaktı: Mart 2020'de borsalardaki istikrarlı düşüşün ardından yükseldi ve hisse senetlerinin önümüzdeki 12 aydaki büyük potansiyelini tahmin etti. O zamandan beri, oran düştü, tekrar yükseldi ve son birkaç ayda tekrar düştü.

Finans profesörlerine göre, oranın işe yaramasının nedeni, platin ve altının farklı faktörlere dayanmasıdır. Platin öncelikle endüstri talebindeki değişiklikleri yansıtırken, altın hem bu talebe hem de yatırımcıların ekonomik ve jeopolitik belirsizliğe karşı korunma arzusuna yanıt veriyor. Altın fiyatının platine oranına odaklanıldığında, altının borsalardaki belirsizliğe karşı bir hedge yatırım olma yeteneği sınırlıdır. Hulbert'e göre bu oran, özellikle piyasayı zamanlamaya çalışan yatırımcılar için değerli veriler çünkü borsanın beklenen getirisi, belirsizlik ve riskler karşısında elde edilen ödüllerdir.

 

 

Savaş bilmecesi

Altın-platin oranının son aylarda düşmesi ve risklerin azaldığını göstermesi şaşırtıcı görülebilir. Zira Şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgali III. Dünya Savaşı anlamına gelebilirdi ve bu da risklerin kesin bir şekilde arttığına işaret eder.

Ancak, Hulbert’e göre Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında altın-platin oranının düşmesi o kadar da beklenmedik bir durum değil. Akademik çevreler, borsaların savaşlar ve askeri çatışmalar sırasında ortalamanın altında volatilitede işlem göreme eğiliminde olduğunu belirtiyor. Bu model "savaş bilmecesi" ismiyle biliniyor. ABD Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu'nun bir araştırmasına göre, borsa volatilitesi "1921'den bu yana büyük savaşlar ve çatışma dönemlerin sırasında yüzde 33 daha düşük" geldi.


Florida Üniversitesi Finans Profesörü Gustavo Cortes, McKenna Koleji Ekonomi Profesörü Angela Vossmeyer ve Chapman Koleji Araştırma Görevlisi Marc Weidenmier tarafından yürütülen "Hisse Senedi Volatilitesi ve Savaş Bilmecesi" isimli araştırma tam da bu konuyu inceliyor. Hulbert’e göre bilmecenin büyük bir bölümünü kısman çözen bu araştırmada savaşlar ve askeri çatışmalar sırasında artan savunma harcamalarının şirketlerin kârlarını daha öngörülebilir hale getirdiğine dikkat çekiliyor. Bu da borsalarda volatilitenin ve risklerin azalması anlamına gelir.

Hulbert yazısının sonunda savaş bilmecesine bakılmaksızın iyi bir sicil kaydına sahip altın-platin oranında gösteren mesaja dikkat çekti. Bu mesaja göre göre önümüzdeki 12 ay içerisinde borsalar sadece sınırlı bir şekilde pozitif performans gösterebilecek.

Yatırımcılar dikkat! Platin bugün kaç lira oldu?

Platin bugün kaç lira? 28 Mart 2022 platin değeri...

Son dakika! 22 ayar bilezik alış ve satış fiyatları kaç lira? 31 Mart 2022 bilezik fiyatları

Uzman isimden altın ve dolar için yaz uyarısı! Moraller bozulacak...