Altın & Gümüş

Altında rota yeniden mi oluşturuluyor? Altın 2 bin doları ne zaman aşacak? İşte uzmanların tahminleri…

ABD’de başlayan bankacılık krizinin ardından piyasalarda yaşanan panik havası ile birlikte altına olan talep arttı. Bankacılık krizinin başlangıcından bugüne geçen 11 günlük süreçte ons altın yüzde 8 oranında değer kazandı. Peki, önümüzdeki süreçte altın nasıl bir rota izleyecek?Geçen yıl altın ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımları, doların güçlenmesi ve ABD tahvil faizlerindeki yükseliş nedeniyle uluslararası borsalarda kötü bir performans sergilemişti

Küresel piyasalardaki belirsizlikler varlık fiyatlarını da baskılıyor. Geçen yıl altın ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımları, doların güçlenmesi ve ABD tahvil faizlerindeki yükseliş nedeniyle uluslararası borsalarda kötü bir performans sergilemişti.

2023 yılında ise Fed’in faiz artırımlarına artık son verip faiz indirimlerine başlayacağına ilişkin beklentiler nedeniyle ons altının 2 bin doların üzerine çıkacağı tahminleri yapılmıştı. Ancak hem ABD hem Avrupa’da yaşanan gelişmeler, bankacılık sistemine ilişkin endişeler nedeniyle piyasalarda yaşanan panik havası yaşandı. Yatırımcılar güvenli liman olarak altına hücum edince altın fiyatları da beklentilerden daha önce hareketlenmeye başladı. Peki son gelişmeler ışığında altında önümüzdeki günlerde neler bekleniyor?

Ekonomi Gazetesi’nden Şenay Zeren’in haberine göre, altının ons fiyatı, bankacılık krizinin ortaya çıkmasının ardından bugüne kadar geçen 11 iş gününde yüzde 8 oranında değer kazandı.

UZMANLAR YORUMLADI

Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık, altının geçen yıl boyunca yatırımcısını en çok üzen yatırım araçlarından biri olduğunu vurgulayarak, ABD bankacılık sistemindeki endişeler nedeniyle altının 2 bin dolar seviyelerini test ettiğini, önümüzdeki süreçte ise olası bir risk durumunda altının alternatif yatırım aracı olarak öne çıkacağını savundu.

Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı da altının geçen yıl kasım ayından beri yükselişte olduğuna işaret ederek yurt dışındaki bankacılık krizine ilişkin endişeler ile birlikte bu yükseliş trendinin daha güçlendiğini vurguladı. Çin’in alımlarının da bu süreci desteklediğine işaret eden Karayazıcı, uzun vadeli tahvil faizlerinin de altının yönünü belirlemede en önemli faktör olacağına değindi.

İKİNCİ YARIDA 2000 DOLARI GEÇER

Biz Finansal Danışmanlık Kurucusu Murat Özsoy ise yaşanan son gelişmeleri altının rotasında bir değişiklik olarak değil, ‘kısa süreli bir sapma veya bir yoldan çıkma’ olarak değerlendirdi. Özsoy’a göre, bankacılık krizinden önce ons altın fiyatının kısa vadede bin 876 doları geçerse bin 900 dolar üzerine çıkacağı tahmin ediliyordu. Özsoy, ancak bankacılık krizi bu süreci biraz daha hızlandırdı ve piyasalarda ani riskten kaçış eğilimi ile birlikte 2 bin dolar üzerinde fiyatlamaların görüldüğünü belirtti.

Fed’in bu yıl faiz artışlarına yılın ikinci çeyreğinden itibaren ara vereceğini öngören Özsoy, ons altında ise da yine yılın ikinci yarısı gibi 2 bin üzeri seviyelerinin görülebileceği tahmininde bulundu. Volkan Dükkancık da 2 bin ile 2 bin 100 bandının aşılması durumunda altın fiyatlarının uzun vadeye yayılacak şekilde yükseliş trendine gireceğini öngördü.