27 / 04 / 2024

Altında makas 250 lirayı aştı! Altın fiyatlarını görenler şaştı! 7 ay sonra gram altın tam bu kadar olacak!

Altında makas 250 lirayı aştı! Altın fiyatlarını görenler şaştı! 7 ay sonra gram altın tam bu kadar olacak!

Kapalıçarşı'da gram altın 2 bin 500 lirayı aştı. Altın fiyatları yükselirken al sat arasındaki makas da 250 lirayı aştı. Peki altın fiyatları bugün ne kadar? Altın fiyatları yükselmeye devam edecek mi?



Altın fiyatları rekor kırdı. Vatandaş altına yönelirken kuyumcuların elinde altın kalmadı. Gram ve çeyrek altın bulmakta zorlanıldı. Öte yandan altın fiyatları arasındaki makas gittikçe açıldı ve 250 liraya ulaştı. Peki altın filyatları yükselecek mi, altın fiyatları ne olur? soruları araştırılmaya başlandı.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı ve İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (İMKUSAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.

ALTIN İTHALATINA GETİRİLEN KOTA SORUN HALİNE GELDİ

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı ve İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (İMKUSAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın ithalatına kota getirilmesinden dolayı külçe altının dış piyasa ve iç piyasa satışı arasında 5 bin dolarlık bir fark oluştuğunu söyledi.

Yıldırımtürk: ''Şu anda bu talep devam ederse fark artabilir. Bir çözüm getirilirse ki önerimiz kısa bir süre için kotanın kaldırılmasıdır. Şu an altın ithalatına kota uygulanıyor. En düşük 25 kg, en yüksek ise 475 kg kota veriliyor. İthalat şu anda yeterli olmuyor.

Özellikle ABD ve Avrupa’da gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının faiz indirimi sürecine gireceği bu ortamda altın fiyatı dış piyasada da yükselirken içeride şubat ayı enflasyonunun yüksek gelmesinden kaynaklı altın talebinde artış gözlemledik. Vatandaşların dövizle ilgili fazla bir beklentisi yok.

Döviz talebi şu anda daha zayıf, bunun yerine vatandaşlar altın almayı tercih ediyor. Altın almak istediklerinde ise kuyumcuda altın olmamasından dolayı piyasa fiyatı ile kuyumcu arasında fark artıyor." dedi.

TÜRKİYE'DE ALTIN FİYATLARI DAHA YÜKSEK

Yıldırımtürk daha önce kuyumcunun yurt dışından aldığı külçe altının fiyatı ile iç piyasadan aldığı külçe altının fiyat farkı 2.500 dolar seviyelerinde olduğunu şu anda ise bu 5 bin dolara çıktığını söyledi.

Yıldırımtürk: '' Dış piyasada satılan külçe altının fiyatı daha ucuz. 1 kg altının dış piyasa fiyatı 69 bin dolar, iç piyasa fiyatı ise 74 bin 150 dolardır. Fark 5080 dolar civarında.

Bu 1 kg altının dış piyasa ve iç piyasa fiyatı baz alındığında iç piyasa fiyatının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Altın ithalatına uygulanan kotadan dolayı iç piyasadan daha yüksek tutarda külçe altın satın alınıyor.''dedi. 

https://emlakkulisi.com.tr/admin/haber.php#:~:text=Resimler%201%201%20%3E-,%3C%23resim2%3E,-Dosya%20Se%C3%A7

MAKAS AÇILDI!

Bunun bir yansıması da Darphane ürünlerine oldu. Özellikle yüksek maliyetli altını kuyumcu veya sarraf esnafı Darphane’ye götürüp yeni ürün bastırmak istemiyor. Darphane altını 1 hafta gibi bir süreçte basıyor. Bu süreçte kuyumcular zarar edebiliyor.

Şu anda Cumhuriyet altını talebinde de bir artış var. Orada da bir işçilik yükselişi söz konusu. Bütün bunların önlenebilmesi için yaklaşık 1 aylık süre içerisinde altın ithalatına uygulanan kotanın kaldırılması gerekeceği düşüncesindeyim.

Şu anda altın ithalatına uygulanan kotadan dolayı kuyumcularda altın bulunurluğu azaldı. Bu sebepten dolayı piyasa fiyatı ile kuyumcu arasında makas 250 TL seviyesini aştı.

Kotanın bir müddet süre ile kaldırılması gerekiyor. O müddette de fiyatlar biraz geri gelecektir. Talebin ateşi sönebilir ve piyasa normale dönebilir. Bundan 3 sene önce yine benim önerimle özellikle randevu ile çalışılan bir düzen vardı. Şöyleydi: Darphane’nin elinde 10 ton altın vardı bu altının hazır olarak basılıp stoklanması ve talep geldikçe de karşılanması şeklindeydi.

Randevulu sistemde işçilik farkı oluşmuyordu. Darphane kuyumcunun getirdiği altını salı günü alıp cuma günü işleyip veriyordu. Salı günü tonlarca altın Darphane’ye geliyordu. Bu şekilde randevu usulü çalışmak sureti ile kuyumcu esnafı Darphane’ye telefon ediyordu ertesi gün randevu saati veriliyor ve kuyumcu altını götürüp üretilmiş olan altını alarak takasla bu işi hallediyordu.

GRAM ALTIN 7 AY SONRA NE KADAR OLACAK?

Yıldırımtürk  altının sadece faiz oranının düşmesi ile desteklenip yükselen bir konumda olmadığını söyledi. Jeopolitik gerginlikler, merkez bankalarının rezerv çeşitlendirme çerçevesinde altın alıyor olması da altını destekleyen gelişmeler arasında yer alıyor.

Dış piyasadaki yükseliş böyle olunca içeride dolar/TL’de seçim sonrası 34-35 TL, sene sonu gibi 42-45 TL seviyelerine yükselecek olursa gram altının fiyatının 2750 TL daha sonra 3 bin TL, belki de sene sonunda 3500 TL seviyelerini görmesi muhtemeldir. Sene sonu beklentileri için şu anda çok erken, eylül-ekim ayında 3 bin TL seviyelerini görürüz diye düşünüyorum.” dedi.

Kredi kartı ile altın alınır mı? Kredi kartı ile altın almak isteyenler kuyumcuya gitmeden önce bakın!

İslam Memiş üstüne basa basa uyardı! Gümüş bugünden sonra böyle olacak! Hemen bakın!

Geri Dön