Altın & Gümüş

Altın yatırımcısı dikkat! Alım fırsatı geliyor

Altın ile ilgili son yaşanan gelişmeler yatırımcılar tarafından merakla takip edilmekte. Ons tarafında yaklaşık 10 gündür süren bir düşüş var. İşte altında son gelişmeler...Gram altın 5 haftadır yatırımcısına kaybettirirken, ons altın da ise durum aynı şekilde

Altın son haftalarda gösterdiği performans ile yatırımcısını mutlu etmiyor. Gram altın 5 haftadır yatırımcısına kaybettirirken, ons altın da ise durum aynı şekilde.

Geçtiğimiz haftaya 967 liradan başlayan gram altın çarşamba günü ons altındaki düşüşün etkisiyle birlikte 955 liraya düştü. Ardından 979 liraya kadar çıkan gram altın haftalık bazda en yüksek seviyeye geldi. Perşembe günü ons altındaki düşüşün etkisiyle birlikte sert gerileyen gram altın 954 lira seviyesine kadar düştü. Cuma günü ons altındaki gerileme ve dolar kurunun düşmesinin etkisiyle birlikte gram altın 945 liraya kadar düştü. Son 2 haftanın dibini gören gram altın haftayı 955 liradan tamamladı. 

GRAM ALTINDA BU SEVİYELER ALIM FIRSATI

Öte yandan analistler gram altında 950 lira ve 900 lira aralığını alım fırsatı olarak öne çıkmakta. Bin liranın üzeri ise potansiyel satım bölgeleri olarak ön planı çıkmakta.

ALTIN FİYATLARI NE ZAMAN YÜKSELİŞ TRENDİNE GİRER?

Geçtiğimiz hafta ABD’de enflasyonun rekor kırması sonrası bu ay sonunda gerçekleştirilecek olan Fed toplantısında politika faizinin 100 baz puan artırılması ihtimali güçlendi.

Fed’in 75 baz puan faiz artışına kesin gözüyle bakılırken, 100 baz puanlık bir artış da mevcut. Eğer Fed faizleri beklentilerin altına artırırsa bu durumda altın fiyatları yükseliş trendine geçmekte.

Şu an küresel çapta artan enflasyon ve ekonomilerin resesyona girebileceği ihtimali ayrıca Fed’in faiz artışları altın fiyatları üzerinde etkili olan 3 neden olarak öne çıkmakta.

YATIRIMCILARA TAVSİYELER

Altın fiyatlarında özellikle de ons tarafında yaklaşık 10 gündür süren bir düşüş var. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, altın yatırımcılarına kritik tavsiyeler verdi.

İşte altın ile ilgili uzman ismin tavsiyeleri: 
Ons altında 1.800 üzerinde güçlü bir duruş vardı ama FED'in faiz artırımı söylemleriyle beraber 1.800'ün altında fiyatlamalara şahit olduk. 1.700 seviyesinde hatta 1.698 seviyelerine kadar düşüşler yaşandı. Son 5 haftadır ons altında negatif bir kapanış mevcut. Ons tarafına baktığımızda düşüşler sürüyor.

Buna paralel olarak gram altında da aynı düşüşleri gördük. 950 seviyelerine kadar düşüşler yaşandı.

Biz uluslararası piyasalardan konuşuyoruz ama fiziki piyasalarda bir miktar daha farklı fiyatlanabiliyor. Neredeyse 979-80 TL seviyesinde.

BU DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?

Ons altını bir miktar daha 1.680 ons seviyelerine kadar düşüşler olabilir. Buna paralel olarak gram altında da düşüşler görebiliriz.
900 – 950 TL aralığında fiyatlamalar görülebilir. Gramda da ons altında da düşüşler bir miktar devam edecek söyleyebiliriz.

Nedeni de şu enflasyon karşılığında aslında merkez bankalarının agresif faiz artırımlarıyla beraber dolar endeksinin değer kazandığı bir süreç yaşamaktayız.

Ani hareketlerden ani fiyat hareketlerinden yatırımcılarımızın korunması gerekmekte. Gram altında yeniden 1.000 liranın üzerinde daha yukarı seviyeleri konuşabiliriz ama şu an için daha stabil daha yatay 900 – 950 TL aralığında fiyatlanan bir gram altın görebiliriz önümüzdeki dönemde.

Eylül ve sonrası için bunu konuşmak daha doğru olur. Çünkü hem belirsizlik devam ediyor hem de merkez bankalarının verdiği faiz artırımları sonucunda aslında daha ektikleri fidanlar sonuç vermedi. O süreçler büyük ihtimal Eylül ve sonrası için konuşulması gerekmekte.