Ekonomi

Altında bu hafta neler olacak? Piyasaya yön verecek iki etken ne?

Geçtiğimiz yıl sonunda başlayan yükselişini sürdüren altın fiyatları, bu hafta da yükselecek. ABD'den gelecek olumlu veriler piyasanın yönünü altına çevirecek.Yarın Fed Başkanı Powell yılın ilk konuşmasını gerçekleştirecek

Geçen yıl agresif faiz arıtırımlar yapan Fed bu yıl ince ayarlar yapacak. Yarın Fed Başkanı Powell yılın ilk konuşmasını gerçekleştirecek. Ardından perşembe günü ABD'den TÜFE verisi gelecek. TÜFE'de Kasım ayından daha düşük bir oran çıkması bekleniyor.

ABD'den gelecek olumlu veriler, Powell'ın ılımlı konuşmasının yanı sıra Rusya Ukrayna savaşının sürmesi ve diğer küresel risklerin devam etmesi güvenli liman olarak görülen altının yolunun açık olduğu anlamına geliyor. Habertürk Yazarı Abdurrahman Yıldırım, bazı analistlerin altında boğa piyasasının başlayacağı tahmininde bulunduğunu belirtti.

Fed'in 1 Şubat'ta toplantısında faiz oranlarını çeyrek puan artırmasını bekleniyor. Yarın FED Başkanı Powell'ın konuşmasından sonra piyasalarda faiz artırımıyla ilgili beklenti daha da netleşecek. Habertürk Gazetesi Yazarı Abdurrahman Yıldırım, geçen yıl agresif faiz artırımları ile tamamlayan FED'in bu yıl ince ayar yapacağını belirtti. FED başkanı Powell'ın konuşmasının içeriğinin şahinlik ile güvercinlik arasında bir yerde olacağını kaydeden Yıldırım, bu hafta Perşembe günü ABD'den TÜFE rakamlarının geleceğini kaydetti. Kasım TÜFE verisinin yüzde 7.1 seviyesinde olduğunu bu yıl Aralık ayı enflasyonunun ise yüzde 6.5 gelmesinin beklendiğini kaydeden Yıldırım, bunun piyasalara derin bir nefes aldıracağını kaydetti.

ALTININ ÖNÜ NİYE AÇIK?

2022'nin son döneminde yükselişine başlayan altının bu yıl da yükselişini sürdüreceğini ifade eden Yıldırım, küresel risklerin etkisini hala sürdürdüğünü kaydetti. Yıldırım, çoğu merkez bankasının sıkı para politikasını sürdürdüğünü, ABD, Avrupa Birliği ve Çin'deki ekonomiye ilişkin korkuların etkisini sürdürdüğünü ifade etti.

Rusya ile Ukrayna savaşının sürmesinin de altının güvenli liman olma işlevini desteklediğini dile getiren Yıldırım, yazı analistlerin altın piyasasını yeni bir boğa piyasasının başlangıcında gördüğünü söyledi. Altının ons fiyatının Kasım ayında 1.618 dolara kadar inerken bugünlerde  1.870 dolardan alıcı bulduğuna işaret eden Yıldırım, "Uzmanlar, altın fiyatlarının bu yıl ve gelecek yıl da artmasını bekliyor. Çünkü düşecek enflasyon, gevşeyecek faiz oranlarına ve zayıflayan ABD dolarına yol açacak ki, tam da altın fiyatlarını destekleyecek bir ortam demek" ifadesini kullandı.

Yatırımcı altın sertifikasına hücum etti! Fiziki altın ile sertifika arasında makas açıldı!

Dalgalı piyasada yatırımcıya 5 önemli tavsiye!  

Flaş Haber! Merkez Bankası'ndan bankalara yeni liralaşma yaptırımı