Altın & Gümüş

Altında alım zamanı! Fiyatlar düşünce fırsatı kaçırmayın! Bu yıl altın yeni rekorlar kıracak!

Belirsizlik ortamlarında en güvenli liman olarak yatırımcılar altına sığınıyor. ABD’de faiz artırımlarında sona gelindiği beklentilerinin kuvvetlenmesiyle altına olan talep yeniden canlanırken, uluslararası finans kuruluşları altının bu yıl rekor seviyelere ulaşacağını öngörüyor.Açıklanan son enflasyon verileri Amerika’da Fed’in faiz artırımlarını gelecek ay pas geçeceği beklentilerini kuvvetlendirirken, altında kısa vadeli gerilemeler olsa da orta ve uzun vadede güçlü seyrini koruyacağı bekleniyor

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımları altın fiyatlarının yönünü etkileyen en önemli faktör konumunda. Açıklanan son enflasyon verileri Amerika’da Fed’in faiz artırımlarını gelecek ay pas geçeceği beklentilerini kuvvetlendirirken, altında kısa vadeli gerilemeler olsa da orta ve uzun vadede güçlü seyrini koruyacağı bekleniyor.

Ekonomim Gazetesi’nden Evrim Küçük’ün haberinde, ABD’de bu hafta açıklanan enflasyon verisinin güvercin politikacıların elini kuvvetlendirdiği belirtildi. Haberde, FED’in bir sonraki toplantıda faiz artışı pas geçebileceği beklentisiyle altında sınırlı bir çıkış trendinin korunduğu vurgulanırken, bu yıl hisse senedi piyasalarının genelinden daha iyi performans gösteren teknoloji hisselerinin ve altının, yılın geri kalanında resesyona karşı önemli bir savunma aracı olarak gösterildiği kaydedildi.

KISA VADEDE ALIM FIRSATI

Son açıklanan verilere göre, ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi, nisan ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 oranında artış gösterdi. Böylece Tüketici Fiyat Endeksi yıllık bazda yüzde 4.9’a geriledi. Uzmanlar, bu verinin, faiz artırım döngüsünün sonuna gelindiğine ilişkin beklentileri güçlendirdiğini kaydederken, açıklanan enflasyon verisinin ardından ons altın 2 bin 50 dolara kadar tırmandı, daha sonra ise bir miktar gevşedi.  

Uzmanlar, kısa vadede altın fiyatları geri çekilse bile bu geri çekilmeleri yatırımcılar açısından alım fırsatı olarak değerlendiyor. Küçük’ün haberinde geri çekilmelerde destek seviyeleri olarak 2 bin 20 doların, sonrasında ise sırasıyla 2 bin dolar ve bin 990 doların izleneceği belirtildi. Alımların artması halinde ise direnç olarak takip edilecek seviyelerin 2 bin 65 ve 2 bin 75 dolar olduğu kaydedildi.

REKOR SEVİYELERİ GEÇECEK

Haberde birçok finans kuruluşunun altının yılın genelinde rekor seviyeyi geçeceğine kesin gözüyle baktığı vurgulandı. JPMorgan Chase stratejistleri, ABD ekonomisinin bu yıl resesyona girmesi olasılığı karşısında korunma amacıyla yatırımcıların altın ve teknoloji hisselerine yatırım yapmalarının büyük olasılık olduğunu vurgularken, ABD bankacılık krizinin, bir felaket senaryosuna karşı hedge olarak altına olan talebi artırdığı belirtildi. Kurumun yayınladığı yatırımcı notunda, kurumsal yatırımcıların altın yatırımlarını artırdığı, bireysel yatırımcıların ise Bitcoin pozisyonlarını yükselttiği ifade edildi.

Citigroup da iddialı tahminlerde bulunurken, ons altın fiyatının kısa-orta vadede kesinlikle 2 bin 400 dolar seviyesine gideceği öngörülüyor.