Altına dayalı kira sertifikası ile her iki taraf da kazanacak!
Hazine Müsteşarlığı tarafından geliştirilen "faize dayalı altın sertifikası" ve "kira getirisi sağlayan altına dayalı kira sertifikası" ile yastık altındaki altınlar ekonomiye kazandırılıyor. Uygulamada son etap başvuruları yarın başlıyor..
Yıllardır Türkiye’de yastık altında milyarlarca dolarlık altın olduğundan ve bunun ekonomik olarak verimsiz olduğundan söz edilir; bunların ekonomiye kazandırılacağı ifade edilirdi. Hatta, bu yolda bankalar altın günleri düzenleyerek, yatırımcılara getirdikleri altınlar karşılığında altın hesapları açtı.
Bugüne kadar toplanan altınların değeri bankacılık sisteminde yaklaşık 5 milyar 250 milyon dolara ulaştı. 120 ton üzerinde bir altın varlığının, bu yolla sisteme dahil edildiğinden söz ediliyor. Şimdi de Ziraat Bankası aracılığıyla piyasaya çıkıldı.
Dört farklı tarihte birer haftalık sürelerle talep toplanacak, yani yatırımcıların şubede uzmanlara teslim ettiği altınlar, altın hesabında kayda alınacak daha sonra altınlar, altın sertifikasına dönüştürülerek yatırım hesaplarında takip edilecek.
Altına dayalı kira sertifikasında son etap başvuruları 23-27 Ekim tarihleri arasında alınacak.
Hazine'den altınla ilgili iki araç
Hazine Müsteşarlığı tarafından iki sermaye piyasası aracı üretildi. Birisi ‘faize dayalı altın sertifikası’, İkincisi, ‘kira getirisi sağlayan altına dayalı kira sertifikası.’ Bu sertifikalar, yılda iki kez kupon ödemesi yapacak. Her bir kuponda yüzde 1.20 faiz ödeyerek yıllık bazda yatırımcısına yüzde 2.40 oranında getiri sağlayacak. Sağlanan getiri, Türk Lirası karşılığında ödenecek.
Peki, her isteyen altın sertifikası alabilecek mi? Hayır. Sadece, 22 ve 24 ayar bilezik kolye gibi altın ziynet eşyaları ile Cumhuriyet/darphane altını olanlar bunları şubelere getirerek uzmanlara teslim edecek. Reşat altını ve üzerinde değerli veya değersiz taş olan ziynet eşyaları kabul edilmeyecek. Öncelikle, şubeye getirilen altının 24 ayar altın olarak gramı hesaplanacak ve karşılığında şubede bir altm hesabı açılacak, tartılan altınlar bu hesaba (1000/1000 saflıkta) ‘gram’ cinsinden kaydedilecek. Dolayısıyla 22 ayar altının değeri, 24 ayar cinsinden hesaplanacağından gramı azalacak, ziynet eşyalarının işçilik değeri gözetilmeyecek. Yani şubeye getirilen altınlar 24 ayar hurda altm olarak kabul edilecek.
Altın sahibi olanlar alacak
Bu sertifikaları herkes alabilir mi? Maalesef. Altın sertifikası veya altına dayalı kira sertifikası almak isteyen fakat altm sahibi olmayan yatırımcılar, nakit ödeyerek bu sertifikalardan alamayacaklar. Elinde altın olan yatırımcılar istedikleri miktardaki altın getirebilirler. Bununla ilgili bir alt sınır yok. 24 ayar her bir gram altın, 1.000 adet sertifikaya eşit olacak, yatırımcının hesabındaki gram altınlar altın sertifikası veya altına dayalı kira sertifikasına dönüştürülecek. Yatırımcılara ekstra bonus olarak, altın sertifikası ve altına dayalı kira sertifikası nedeniyle açılan hesaplardan hesap işletim ücreti alınmayacak, Merkezi Kayıt Kuruluşuna saklama ücreti tahakkuk ettirilmeyecek. Üstelik getiriler üzerinden stopaj da yok.
Peki getiriler nasıl hesaplanacak? 6 ayda bir yatırımcıların hesabında bulunan altm sertifikalarının TL bedeli üzerinden, yüzde 1.20 getiri hesaplanarak yatırımcılara ödenecek. Ya yatırımcı, vade beklemeden altın sertifikalarını satmak isterse ne olacak? O zaman Ziraat Bankası, yatırımcının sertifikasına işlemiş getirisini vererek altın sertifikasını TL karşılığı geri alacak. Yatırımcı açısından altının altın sertifikası olarak saklanması, ya da yastık altında altın olarak saklanması bir şey farkettirmeyecek. Tam tersine altm sertifikası olarak saklayanlar o tarihe kadar işleyen getiriyi alma fırsatı elde edecek. Bir istisna, ihraç tarihinden itibaren 90 gün içinde altın sertifikalarını satmak isteyen yatırımcılar yüzde 1.5 iskontoya tabi tutulacaklar.
Her iki taraf da kazanacak
Sertifikaların vadesi geldiğinde yatırımcıların seçenekleri neler olacak? Burada yatırımcının iki seçeneği var: Birincisi, sertifikalarının karşılığında altın hesabına gram bazında dönüşüm sağlanabilir. İkincisi ise yatırımcı isterse altın sertifikalarının karşılığında fiziki altm talep edebilir. Ancak, bu durumda bankaya vade tarihinden önce bilgi vermesi gerekiyor. Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması, her iki taraf için de kazanç sağlayacak. Evinde altın saklamaya çalışanlar için ekstra getiri ve güvenlik sağlanırken, hazine tarafında da borçlanma ihtiyacı azalacak, borçlanma maliyetleri aşağı çekilmiş olacak.
Para Ek