Kent Haberleri

Altında hiç kimse bu tahmini yapmadı! İddia edilen rakam hayrete düşürdü!

Son günlerin en çok konuşulan altınla ilgili her gün birbirinden farklı tahminler geliyor. Yurt dışından gelen bu tahminler, genelde altının ons fiyatının 2 bin ila 2 bin 500 dolar arasında olacağına işaret ederken, yurt içinden gelen bir tahmin ise dudak uçuklattı. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, altın fiyatlarında 5 bin doların görüleceğin iddia etti

Altın fiyatlarıyla ilgili bu kez yurt içinden gelen tahmin çok şaşırttı. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, altın fiyatlarında 5 bin doların görüleceğin iddia etti.

Yakın, altında Dahilde İşlem Rejimi’nin (DİR) kaldırılması, ticaretin kayıt altına alınması gibi bazı düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle mücevher sektörünün cari açığın kapanmasına çok daha büyük katkı sağlayacağını bildirdi.

İhracatın en fazla katma değer yaratan sektörlerinden olan mücevherin, fabrika ayarlarına dönmek istediğini vurgulayan Yakın, dış ticaret dengesine bakıldığında yaklaşık olarak 900 milyon ithalata karşılık, 6 milyar dolar ihracat yaptıklarını söyledi.

Yakın, “Yolcu beraberi ihracat da eklendiğinde, ihracatımız ithalatımızın 8 katına çıkıyor. Elbette biz ihracatı daha da artırmak istiyoruz ve burada iki nokta var. İhraç ettiğimiz ürünün miktarını arttırken, diğer yandan nitelik olarak artış. Dolayısıyla katma değerli ürünlerle marka değerimizi yükseltmek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülke genelinde kuyum üreticisi firma sayısının 6 bin, aktif ihracatçı firma sayısının ise 1250 civarında olduğununun altını çizen Yakın, “Bu sayıyı 3-4 bin seviyelerine çıkarmalıyız ve zaten bu amaçla eğitimler veriyor, atölyelerimize danışmanlık yapıyoruz. Kuyumcukent’te info merkezi açarak, sektöre verdiğimiz vaadlerden biri hariç tamamını yaşama geçirdik” diye konuştu.

DIR kapsamında getirilen 20 kilo altın sınırının 40 kiloya çıkarılması için imzalar atıldığını, ancak henüz yürürlüğe girmediğini hatırlatan Yakın, sektörün bu düzenlemeyi sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Yakın, bu sene için koydukları 7 milyar dolar ihracat hedefinin mevcut durum dahilinde belirlendiğini vurgulayarak, “İhracatta hedefimiz çok daha yüksek. Montür üreticilerimiz dünyada liderliğe oynamakta. Eğer gerekli adımları atabilirsek birkaç yıl içinde çift haneli rakamlara ulaşmamız mümkün” şeklinde konuştu.

ALTIN 5 BİN DOLARI GÖRECEK!

Açıklamasında, altın fiyatlarıyla ilgili görüşlerini de aktaran Yakın, “Altın fiyatları 5 bin doları da görecek” iddiasında bulundu. Yakın, Türkiye’nin son yıllarda yaptığı altın ithalatına dikkat çekerek, “Altını 1100, 1200, 1400 dolardan aldık ve bugün 2000 dolar seviyesine geldi. Altın fiyatında 5 bin doları da göreceğiz” iddiasında bulundu.