Kent Haberleri

Altında 1967’den sonra dünyada bir ilk! Merkez Bankası herkesi ters köşeye yatırdı!

Dünya Altın Konseyi verilerine göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2022 yılında 148 ton altın aldı ve toplam rezervini 542 tona çıkardı. Böylece en çok altın alan merkez bankası oldu.

2022 yılında gelişmiş ülke merkez bankaları ağırlıklı olmak üzere altın alımlarında büyük yükselişler yaşandı Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan rapora göre 2022 yılında en çok altın alımını 148 ton ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yaparken, 62 ton ile Çin Merkez Bankası 2’inci sırada yer aldı.

ORTA DOĞU ÜLKELERİ DİKKAT ÇEKTİ

2022 yılında Orta Doğu ülkelerinden dikkat çeken altın alımları geldi. Mısır 47 ton, Katar 35 ton, Irak 34 ton ve Birleşik Arap Emirlikleri 25 ton altın alımı gerçekleştirdi. Altın tüketimi deyince akla ilk gelen ülke olan Hindistan ise 33 ton altın aldı. Hindistan, 2021 yılında ise 77 ton altın alımı gerçekleştirmişti.

İşte detaylar...

 

EN ÇOK KAZAKİSTAN ALTIN SATTI

2022 yılında çoğu ülke merkez bankası altın alımı yaparken bazı ülke merkez bankaları ise altın sattı. Dünya Altın Konseyi’nin raporunda altın satan merkez bankalarının ton olarak değil, dolar cinsinden veri paylaştığı görüldü. Buna göre, 2022 yılında en çok altın satan merkez bankası 51 milyon dolar ile Kazakistan oldu. Sri Lanka 3 milyon dolar, Polonya, Filipinler ve Moğolistan 2 milyon dolar, Bosna-Hersek 1 milyon ve Kamboçya ise 1 milyon dolarlık altın satımı gerçekleştirdi.

Savaş yüzünden başlayan yaptırımların ardından yerli üreticilerden altın alımına devam edeceğini söyleyen Rusya, ocak ayında altın rezervlerindeki 3 tonluk düşüşten başka veri paylaşılmadı.

TALEP 55 YILIN ZİRVESİNDE

2022 yılında artan jeopolitik belirsizlik ve yüksek enflasyon altını tutmanın esas sebepleri oldu. Pandemiyle birlikte yükselen enflasyon 2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşıyla zirveye çıktı. Belirsizliklerin artmasıyla birlikte altın güvenli liman özelliğiyle tekrar talep gördü.

Bu çerçevede 2022 yılında merkez bankaları 417 ton altın aldı ve yıl içinde sektörlerde dahil toplam altın alımı 1.1336 ton olarak gerçekleşti. Bu seviye 1967 yılından sonra görülen en yüksek alım seviyesi oldu.

Altın yatırımcıları hazır olun! Altının yükseleceği tarihleri bir bir bilen ünlü ekonomist, kıyamet senaryosunu duyurdu!

Her dediği çıkan ünlü ekonomistin altına ilişkin nokta atışı yorumları! Bu açıklamalarla yer yerinden oynar!