Altında kömür yatağı bulunan türbe ve tarihi cami taşınıyor!
Kömür yatağı üzerinde bulunduğu için boşaltılarak başka bir bölgeye taşınan Yatağan'ın Yeşilbağcılar beldesinde kalan tarihi cami, türbe ve mezarların yeni yerleşim yerine taşınması kararı verildi...
Kömür yatağı üzerinde bulunduğu için boşaltılarak başka bir bölgeye taşınan Yatağan'ın Yeşilbağcılar beldesinde kalan tarihi cami, türbe ve mezarların yeni yerleşim yerine taşınması kararı verildi.
Yeşilbağcılar Belediye Başkanı Ertaf Cicili, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ), bulunan kömürü çıkarma işlemlerine başlama talebi üzerine bin 100 civarındaki nüfusu başka bir yere taşınan beldede yaşamın sona erdiğini ancak 4 bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan Yeşilbağcılar beldesinde ortaya çıkan tarihi yapıların taşınması için bir süre önce yıkımların durdurulduğunu belirtti.
Tarihi değerlerin belde halkının bulunduğu yeni yaşam alanında yaşatılmasını istediklerini anlatan Cicili, "Bunun için yetkili kurumlara müracaatlarımızı yaptık.Müze Müdürlüğü, Muğla Anıtlar Kurulu ve kazı ekibinin yaptığı çalışmalarda 109 yıllık tarihi cami, türbe ve cami etrafında bulunan mezarların yerinde korunması kararı çıkmıştı. Karar üzerine tekrar müracat ederek bu alanların yerinde korunmasının mümkün olmadığını, yeni yerleşim yerlerine taşınması istedik" dedi.
Bunun üzerine yetkililerin bölgeye gelerek inceleme yaptıklarını kaydeden Cicili, "Daha önce yıkım kararı durdurulan cami, türbe ve mezarların taşınması için Anıtlar Kurulu'nda karar alındı. Bu alanlar en kısa süre içerisinde yeni yerleşim yerlerine taşınarak aynı isimlerle yaşatılacak" diye konuştu.
Eski yerleşim alanındaki cami, türbe ve önemli yapıları yeni yerleşim alanına getirerek özel bir bölge oluşturmayı istediklerine işaret eden Cicili, "Yeşilbağcılar'da artık yaşam sonlandırıldı. Bu nedenle en kısa sürede caminin yeni yerleşim yerine taşınmasını istiyoruz. Çünkü belde halkının yeni yerleşim yerinde ibadetini yapabileceği bir camisi yok" diye konuştu.
Eski yerleşim yerinde kömür çıkarılması için sürekli çalışma yapıldığını, dinamit patlatıldığı için heyelanlar meydana geldiğini vurgulayan Cicili, caminin zarar görmemesi için bir an önce taşınması gerektiğini kaydetti. Bunun için görüşme ve yazışmalarını hızlandırdıklarına dikkati çeken Cicili, en kısa süre tarihi cami ve yanında bulunan türbe ile mezarların yeni yerleşim alanına taşınmasını sağlayacaklarını dile getirdi.
Cicili, cami ve türbenin yeni yerleşim yerinde de aynı ismi taşıyacağını belirtti. Cicili, eski yerleşim alanında yaşam olmadığı için define avcıları ve hırsızlar tarafından caminin muslukları, çatı kaplaması ve demir kapısının çalındığını, bunun da kendilerini üzdüğünü ifade etti.
Yeni Akit Gazetesi