Altın & Gümüş

Altında son 6 yılın en iyi performansı! Uzmanlar: Ons altın 3 bin dolara kadar yükselecek!

Altın 2023 yılının ilk çeyreğinde son 6 yılın en iyi performansını gösterdi. Ons altın ilk üç ayda yüzde 8 değer kazandı. Uzmanlar, 20 Mart’ta tarihi zirvesini yapan ons altının seyrine ilişkin önümüzdeki aylarda getiri potansiyelinin yüksek olduğunu belirtiyor.Ons altın 2 bin 8 dolar seviyelerinde hareket ederken, uzmanlar altının son 6 yılın en iyi ilk çeyrek performansını gösterdiğini belirtiyor

Küresel merkez bankalarının faiz artırımlarını yakında sonlandıracağına ilişkin beklentiler ve bankacılık sektörüne ilişkin endişeler nedeniyle geçen hafta yükselmeye başlayan altın fiyatları yukarı ivmesini sürdürüyor. Ons altın 2 bin 8 dolar seviyelerinde hareket ederken, uzmanlar altının son 6 yılın en iyi ilk çeyrek performansını gösterdiğini belirtiyor.

Dünya genelinde ‘şahin’ para politikalarının enflasyondaki düşüş trendine bağlı olarak yakında sonlandırılacağına ilişkin beklentilerin yanı sıra ABD ve Avrupa’da patlak veren bankacılık krizi altını yeniden ‘güvenli liman’ olarak ön plana çıkardı. Ons altın ilk üç ayda yüzde 8 artış göstererek bin 824 dolardan bin 969 dolara ulaştı.

Uzmanlar, altın fiyatlarındaki trendi ‘son 6 yılın en iyi performansı’ olarak değerlendirirken, bu yükselişte ABD Merkez Bankası Fed’in para politikalarına ilişkin beklentilerinin önemli rol oynadığını belirtiyor. Diğer yandan dünya çapında merkez bankalarının devam eden altın talepleri, jeopolitik riskler ve finansal sisteme ilişkin endişeler de altının yönünü yukarı çevirmesinde etkili oluyor.

20 MART’TA ZİRVE YAPTI

Küresel para piyasalarındaki fiyatlamalarda, ABD Merkez Bankası Fed’in yıl sonuna doğru faizleri indireceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi altın fiyatlarını destekliyor. Bu beklentilere ABD tahvil faizlerindeki gerileme ve enflasyonun yavaşladığına ilişkin işaretler de eklenince altının onsu 20 Mart 2023 tarihinde bin 979 dolara tırmanarak son bir yılın zirvesini yaptı.

Stratejist Cüneyt Paksoy, yeni tip Corona virüs salgınının bittiğini ancak ekonomi üzerindeki etkilerinin devam ettiğini belirterek bankacılık krizi ve mevcut jeopolotik krizlere ilişkin çözüm süreçlerinin altın fiyatlarını etkileyebileceğini dile getirdi. Merkez bankalarının alımlarının takip edilmesini öneren Paksoy, altında temel ve trend dengesinin dikkate alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

MERKEZ BANKALARI ALTIN ALIYOR

Paksoy, altın fiyatlarındaki yükselişte merkez bankalarından gelen alım taleplerinin de etkili olduğuna vurgu yaparak Dünya Altın Konseyi (WGC) raporuna dikkat çekti. Bu rapora göre, 2023 yılının ocak ve şubat aylarında merkez bankaları sırasıyla 74 ve 52 ton net altın aldı.

Çin Merkez Bankası’nın da (PBoC) uzun süredir rezervlerini açıklamadığını kaydeden Cüneyt Paksoy, Dünya Altın Konseyi raporundaki verilere göre, Çin Merkez Bankası’nın 25 ton ile şubat ayındaki en büyük alımı yaptığını ve son 4 ayda toplam 102 ton altın aldığını söyledi.

Paksoy, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) da 15 aydır aralıksız altın aldığını, toplam rezervlerinin 587 tona yükseldiğini kaydetti.

GERİ ÇEKİLMELER ALIM FIRSATI

Altındaki geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Stratejist Cüneyt Paksoy, 2 bin 80 doların altının ons fiyatı için önemli direnç olduğunu kaydetti. Bu seviyelerde bir aylık kapanışı tamamlaması halinde ons altının hızlı bir şekilde 2 bin 300 ile 2 bin 500 dolar seviyesine çıkabileceğini söyleyen Paksoy, ons altının birkaç yıl içerisinde 3 bin dolara ulaşacağını öngördü.